Στον κοινό τόπο, δηλαδή στις αλλαγές που δεν συναντούν μεγάλες αντιδράσεις από τους φορείς των φωτοβολταϊκών, φαίνεται ότι καταλήγει το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά την αρχική διατύπωση των προθέσεών του για ριζικές αλλαγές στο καθεστώς στήριξης των φωτοβολταϊκών.
Οι παρεμβάσεις που θα κάνει το ΥΠΕΚΑ θα πάρουν τη μορφή λίστας τροπολογιών που θα κατατεθούν στο νομοσχέδιο για το «Ήλιος» και το «Ελληνικό» που περνάει σε δεύτερη ανάγνωση την Παρασκευή από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη διατύπωση των θέσεων και απόψεων των φορέων, το ΥΠΕΚΑ έχει αφαιρέσει (και συνεπώς αφήνει για τη νέα κυβέρνηση) τα θέματα που συνάντησαν ουσιώδεις και «για λόγους αρχής» αντιδράσεις. Μένουν οι υπόλοιπες αλλαγές, αλλά προστίθεται και μία ακόμα που αφορά την καθιέρωση έξτρα πριμοδότησης, δηλαδή μεγαλύτερη «ταρίφα», για τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ευρωπαϊκό εξοπλισμό (πάνελ, βάσεις, κ.λπ.).
Το 18μηνο
Η σημαντικότερη τροποποίηση σε σχέση με τις αλλαγές που είχε την πρόθεση να επιφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου (βλέπε δημοσίευμα του energypress στις 29 Φεβρουαρίουhttp://www.energypress.gr/news/Fwtoboltaika:-Ennea-allages-fwtia-gia-18mhno-syndeseis-kai-metabibash-adeiwn) είναι αυτή που αφορά το 18μηνο περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές από τη στιγμή που υπογράψουν σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ για να υλοποιήσουν το έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένο ότι όλοι οι φορείς θεώρησαν επικίνδυνη τη μείωση του 18μηνου και κυρίως το «κλείδωμα» τιμής όταν το έργο είναι έτοιμο και όχι όταν υπογράφει ο επενδυτής σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ, καθώς θα σταμάταγε κάθε χρηματοδότηση από τράπεζες, το ΥΠΕΚΑ «παγώνει» και αφήνει για αργότερα μια τέτοια αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξει κάποια αλλαγή θα είναι μικρής εμβέλειας.
Μια ακόμα ρύθμιση που φαίνεται ότι «παγώνει» είναι η «νομιμοποίηση» της μεταβίβασης αδειών και η θέσπιση ειδικού τέλους ως ποσοστού για τη μεταβίβαση.
Ευρωπαϊκός εξοπλισμός
Από την άλλη, μια καινούργια ρύθμιση εισάγεται στον κατάλογο των τροπολογιών – αλλαγών, που αφορά την θέσπιση μπόνους (η συζήτηση γίνεται για 10%) στο feed in tariffs που πληρώνεται μια φωτοβολταϊκή επένδυση όταν χρησιμοποιεί ευρωπαϊκό εξοπλισμό. Πρόκειται για το ιταλικό μοντέλο που έχει δουλέψει εξαιρετικά, τόσο για την Ιταλική βιομηχανία εξοπλισμού όσο και συνολικότερα για την Ευρωπαϊκή. Στο θέμα αυτό εξετάζονται κάποιες παράμετροι που αφορούν τα ποσοστά που πρέπει να καταλαμβάνει ο ευρωπαϊκός εξοπλισμός επί του συνόλου της επένδυσης για να εντάσσεται στο μέτρο. Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατεί η άποψη το ποσοστό να οριστεί στο 80%.
Βασικές αλλαγές
Κάποιες από τις υπόλοιπες βασικές αλλαγές που φαίνεται ότι θα προωθηθούν είναι οι εξής:
1) Οι τιμές πώλησης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ πλην φωτοβολταϊκών θα αναπροσαρμόζονται όχι με βάση τα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.
2) Για την περίοδο 2013-2015, το σύνολο των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου θα διατίθενται για τη στήριξη των ΑΠΕ
3) Το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, μετονομάζεται σε Ειδικό Τέλος Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (Ειδικό Τέλος ΕΤΕΠΚΑ), για να αντικατοπτρίσει το πραγματικό του περιεχόμενο που είναι το κόστος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
4) Δίνεται προτεραιότητα σύνδεσης για σταθμούς γεωθερμίας, βιομάζας και βιοαερίου, αφού εξετάζονται πριν τις αιτήσεις των φωτοβολταϊκών.
5) Εξασφαλίζεται η τήρηση σειράς προτεραιότητας, κατά την εξέταση από τον διαχειριστή των αιτημάτων χορήγησης προσφορών σύνδεσης, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως είναι η ημερομηνία υποβολής πλήρους φακέλου από τον ενδιαφερόμενο και η ύπαρξη ή μη διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου.
6) Ρυθμίζεται το θέμα με τις επενδύσεις σε γη υψηλής παραγωγικότητας, για τις υφιστάμενες αιτήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου