Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για τα φωτοβολταϊκά - Αυξημένη ταρίφα για ευρωπαϊκό εξοπλισμό


Συγκεκριμένα, πράγματι δεν αλλάζει το 18μηνο, δηλ. ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο επενδυτής προκειμένου να ολοκληρώσει την εγκατάστασή του από τη στιγμή που κάνει σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ.
Επίσης, αποσύρθηκε η «νομιμοποίηση» και φορολόγηση της μεταβίβασης αδειών φωτοβολταϊκών. Αντίθετα, εισάγεται γ ια πρώτη φορά μία προσαύξηση του feed in tariff  κατά 10% στην περίπτωση που ο επενδυτής χρησιμοποιεί ευρωπαϊκό εξοπλισμό τουλάχιστον κατά 80%.
Πέραν αυτού, οι βασικές αλλαγές που φέρνουν οι τροπολογίες είναι οι εξής:
- Οι τιμές πώλησης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ πλην φωτοβολταϊκών θα αναπροσαρμόζονται όχι με βάση τα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.
- Για την περίοδο 2013-2015, το σύνολο των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου θα διατίθενται για τη στήριξη των ΑΠΕ
-Το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, μετονομάζεται σε Ειδικό Τέλος Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (Ειδικό Τέλος ΕΤΕΠΚΑ), για να αντικατοπτρίσει το πραγματικό του περιεχόμενο που είναι το κόστος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
- Δίνεται προτεραιότητα σύνδεσης για σταθμούς γεωθερμίας, βιομάζας και βιοαερίου, αφού εξετάζονται πριν τις αιτήσεις των φωτοβολταϊκών.
- Εξασφαλίζεται η τήρηση σειράς προτεραιότητας, κατά την εξέταση από τον διαχειριστή των αιτημάτων χορήγησης προσφορών σύνδεσης, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως είναι η ημερομηνία υποβολής πλήρους φακέλου από τον ενδιαφερόμενο και η ύπαρξη ή μη διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου.
-Ρυθμίζεται το θέμα με τις επενδύσεις σε γη υψηλής παραγωγικότητας, για τις υφιστάμενες αιτήσεις
- Έκδοση Τμηματικής άδεια λειτουργίας για έργα που έχουν αποπερατωθεί τουλάχιστον σε ποσοστό 50% της συνολικής ισχύος της άδειας. Μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου εφόσον η καθυστέρηση οφείλεται σε εκκρεμοδικία ή σε λόγους που δε συνιστούν παράλειψη ή υπαιτιότητα του κατόχου της άδειας
- Θεσπίζεται το λιγνιτικό τέλος 0,5% επί του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ
Δείτε παρακάτω την τροπολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου