Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

>Προς ανάκληση τα πρώτα 700 MW των «αιωνίων» αδειών ΑΠΕ…

>

«Ξεσκαρτάρισμα» και ανάκληση των αιώνιων αδειοδοτήσεων έργων ΑΠΕ, αρχίζει μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες η ΡΑΕ. Και στο «στόχαστρό» της βρίσκονται σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάνω από 700 μεγαβάτ πράσινων αδειών, οι οποίες έχουν κάθε λόγο να ανακληθούν φέτος, σύμφωνα με τα αρχεία της.
Πρόκειται για άδειες παραγωγής για τις οποίες έχουν παρέλθει πολύ πάνω από 30 μήνες από τότε που εκδόθηκαν (της περιόδου 2005-2007) χωρίς ακόμη ο υποψήφιος «επενδυτής» να έχει πάρει άδεια εγκατάστασης. Διάστημα δηλαδή που βάσει του ισχύοντος νόμου, συνεπάγεται άμεση ανάκληση της άδειας, εφόσον η καθυστέρηση οφείλεται στον επενδυτή, και όχι σε άλλους λόγους, π.χ. προσφυγή στο ΣτΕ.
Η αγορά το περιμένει εδώ και πολλά χρόνια, το ζητούσε επίμονα, και είναι αλήθεια πως η ΡΑΕ μέχρι σήμερα είχε ακολουθήσει «χαλαρή» στάση απέναντι στο θέμα. Το βάρος της είχε πέσει στο ξεμπλοκάρισμα παλαιών αιτήσεων ώστε να προχωρήσει γρήγορα ένας μεγάλος αριθμός επενδύσεων, καθυστερώντας έτσι το «ξεσκόνισμα» των παλαιών αδειών.
Αλλά μέσα στις επόμενες ημέρες, λένε οι πληροφορίες, θα ξεκινήσει ένας πρώτος γύρος ανακλήσεων, έτσι ώστε να δοθεί τέλος και στο εμπόριο αδειών, καθώς όποιος στο εξής θέλει να πάρει το «μαγικό χαρτί» μόνο και μόνο για να το πουλήσει- και όχι για να κάνει έργο- θα πάρει ένα μήνυμα. Εκτιμάται ότι λόγους ανάκλησης μόνο για φέτος έχουν άδειες συνολικής ισχύος άνω των 700 MW, που αριθμούν σεμερικές χιλιάδες, ενώ από του χρόνου, πιθανότατα να ακολουθήσει και άλλος γύρος.
Ταξινομούν τα ενημερωτικά reports…
Το τελευταίο λοιπόν διάστημα, τα στελέχη της ΡΑΕ ταξινομούν και εξετάζουν τα ενημερωτικά reports που στέλνουν κάθε εξάμηνο οι κάτοχοι των αδειών, για την πρόοδο των projects, και έχουν σχηματίσει μια αρκετά ικανοποιητική εικόνα για πολλά απ’ αυτά.
Από τη μέχρι τώρα εικόνα, υπάρχει η αίσθηση ότι για αρκετές περιπτώσεις κακώς υφίστανται οι άδειες και δεν έχει ζητηθεί από τους ίδιους τους επενδυτές η ανάκλησή τους. Πόσες είναι αυτές οι περιπτώσεις; Αν και νωρίς για να γίνει μια συνολική εκτίμηση, κάποιοι δε διστάζουν να μιλήσουν για το 10% ή ακόμη και για το 20% των αδειών που έχουν εκδοθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα σήμερα. Άλλωστε, τα 700 MW στα οποία αναφερθήκαμε πριν, αντιστοιχούν στο8,3% του συνόλου των 17.805 MW, όσα δηλαδή ήταν ο συνολικός αριθμός των αδειοδοτημένων έργων ΑΠΕ στο τέλος του 2010. Υπενθυμίζουμε ότι εξ αυτών, η μερίδα του λέοντος, τα 14.719 MW αφορούσαν σε αιολικά έργα (από τα οποία και εκτιμάται πως θα προέλθουν οι περισσότερες αναλογικά ανακλήσεις), τα 1.535 MW σε φωτοβολταϊκά και τα 925 MW σε μικρά υδροηλεκτρικά.
Επιταχύνεται
Η διαδικασία εξέτασης των εκκρεμουσών αδειών είχε ξεκινήσει από το περασμένο έτος, εν συνεχεία καθυστέρησε λόγω του φόρτου εργασίας με τις χορηγήσεις αδειών σε εκκρεμείς αιτήσεις, και τώρα επιταχύνεται πάλι. Εφόσον το εγχείρημα ολοκληρωθεί τότε θα μπει τέλος σε μια χρόνια εκκρεμότητα που καθηλώνει την αγορά, καθώς οι παλαιές άδειες δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο και δεν επιτρέπουν την αδειοδότηση χρηματοδοτικά ώριμων projects.
Υπενθυμίζουμε πως εξαιρούνται της ανάκλησης- ακόμη και αν 30 μήνες μετά την αρχική άδεια δεν έχει δοθεί άδεια εγκατάστασης- μόνο οι περιπτώσεις ανωτέρας βίας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αιτίας μη ανάκλησης αποτελούν οι προσφυγές τρίτων εναντίον των έργων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου