Οι αποδόσεις, πλέον, των επενδύσεων ΑΠΕ, μετά την υπερψήφιση του new deal, θα είναι μικρές έως οριακές. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις στις πληρωμές, γιατί αυτό σημαίνει χρεωκοπία των επενδυτών. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν πηγές της αγοράς εκφράζοντας την ανησυχία τους για το γεγονός ότι στο θέμα της ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ τα πράγματα χειροτερεύουν αντί να καλυτερεύουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λειτουργός μόλις χθες ολοκλήρωσε τις πληρωμές του περασμένου… Ιουνίου και οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται.
Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι από τον Ιούνιο, ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ δεν δημιουργεί καινούργια ελλείμματα. Απλά συνεχίζει να υπάρχει η μαύρη τρύπα του σωρευμένου ελλείμματος, ο μηδενισμός του οποίου μέχρι το τέλος του 2014 αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας που ικανοποιείται με το νομοσχέδιο του new deal (εφάπαξ διαγραφή απαιτήσεων των παραγωγών) και την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που αποφάσισε η ΡΑΕ.
Ταυτόχρονα, μέσω του κουρέματος στις ταρίφες, εξασφαλίζεται ότι δεν θα δημιουργείται νέο έλλειμμα. Τίποτα από αυτά όμως δεν εξασφαλίζει ότι μαζί με την κάλυψη του λογιστικού ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ θα υπάρξει και κάλυψη του ταμειακού ελλείμματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις τεράστιες καθυστερήσεις πληρωμών. Το ταμειακό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ξεπερνάει πλέον το 1 δις. ευρώ.
Λείπει χρήμα…
Το ταμειακό πρόβλημα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην αντίστοιχη ταμειακή ασφυξία στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ, κυρίως λόγω της διόγκωσης των απλήρωτων λογαριασμών των καταναλωτών ρεύματος. Όσο δεν βρίσκεται λύση σε αυτό το ζήτημα και δεν μπαίνει ρευστότητα στο σύστημα, ο ΛΑΓΗΕ δεν θα μπορεί να πληρώσει έγκαιρα τους παραγωγούς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρηματική δραστηριότητα ενός εκάστου εκ των εμπλεκομένων επενδυτών.
Η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ μάλιστα, σε επιστολή που έστειλε στο ΥΠΕΚΑ την οποία είχε αποκαλύψει το energypress, περιέγραφε με ακρίβεια τις συνέπειες για τους επενδυτές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, σε οποιαδήποτε αγορά, θα ήταν αδύνατο να επιβιώσουν σε ένα καθεστώς όπου η εξόφληση του τιμήματος για την ηλεκτρική ενέργεια που εγχύθηκε στο σύστημα πραγματοποιούνται με έξι μήνες καθυστέρηση και η πρακτική αυτή διαρκεί για ένα χρονικό διάστημα περίπου 1 έτους. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι ίδιες επιχειρήσεις πρέπει αφενός να εκπληρώνουν, στο σύνολό τους και εμπρόθεσμα, τις φορολογικές και τις δανειακές υποχρεώσεις τους αφετέρου να είναι σε θέση να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ η ανοχή των τραπεζών δεν είναι πάντα δυνατή, λόγω των σημερινών οικονομικών δυσχερειών του τραπεζικού συστήματος».
Οι πηγές μέσω των οποίων προβλέπεται να εισρεύσει ρευστότητα στο σύστημα είναι δύο: Η πρώτη είναι η… γνωστή, δηλαδή η αποπληρωμή μέρους ή όλου των οφειλών που έχουν στη ΔΕΗ οι φορείς του «στενού» Δημοσίου. Πρόκειται για περίπου 80 – 100 εκατ. ευρώ τα οποία θα «παρακρατηθούν» από τους προϋπολογισμούς των συγκεκριμένων φορέων και θα δοθούν στη ΔΕΗ. Η δεύτερη πηγή είναι ένα νέο δάνειο ύψους περί τα 200 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς της ΔΕΗ.
Ωστόσο τα πράγματα δεν προχωρούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν τώρα ότι η μεν αποπληρωμή χρεών του δημοσίου δεν έχει ακόμα προχωρήσει, το δε δάνειο δεν έχει ακόμα εγκριθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου