Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Αναβάλλεται η Υπουργική Απόφαση για τις μικρές ανεμογεννήτριες

Οι φόβοι των εταιρειών και τον φορέων του κλάδου επιβεβαιώνονται: Η διαδικασία για την κατάρτιση του Ειδικού Προγράμματος ανάπτυξης των μικρών ανεμογεννητριών (με ισχύ έως 50 kW) δεν έχει καν ξεκινήσει, λίγες μέρες πριν την 30η Ιουνίου, ημερομηνία που εκπνέει η προθεσμία που έδινε ο νόμος για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης η οποία θα ρυθμίζει όλα τα εκκρεμή θεσμικά ζητήματα για την εγκατάσταση των μ/α.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Energypress, στην καλύτερη περίπτωση η υπουργική απόφαση δεν πρόκειται να εκδοθεί πριν περάσουν 6 - 8 μήνες. Και τούτο διότι η μελέτη που από το νόμο θεωρείται προαπαιτούμενη για την υπουργική απόφαση και η οποία θα διενεργηθεί από ιδιώτη και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ δεν έχει ακόμα ανατεθεί.
Και όπως είχε σωστά προβλεφθεί από τους φορείς των αιολικών, εν τω μεταξύ έχει ανασταλεί κάθε επενδυτική δραστηριότητα, παρότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό και εμπορικό ενδιαφέρον στην αγορά και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ήδη δαπανηθεί σημαντικά ποσά (εγκατάσταση ιστού, διαδικασία αδειοδότησης κλπ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση για τις μικρές ανεμιγεννήτριες έγινε με τον νόμο 3851/2010, οπότε οι ενδιαφερόμενοι προμηθευτές, εγκαταστάτες και επενδυτές «γράφουν» ήδη 4 χρόνια αναμονής.
Το Ειδικό Πρόγραμμα ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών (μΑΓ) προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 4 του Νόμου 4203/2013. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη διάταξη, το Ειδικό Πρόγραμμα θα ρυθμίζει όλα τα εκκρεμή θεσμικά ζητήματα σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία των μΑΓ καθώς και τα οικονομικά κίνητρα (τιμολόγηση παραγόμενης ενέργειας, δυνατότητα συμψηφισμού), ενώ η προθεσμία έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης ορίζεται στο νόμο ως τις 30.06.2014.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, πέραν των καθυστερήσεων στις διαδικασίες κατά παράβαση του νόμου, το ΥΠΕΚΑ έχει αποφύγει να έρθει σε οποιουδήποτε είδους διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, παρότι οι τελευταίοι έχουν δηλώσει ότι παραμένουν διαθέσιμοι για να καταθέσουν προτάσεις, ώστε το Ειδικό Πρόγραμμα να διαμορφώσει ένα υγιές θεσμικό και επενδυτικό περιβάλλον που θα δώσει ώθηση στην ορθολογική ανάπτυξη των μΑΓ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου