To 2010 προστέθηκαν παγκοσμίως περίπου 16 γιγαβάτ νέων ηλιακών φωτοβολταϊκών (PV) σταθμών παραγωγής ενέργειας, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης να έχει διπλασιαστεί σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση Φωτοβολταϊκών.
Η αβεβαιότητα σχετικά με ιταλικά στοιχεία καθιστά δύσκολο τον ακριβή υπολογισμό, μετά την πίεση, στο τέλος του έτους, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αύξηση των τιμών της ηλιακής ενέργειας, που ονομάζεται feed-in tariff.
Η συνολική αύξηση, σε σύγκριση με την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας κατά 7,2 GW το 2009, διαψέυδει τη χρηματοπιστωτική κρίση και αντανακλά την απότομη πτώση των τιμών στον τομέα των ηλιακών πάνελ και των συναφών εφαρμογών τους, ιδίως στη Γερμανία και την Ιταλία.
Τα φωτοβολταικά πάνελ συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε χώρες που εφαρμόζουν το «feed-in tariff», όπως δήλωσε ο οικονομολόγος της EPIA, Gaetan Masson.
Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας το 2010 οδήγησε σε σωρευτική, ολική ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια περίπου 40 GW, αυξημένη κατά 70 τοις εκατό από τα περίπου 23 GW το 2009.
Στην Ευρώπη κυριάρχησαν οι νέες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας το περασμένο έτος, με παραγωγική ικανότητα περίπου 13 γιγαβάτ (GW), σύμφωνα με υπολογισμούς της Masson, με τη Γερμανία και την Ιταλία να παράγουν 7 GW και περίπου 3 GW αντίστοιχα.
Οι εκτιμήσεις για τα άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη περιλαμβάνουν την Τσεχική Δημοκρατία (1,3 GW), τη Γαλλία (0,5 GW), την Ισπανία (0,4), το Βέλγιο (0,25) και την Ελλάδα (0,2).
Εκτός Ευρώπης, οι μεγαλύτερες αγορές ήταν της Ιαπωνίας (περίπου 1 GW), των Ηνωμένων Πολιτείων (0,8 GW) και της Κίνας (0,4 GW).
Οι τιμές των ηλιακών πάνελ έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2007, όπως λένε οι αναλυτές, σε περίπου 1,8 δολάρια ανά watt στα τέλη του 2010, σε σύγκριση με τα 3,7 δολάρια που ήταν τρία χρόνια νωρίτερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου