Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ολοταχώς για τα 20KW το πλαφόν στις εγκαταστάσεις net metering

Ωριμάζει, όπως δείχνουν τα πράγματα, το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ανώτατο όριο ισχύος για την αξιοποίηση φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή, από 10kw (που έθετε το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου) σε 20kw. Για το θέμα είχε γράψει και παλιότερα το energypress (http://www.energypress.gr/news/Ayxhsh-toy-plafon-gia-net-metering-apo-10kw-se-20kw-meleta-to-YPEKA) ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, πέραν της ευνοϊκής στάσης του αρμόδιου υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου, τέτοια εισήγηση θα φτάσει και στην επόμενη Ολομέλεια της ΡΑΕ.
Η ΡΑΕ, ως γνωστόν, είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση το πόρισμα της επιτροπής που είχε συστήσει το ΥΠΕΚΑ για να μελετήσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του net metering. Με βάση τα σχόλια που κατατέθηκαν στη διαβούλευση, τώρα η Αρχή θα πρέπει να εκδώσει γνωμοδότηση προς τον κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος θα εκδώσει και την εφαρμοστική υπουργική απόφαση. Παράλληλα με τη διαβούλευση, ο υφυπουργός και τα στελέχη του υπουργείου έχουν δεί εκπροσώπους των φορέων των εμπλεκόμενων πλευρών. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τόσο οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΡΑΕ και του υπουργείου, όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έχουν σχηματίσει θετική γνώμη για αρκετές από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν. Πρακτικά, φαίνεται ότι θα υιοθετηθεί η πρόταση να μπορεί να αξιοποιηθεί η αυτοπαραγωγή φωτοβολταϊκών και σε επαγγελματικές στέγες, με παράλληλη αύξηση του ανώτατου ορίου ισχύος από 10kw (που έθετε το προς διαβούλευση σχέδιο) σε 20kw. Για δημόσια κτήρια πιθανόν να επιτρέπεται και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μεγαλύτερης ισχύος.
Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αλλαγή στο κυριότερο θέμα που έθεταν οι φορείς των κατασκευαστών και των εταιρειών εξοπλισμού φωτοβολταϊκών, δηλαδή στο θέμα της επιβάρυνσης των παραγωγών με ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ. Όπως λένε οι φορείς «η επιβάρυνση των αυτοπαραγωγών με ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ για το σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας, ακόμη και αυτής που παράγει ο ίδιος ο αυτοπαραγωγός, δεν δίνει επαρκή εξοικονόμηση ώστε να αποτελέσει κίνητρο για να επενδύσει κανείς».
Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς του κλάδου έχουν ζητήσει να μην τεθεί πλαφόν στην ισχύ των συστημάτων αυτοπαραγωγής. Όπως εξηγούν, «κανένας τεχνικός ή οικονομικός λόγος δεν δικαιολογεί το όριο των 10 KW, ούτε υπάρχει σχετική πρόβλεψη από την κείμενη νομοθεσία.  Με το προτεινόμενο όριο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες κ.λπ. θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα να κάνουν ουσιαστική χρήση του νέου εργαλείου και να εξοικονομήσουν πόρους στρεφόμενες στην καθαρή ενέργεια. Εκτιμάται, δε, ότι οι επαγγελματίες είναι εκείνοι που θα μπορούσαν, κυρίως, να προχωρήσουν σε αυτή τη φάση στην εγκατάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής».
Εάν τελικά υιοθετηθούν οι αλλαγές στο πλαφόν ισχύος,  θα συμπεριληφθούν στην Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες και θα καθορίζει το πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή με συμψηφισμό ενέργειας (net-metering).
Άμεσος στόχος είναι να ξεκινήσει να λειτουργεί ο θεσμός του net metering, έστω και πιλοτικά, και στη συνέχεια μπορούμε να δούμε τι χρειάζεται να αλλάξει και να βελτιωθεί, υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου