Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΑΠΕ: Τα πιστωτικά μπήκαν στα… κατάστιχα του ΛΑΓΗΕ

Μετά από ένα σκληρό αγώνα δρόμου, το επίπονο έργο της καταχώρησης των χιλιάδων πιστωτικών που έστειλαν στον ΛΑΓΗΕ οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων, σε εφαρμογή του νόμου 4254/14 (new deal), βαίνει προς ολοκλήρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα έχει τελειώσει η καταχώρηση των στοιχείων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ορθή αποτίμηση των ποσών που έχει λαμβάνειν κάθε παραγωγός και την εξομάλυνση των πληρωμών.
Το επόμενο στοίχημα είναι η υποδοχή και καταχώρηση των στοιχείων που υποβάλλουν οι αγρότες και όσοι επενδυτές ανήκουν στην κατηγορία «με επιδότηση». Σήμερα, και συγκεκριμένα από την 1η Απριλίου, όλοι οι σταθμοί παραγωγής ΑΠΕ, περιλαμβανομένων και των φωτοβολταϊκών σταθμών έως 100 kW που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, έχουν καταταχθεί προσωρινά στην κατηγορία ΜΕ (με χρήση ενίσχυσης).
Ο ΛΑΓΗΕ για τις συμβάσεις πώλησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα έχει εκ του νόμου προθεσμία έως την 1η Αυγούστου να υλοποιήσει κατάλληλο σύστημα πληροφορικής για την υποδοχή ηλεκτρονικών δηλώσεων από τους παραγωγούς προκειμένου να ενταχθούν στις κατηγορίες ΜΕ και ΧΕ. Βεβαίως η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ δηλώνει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιηθεί το εν λόγω σύστημα πριν την συγκεκριμένη προθεσμία. Εκφράζει, δε, την πεποίθηση ότι από τα μέσα Ιουλίου θα έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να μπορεί να πληρώσει τα τιμολόγια Απριλίου με τα κανονικά ποσά.
Και τούτο διότι μετά την ηλεκτρονική επεξεργασία των δηλώσεων οι σταθμοί που πληρούν τις προϋποθέσεις κατάταξης στην κατηγορία ΧΕ (χωρίς χρήση ενίσχυσης) θα καταταχθούν αυτόματα σε αυτήν από 1.4.2014. Οι όποιες διαφορές στα ποσά προηγούμενων πιστώσεων θα εκκαθαριστούν συμπληρωματικά.
Το ίδιο ισχύει και για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά αφού η υποβολή δηλώσεων από τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες παραγωγούς για τη διατήρηση ή μη της ιδιότητας του κατ΄ επάγγελμα αγρότη, οι οποίες υποβάλλονται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους και αφορούν το προηγούμενο έτος, θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο ηλεκτρονικά και μέσω του ίδιου συστήματος πληροφορικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου