Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014
Ως αγροτικό θα φορολογείται το εισόδημα από αγροτικά φωτοβολταϊκά έως 100 KW
Μανιάτης: Παρά την ευρωπαϊκή απόφαση, η Ελλάδα δεσμεύεται για 30% ΑΠΕ και 30% εξοικονόμηση
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014
Ξενοδόχοι: «Ναι» στο net metering – «Όχι» στις χρεώσεις ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ
-Για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), λόγω περιορισμένου σχετικά περιθωρίου για αμιγώς τεχνικούς λόγους, τα όρια διαφοροποιούνται, ώστε να τύχουν ένταξης στο πρόγραμμα περισσότεροι καταναλωτές.
Συνεχίζει τις πληρωμές ο ΛΑΓΗΕ - Εξοφλήθηκε το 57% των παραγωγών του Ιουνίου
Στα 2.079,46 MW η εγκατεστημένη ισχύς φ/β του διασυνδεδεμένου – Σταθερός ο «χάρτης» των ΑΠΕ
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014
Εκδόθηκε η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για το net metering - Σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με την αρχική πρόταση
Αλλαγές προς το καλύτερο, σε σχέση με την αρχική πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες κάνουν πιό ελκυστική την αυτοπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, τόσο στους οικιακούς όσο και στους εμπορικούς καταναλωτές, περιλαμβάνει η γνωμοδότηση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΡΑΕ. Πρόκειται για γνωμοδότηση προς το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που θα οριοθετεί τον τρόπο λειτουργίας του λεγόμενου net metering. Η γνωμοδότηση προέκυψε μετά τη σχετική διαβούλευση που πραγματοποίησε η Αρχή.
Τα βασικά σημεία αλλαγών είναι τα εξής:
- Διπλασιάζεται (όπως είχε έγκαιρα αποκαλύψει το energypress) η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς και από 10KW γίνεται 20KW (http://www.energypress.gr/news/Ayxhsh-toy-plafon-gia-net-metering-apo-10kw-se-20kw-meleta-to-YPEKA και http://energypress.gr/news/Olotahws-gia-ta-20KW-to-plafon-stis-egkatastaseis-net-metering) . Εναλλακτικά, η ισχύς μπορεί να είναι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος του πελάτη με τον ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που οδηγεί, σε κάποιες εμπορικές συνδέσεις, σε δυνατότητα εγκατάστασης ακόμα μεγαλύτερης ισχύος.
- Επεκτείνεται η δυνατότητα αυτοπαραγωγής και net metering και στη Μέση Τάση και όχι μόνον στη Χαμηλή.
- Δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στην εγκατάσταση έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνον στέγες, αλλά και πέργκολες, γκαράζ, κήποι, ακόμα και όμορα οικόπεδα.
Από την άλλη, διατηρείται η βασική φόρμουλα που ορίζει ότι οι καταναλωτές που θα αξιοποιήσουν την αυτοπαραγωγή και συμψηφισμό, θα πληρώνουν κανονικά ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ για το σύνολο της κατανάλωσής τους, αλλά όχι τέλη μεταφοράς, δικτύου κ.λπ., για το μέρος που αυτοκαταναλώνουν.
Δεν πέρασε επίσης το αίτημα φορέων του κλάδου να δίνεται η δυνατότητα χρήσης της στέγης ενός καταναλωτή από άλλον, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τον πρώτο (και με την κατανάλωσή του) μέσω σύμβασης. Αυτή η πρακτική έχει χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό για να αξιοποιηθούν οι στέγες των δημόσιων κτηρίων (και οι μεγάλες καταναλώσεις τους) από ιδιώτες που έχουν τα κεφάλαια να το κάνουν.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΡΑΕ, «η γνωμοδότηση αυτή εκδίδεται βάσει α) της προβλεπόμενης από τις ως άνω διατάξεις εισήγησης που υπέβαλε στη ΡΑΕ ο αρμόδιος Διαχειριστής ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για την έκδοση της εν λόγω Υ.Α. και της Πρότυπης Σύμβασης Συμψηφισμού, καθώς και β) της Δημόσιας Διαβούλευσης της ΡΑΕ που ακολούθησε (από 30.07.2014 έως 29.08.2014). Είναι αξιοσημείωτο ότι η συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη διαβούλευση ήταν εξαιρετικά σημαντική, τόσο σε έκταση, λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων (40), όσο και σε ουσία, λόγω των σημαντικών παρατηρήσεων που υπεβλήθησαν.
Η ΡΑΕ, με γνώμονα τις βασικές αρχές που έθεσε και κατά την έναρξη της Δημόσιας Διαβούλευσης, διαμόρφωσε τη Γνώμη της στη βάση της εισήγησης του Διαχειριστή, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα υποβληθέντα στο δημόσιο διάλογο σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις».
Ακολουθούν:
1. Η Γνωμοδότηση υπ’ αριθμ. 6/2014 της ΡΑΕ, με συνημμένα τα σχέδια της Υ.Α. και της Πρότυπης Σύμβασης Συμψηφισμού (με παρακολούθηση των αλλαγών της ΡΑΕ επί των υποβληθέντων κειμένων)
2. Ο Πίνακας αποτελεσμάτων της Δημόσιας Διαβούλευσης
3. Ο Κατάλογος συμμετεχόντων στη Δημόσια Διαβούλευση
Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014
ΛΑΓΗΕ: Πλεόνασμα στο λογαριασμό ΑΠΕ από τον Αύγουστο του 2015
ΛΑΓΗΕ: Εντολή στις τράπεζες για εξόφληση παραγωγής ΑΠΕ Μαΐου
(www.energypress.gr)
ΣΠΕΦ προς ΥΠΟΙΚ: Να εφαρμοστεί η ρύθμιση για τη μη καταβολή ανείσπρακτου ΦΠΑ
Συγκεκριμένα: "Στο άρθρο 2, παρ. 3 της ΠΟΛ 1214, ΦΕΚ Β 2601 από 30/9/14 αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος, η δήλωση ένταξης στο καθεστώς γίνεται δεκτή έως 20.10.2014 και η ένταξη ισχύει από 1.10.2014. Στην περίπτωση αυτή ο υποκείμενος στο φόρο, που έχει ήδη εκδώσει φορολογικά στοιχεία χωρίς την ένδειξη που αναφέρεται στην περίπτωση β) της παραγράφου 1 του άρθρου 3 υποχρεούται να ενημερώσει τους πελάτες του ότι έχει ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς από 1.10.2014».
Κατά την αντίληψη μας και με γνώμονα την άμεση ελάφρυνση χιλιάδων επιχειρήσεων -όπως άλλωστε δεσμεύτηκε από καιρό προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- από την υποχρέωση να σας αποδίδουν ανείσπρακτο ΦΠΑ για τιμολόγια που έχουν εκδώσει αλλά όχι εισπράξει, σημαίνει:
1. Πως ο υποκείμενος στο φόρο εντάσσεται μεν στο σύστημα από 1/10/14, αλλά αυτό το χρονικό ορόσημο αφορά την τροποποίηση του τρόπου συμπλήρωσης και υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, η οποία και θα αφορά (για τους εντασσόμενους στο εξής) εξοφληθέντα ποσά και όχι απλώς τιμολογηθέντα σύμφωνα με την ΠΟΛ. Δηλαδή η ημερομηνία της 1/10/14 αφορά περιοριστικά τον χρόνο υποβολής τέτοιων περιοδικών δηλώσεων από το χρονικό σημείο αυτό και μετά και όχι το ποια τιμολόγια αφορά η δήλωση ΦΠΑ αυτή, τα οποία αναλόγως της κατηγορίας βιβλίων των επιχειρήσεων ποικίλουν από έναν έως τρεις μήνες πριν.
2. Σύμφωνα μάλιστα με το δεύτερο εδάφιο της ανωτέρω παραγράφου της ΠΟΛ και επιβεβαιωτικά προς την αντίληψη μας (άρθρο 2, παρ. 3), δίνεται ορθά η δυνατότητα στην περίπτωση που ο υποκείμενος στο φόρο έχει ήδη εκδώσει τιμολόγια (σ.σ. προφανώς πριν την 1/10/14 και που αφορούν τα τιμολόγια αυτά την δήλωση ΦΠΑ μηνιαία ή τρίμηνη που θα υποβάλλει μέχρι τέλος Οκτωβρίου) και δεν τα έχει σημάνει με την ειδική ένδειξη αναλόγως (πως άλλωστε θα μπορούσε αφού εκδόθηκαν πριν την ΠΟΛ), να το πράξει ισοδύναμα ενημερώνοντας τους πελάτες του.
Δυστυχώς ωστόσο οι ΔΟΥ, τείνουν να εφαρμόσουν ένα εντελώς στρεβλό και ισοπεδωτικό σκεπτικό, θεωρώντας πως το χρονικό ορόσημο της 1/10/14 αφορά όχι την αλλαγή περιοριστικά του τρόπου συμπλήρωσης των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ εφεξής για τους εντασσόμενους στο καθεστώς, αλλά και τα τιμολόγια καθαυτά.
Έτσι δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να ωφεληθούν άμεσα από το μέτρο και υποχρεώνονται για άλλο ένα τρίμηνο ή μήνα (αναλόγως της κατηγορίας βιβλίων τους) να σας αποδώσουν ΦΠΑ που δεν εισέπραξαν. Πολύ περισσότερο μάλιστα οι παραγωγοί ΑΠΕ να σας αποδώσουν ΦΠΑ τριμήνου που δεν εισέπραξαν και που τους χρωστάει ο ΛΑΓΗΕ ΑΕ μέτοχος του οποίου κατά 100% είναι το Ελληνικό Δημόσιο.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες-διευκρινίσεις σας ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί η ρύθμιση άμεσα για τα τιμολόγια που αφορά η περιοδική δήλωση που θα υποβληθεί στα τέλη Οκτωβρίου."
Αυτοπαραγωγή: Για μαρτύριο της σταγόνας κάνει λόγο ο σύνδεσμος Ήλιος
«Πως είναι δυνατό να μην έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα αποτελέσματα της σχετικής Διαβούλευσης της ΡΑΕ για την Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της αυτοπαραγωγής, η οποία προκηρύχθηκε στις 30/7 έληξε στις 29/8 και έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τη λήξη της;
Με τέτοια στάση από μέρους της Πολιτείας, ανάπτυξη ούτε μπορεί και ούτε πρόκειται να υπάρξει …»
Μετ΄ εμποδίων η μεταφορά στον ΛΑΓΗΕ της είσπραξης του ΕΤΜΕΑΡ
(www.energypress.gr)
Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014
Ολοταχώς για τα 20KW το πλαφόν στις εγκαταστάσεις net metering
Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς του κλάδου έχουν ζητήσει να μην τεθεί πλαφόν στην ισχύ των συστημάτων αυτοπαραγωγής. Όπως εξηγούν, «κανένας τεχνικός ή οικονομικός λόγος δεν δικαιολογεί το όριο των 10 KW, ούτε υπάρχει σχετική πρόβλεψη από την κείμενη νομοθεσία. Με το προτεινόμενο όριο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες κ.λπ. θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα να κάνουν ουσιαστική χρήση του νέου εργαλείου και να εξοικονομήσουν πόρους στρεφόμενες στην καθαρή ενέργεια. Εκτιμάται, δε, ότι οι επαγγελματίες είναι εκείνοι που θα μπορούσαν, κυρίως, να προχωρήσουν σε αυτή τη φάση στην εγκατάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής».
Άμεσος στόχος είναι να ξεκινήσει να λειτουργεί ο θεσμός του net metering, έστω και πιλοτικά, και στη συνέχεια μπορούμε να δούμε τι χρειάζεται να αλλάξει και να βελτιωθεί, υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου.