Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Μανιάτης: Παρά την ευρωπαϊκή απόφαση, η Ελλάδα δεσμεύεται για 30% ΑΠΕ και 30% εξοικονόμηση

Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες της Ε.Ε. που προώθησαν μια πιο φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα, υποστήριξε το στόχο του 30% για τις ΑΠΕ, έθεσε μαζί με άλλες χώρες την ανάγκη να υπάρξει στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας στο 30% (και τελικά ετέθη στόχος αλλά μικρότερος), αλλά οι αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνονται με συμβιβασμούς. Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, αναφερόμενος στις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής, στην οποία ως γνωστόν συνόδευσε, μαζί με τον κ. Παπαγεωργίου και στελέχη του υπουργείου, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.  Σημαντικότερη ωστόσο είναι η δήλωση που έκανε ο κ. Μανιάτης σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής σε εθνικό επίπεδο, όπου, σημειωτέον, δεν υπάρχουν δεσμευτικοί στόχοι. Είπε λοιπόν, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι για την Ελλάδα οι στόχοι είναι 30% διείσδυση ΑΠΕ και 30% μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μέχρι το 2030 (η βάση αναφοράς είναι, ως γνωστόν, το 1990) και ότι η χώρα δεσμεύεται να κατακτήσει τους δύο αυτούς στόχους. Βεβαίως η δέσμευση αυτή δεν είναι προς το παρόν παρά μια δήλωση του σημερινού υπουργού ΠΕΚΑ, ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης, αποτελεί επιλογή που προκύπτει από τις επεξεργασίες της Επιτροπής Ενεργειακού Σχεδιασμού. «Είμαστε υπερ των φιλόδοξων στόχων, θα δεσμευθούμε για φιλόδοξους στόχους, και παράλληλα θα απαιτήσουμε χρηματοδοτική στήριξη για την υλοποίηση των στόχων αυτών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.
Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν  σε τρείς ενεργειακούς στόχους έως το 2030:  Πρώτον, στην αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 27% επί του συνόλου της ενεργειακής κατανάλωσης. Ο στόχος είναι δεσμευτικός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το σύνολο δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι για κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά. Δεύτερον, στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 27% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Ο στόχος αυτός είναι μη δεσμευτικός σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Τρίτον, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Ο στόχος είναι δεσμευτικός για κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά και για την Ένωση συνολικά.
Ο υπουργός, κατά τη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, εξέφρασε την ικανοποίηση του και για την απόφαση της Συνόδου σύμφωνα με την οποία η Ε.Ε. υπαγορεύει να σεβασθούν όλοι την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα χωρικά ύδατά της και στην ΑΟΖ. Επίσης για τη ρητή αναφορά ότι οι διαδικασίες σύνδεσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε ακόμα στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής σχετικά με την σημασία, για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, του Νοτίου Διαδρόμου για το φυσικό αέριο, καθώς και στην ανάδειξη της αναγκαιότητας να δημιουργηθεί gas price hub στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η χώρα μας κάνει ότι χρειάζεται ώστε το hub αυτό να γίνει στην Ελλάδα. Όσον αφορά τις φυσικές υποδομές, είναι γνωστό ότι τις προωθούμε. Όσον αφορά το απαραίτητο Χρηματιστήριο Ενέργειας, έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλίες και θα έχουμε μέχρι το τέλος του έτους το πρόπλασμα του νέου θεσμού. Όσον αφορά το πολιτικό θέμα, το θέσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο κ. Μανιάτης, σημειώνοντας ότι το gas price hub διεκδικούν εκτός από την Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιταλία και η Σλοβενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου