Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Μετ΄ εμποδίων η μεταφορά στον ΛΑΓΗΕ της είσπραξης του ΕΤΜΕΑΡ


Η απόφαση έχει ληφθεί, ωστόσο σε τεχνικό επίπεδο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, δυσκολία στην υλοποίηση. Ο λόγος για τη μεταφορά από τον ΑΔΜΗΕ στον ΛΑΓΗΕ της αρμοδιότητας για την είσπραξη των πόρων (ΕΤΜΕΑΡ, λιγνιτικού τέλους κ.λπ.) που τροφοδοτούν τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, δηλαδή το «ταμείο» από το οποίο στη συνέχεια πληρώνονται οι «πράσινοι» παραγωγοί ρεύματος.

Ο πρώτος λόγος για τη μεταφορά της δραστηριότητας αυτής είναι η μείωση των επισφαλειών του ΑΔΜΗΕ, ενόψει της αποκρατικοποίησης του 66%. Τα ποσά του ΕΤΜΕΑΡ, του λιγνιτικού τέλους, των ΥΚΩ κ.λπ., τα εισπράττουν από τους καταναλωτές οι προμηθευτές (ΔΕΗ και ιδιώτες) και τα δίνουν στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος στη συνέχεια πληρώνει με αυτά τον ΛΑΓΗΕ για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, την ΔΕΗ για τις ΥΚΩ κ.λπ. Επειδή το φαινόμενο καθυστέρησης εκ μέρους των προμηθευτών είναι συχνό, δημιουργούνται επισφάλειες στο ταμείο του ΑΔΜΗΕ, τις οποίες βεβαίως δεν έχει κανένα λόγο να αναλάβει ο νέος ιδιοκτήτης που θα προκύψει από τον εν εξελίξει διαγωνισμό. Έτσι έχει αναληφθεί η δέσμευση έναντι των «μνηστήρων» για μεταφορά της δραστηριότητας αυτής στον ΛΑΓΗΕ.

Ωστόσο και η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ θέλει μεν να αναλάβει την είσπραξη των εσόδων αυτών, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει Μηχανισμό Διαχείρισης Χρηματοοικονομικού Κινδύνου αντίστοιχο με αυτόν της Ημερήσιας Αγοράς. Στο σημείο αυτό έχουν προκύψει διαφωνίες ανάμεσα στους δύο φορείς (ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ) καθώς ο ΛΑΓΗΕ ζητά να έχει πρόσβαση στον εξοπλισμό και στις μετρήσεις που κάνουν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να «στήσει» το μηχανισμό ελέγχου. Ένα μηχανισμό που θα καθιερώνει «τον έλεγχο θέσης του Προμηθευτή και για τις αντίστοιχες απαιτήσεις, ενώ με ανάλογες προκαταβολές οφειλών σε εβδομαδιαία βάση θα είναι δυνατή η εφαρμογή χαμηλών και συνεπώς αποδεκτών εγγυητικών επιστολών από τους Προμηθευτές».

Από την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ θέτει θέμα σταθερότητας του συστήματος, καθώς υποστηρίζει ότι σε τεχνικό επίπεδο, μέσω της καθημερινής και ανά λεπτό παρακολούθησης της αγοράς από τα εξειδικευμένα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, επιλύονται όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν σε σχέση με τις ΑΠΕ, τη διαθεσιμότητα των μονάδων, πιθανές βλάβες ή αυξομειώσεις της προσφερόμενης παραγωγικής ισχύος, ούτως ώστε να υπάρχει ισορροπία στο σύστημα.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι ανησυχία για το θέμα του ρίσκου που δημιουργεί η ασυνέπεια των προμηθευτών, έχει δημιουργηθεί και στους κόλπους των παραγωγών ρεύματος από ΑΠΕ, οι οποίοι φοβούνται ότι οι κίνδυνοι θα είναι μεγαλύτεροι με το επί θύραις άνοιγμα της λιανικής του ρεύματος.  Επικαλούνται μάλιστα το προηγούμενο με τις εταιρείες Energa και HellasPower που «φέσωσαν» την αγορά το 2012.


(www.energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου