Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

>Τ. Μπιρμπίλη: "Οι ΑΠΕ θα παράγουν το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας το 2050"

>

Κάλυψη του συνόλου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ως το 2050, αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος «πράσινων» μεγαβάτ από 15 σε 40 έως το 2020 και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60% θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο «Οδικός Χάρτης» για τη μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα που θα έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι.

Τα παραπάνω ανέφερε η υπουργός ΠΕΚΑ, Τ. Μπιρμπίλη από το βήμα συνεδρίου του Economist για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός στόχων για τη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η υπουργός, σήμερα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι αυξημένες κατά 23 % σε σχέση με το έτος βάσης, έναντι στόχου για 25 % ως το 2012, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κυότο και οι εκπομπές συνεχίζουν να μειώνονται.

Ο «Οδικός Χάρτης» για το 2050, που θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, θα περιλαμβάνει τους εξής στόχους:

-Κάλυψη του 100 % της παραγωγης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

-Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ σε 40 γιγαβάτ, από 15 το 2020.

-Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60 %.

-Συγκράτηση της κατανάλωσης ενέργειας στα σημερινά επίπεδα.

-Αύξηση του μεταφορικού έργου από μέσα σταθερής τροχιάς.

-Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος.

-Αύξηση της χρήσης βιομάζας και βιοκαυσίμων.

-Βελτίωση-επέκταση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας.

-Αύξηση της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας, κυρίως με φράγματα και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

-Βελτίωση της παραγωγικότητας του ενεργειακού τομέα.

Ο "Οδικός Χάρτης", ανέφερε η υπουργός, στηρίζεται σε ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες. Εκκρεμεί ωστόσο η εκτίμηση του κόστους / οφέλους των σχετικών ενεργειών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε, η μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα θα σημάνει τη δημιουργία 6 εκατ. νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 6 %.

Η υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε τέλος ότι τα τραγικά γεγονότα στη Φουκουσίμα και οι αναταραχές στη Μ.Ανατολή έδειξαν ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων απαιτεί αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και επανέλαβε την αντίθεση της κυβέρνησης στη χρήση πυρηνικής ενέργειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου