Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

>ΡΑΕ: Δεν αναστέλλεται η αδειοδότηση Φωτοβολταϊκών Σταθμών

>

Αρνητική ήταν η απάντηση της ΡΑΕ προς τη ΔΕΗ αναφορικά με το αίτημα που είχε υποβάλει να χαρακτηριστούν κορεσμένα τα δίκτυα 16 νομών της χώρας (Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, ’ρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας) και να σταματήσει η υποβολή αιτήσεων για σύνδεση νέων μονάδων στους νομούς αυτούς.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επισημαίνει ότι κορεσμένες περιοχές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θεωρούνται μόνον τα διασυνδεδεμένα νησιά (περιλαμβανομένης της Εύβοιας) και μόνον για ισχύ σταθμού άνω των 150 κιλοβάτ. Σημειώνει, παράλληλα, ότι σύμφωνα με το νόμο «οι περιοχές με κορεσμένα δίκτυα και η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος σε αυτές διαπιστώνονται με απόφαση της ΡΑΕ που εκδίδεται μετά από εισήγηση του αρμόδιου Διαχειριστή» και ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει προθεσμία ως το τέλος Ιανουαρίου για να υποβάλει την εισήγησή της ως προς το ζήτημα αυτό. Η συνολική άποψη της ΡΑΕ σχετικά με τη σύνδεση και τον κορεσμό στο διασυνδεδεμένο δίκτυο θα διαμορφωθεί μετά την υποβολή της εισήγησης της ΔΕΗ.
Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση κορεσμού από τη ΡΑΕ ή το ΥΠΕΚΑ, η αδειοδοτική διαδικασία δεν αναστέλλεται ούτε για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς αρμοδιότητας ΡΑΕ (ισχύς μεγαλύτερη από 1 MW) ούτε γι αυτούς αρμοδιότητας ΔΕΗ (έως 1 MW)
Κλείνοντας, η ΡΑΕ αναγγέλει τη διοργάνωση δημόσιας διαβούλευσης στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2011 για τα θέματα συνδέσεων στο Δίκτυο Διανομής.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση στο αρχείο που ακολουθεί: Ανακοίνωση ΡΑΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου