Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Συνάντηση Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με Π.ΟΜ.ΙΔ.Α και ΠΑΣΥΔΙΠ για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον»

Την υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλει το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να διευρυνθεί το πρωτοπόρο για την Ευρώπη Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον», εξέφρασαν στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α) και Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, καθώς και ο Γενικός Δ/ντής ΠΑΣΥΔΙΠ και συντονιστής του Φορέα Παθητικών Συστημάτων και Συστημάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας, Παντελής Πατενιώτης, κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στη Βουλή.
Οι κ.κ. Παραδιάς και Πατενιώτης ενημερώθηκαν από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, για την πρόσφατη απόφαση χρηματοδότησης του «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον» μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2014 με στόχο να καλυφθούν όλες οι υφιστάμενες ανάγκες, αλλά και για τις πρόνοιες που λαμβάνονται - από κοινού με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας - ώστε να συνεχιστεί η επιτυχής υλοποίηση του Προγράμματος στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Ήδη, έχει υπάρξει κατ’ αρχήν συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προχρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών από τον κρατικό προϋπολογισμό και στη συνέχεια είσπραξη των ενισχύσεων από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου :
«Χρηματοδοτούμε με 65 εκατομμύρια ευρώ την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου για την αναβάθμιση στο “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον” για χιλιάδες κατοικίες. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε μεγάλη ρευστότητα στο χώρο της οικοδομής και ταυτόχρονα συντηρούμε τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί.
Στη νέα Προγραμματική Περίοδο διεκδικούμε τη συνέχιση του Προγράμματος, με έναν συνολικό προϋπολογισμό γύρω στα 700 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, με άλλα 450 εκατομμύρια ευρώ περίπου, δημόσια και ιδιωτική δαπάνη, επεκτείνουμε το Πρόγραμμα έτσι ώστε να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του Δημοσίου, των Δήμων και τα επαγγελματικά κτήρια. Έτσι, δρομολογούμε συνολικά μία θετική αειφόρο και βιώσιμη παρέμβαση στο χώρο της οικοδομής και ασφαλώς δημιουργούμε και χιλιάδες θέσεις απασχόλησης.»
Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α), Στράτος Παραδιάς, επεσήμανε :
«Χαιρετίζουμε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, γιατί η ενεργειακή αναβάθμιση στις κατοικίες στη σημερινή Ελλάδα μπορεί να γίνει μόνο με γενναία βοήθεια προς τους ιδιοκτήτες και με σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις από τη φορολογία του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).»
Από την πλευρά του, ο συντονιστής του Φορέα Παθητικών Συστημάτων και Συστημάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας, Παντελής Πατενιώτης, τόνισε :
«Είναι η χρυσή ευκαιρία για τη χώρα μας μέσα από χρηματοδοτήσεις οι οποίεςυπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. να εξασφαλίσει την επαναλειτουργία του κατασκευαστικού τομέα και ταυτόχρονα να μπορέσει να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη του 20% που προβλέπεται αυτή τη στιγμή από την Ε.Ε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου