Μέχρι το 2015 χώρες όπως η Ιταλία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία θα έχουν επιτύχει τo λεγόμενο grid parity στα φωτοβολταϊκά, δηλαδή η ηλιακή ενέργεια θα έχει καταστεί ανταγωνιστική με τις συμβατικές πηγές, σύμφωνα με τον Σβεν Τέσκε, εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ και έναν από τους συγγραφείς της πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ για το Κλίμα.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο Τέσκε υποστηρίζει ότι μέχρι το 2017, τα φωτοβολταϊκά θα έχουν επιτύχει την ισότητα με τις συμβατικές πηγές σε όλη την Ευρώπη.
Όπως δήλωσε ο Τέσκε σε συνέντευξή του, οι παραπάνω προβλέψεις βασίζονται σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στις εν λόγω χώρες, ενώ όσον αφορά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο Τέσκε δήλωσε ότι θα χρειαστούν 5 έως 6 χρόνια για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.
Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται από χώρα σε χώρα όσον αφορά το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας του κόστους φωτοβολταϊκών-συμβατικών καυσίμων εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων.
Σύμφωνα με την Ελένη Δεσπότου, γενική γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (EPIA), η επίτευξη του grid parity εξαρτάται από τη γεωγραφική θέση μιας χώρας, από την ακτινοβολία και από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τέσκε, είναι απαραίτητη μια σταθερή πολιτική όσον αφορά τις επιδοτήσεις του παραγόμενου από ΑΠΕ ρεύματος.
«Γι αυτό παροτρύνουμε τις κυβερνήσεις να μην αλλάξουν την πολιτική τους όσον αφορά τις επιδοτήσεις. Είμαστε καθοδόν για το grid parity και αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταθερή πολιτική feed-in-tariff”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τέσκε.
Σύμφωνα με τον Τέσκε, παρόλο που η βιομηχανία της ηλιακής ενέργειας αναπτύσσεται ταχύτατα, η τάση για περικοπές στις επιδοτήσεις της τιμής του ρεύματος από ΑΠΕ έχει ξαφνιάσει τις αγορές, με αποτελέσματα ορισμένες εταιρίες να προσανατολίζονται σε άλλες αναδυόμενες αγορές για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Κόνι Χέντεγκαρντ, Επίτροπος Κλίματος, προειδοποίησε ότι οι ταρίφες που ισχύον αυτή τη στιγμή δε θα είναι για πάντα στα ίδια υψηλά επίπεδα και συνέστησε στις κυβερνήσεις να προϊδεάσουν το επενδυτικό κοινό σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές, χωρίς, ωστόσο, να προκαλούν επενδυτικό «πανικό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου