Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΥΠΕΚΑ: Σβήστε τα τζάκια, ανάψτε κλιματιστικά

Σβήστε τα τζάκια, ανάψτε τα κλιματιστικά, συστήνει το ΥΠΕΚΑ, αφού οι μελέτες λένε ότι είναι κατά 60% φθηνότερα στη χρήση τους, ανεξάρτητα μάλιστα από την παρεχόμενη έκπτωση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να πείσει τους καταναλωτές να σβήσουν ταρυπογόνα τζάκια, και να στραφούν σε ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, το ΥΠΕΚΑ έδωσε χθες συγκριτικά στοιχεία για το ποιες είναιοικονομικότερες λύσεις θέρμανσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η μέση χρήση ενός κλασικού τζακιού εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 80 λεπτά με 1 ευρώ την ώρα, όταν η χρήση ενόςκλιματιστικού για τις ημέρες που θα ισχύει η έκπτωση 70% στο ρεύμα, θα είναι δωρεάν για τις πρώτες 5 ώρες, με κάθε επιπλέον ώρα να κοστίζει 15 λεπτά.

Αντίστοιχα, η χρήση ενός ηλεκτρικού θερμαντικού σώματος, μετά την έκπτωση θα κοστίζει δωρεάν για τις πρώτες 2,5 ώρες, με 30 λεπτά κόστος για κάθε επιπλέον ώρα.

Παραδείγματα

Στην ουσία, η έκπτωση επιτρέπει στο μέσο νοικοκυριό να χρησιμοποιήσειδωρεάν, ένα ηλεκτρικό μέσο θέρμανσης (αερόθερμο, ηλεκτρικό καλοριφέρ, κλιματιστικό) για κάποιες ώρες την ημέρα.
Έτσι, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες/ 4μηνο, όσο ο μέσος όρος πανελλαδικά, που θα σβήσει το τζάκι και θα ανάψει έναθερμαντικό ηλεκτρικό σώμα (1Kw), θα έχει δωρεάν ρεύμα για 2,5 ώρες ημερησίως, για τις ημέρες εφαρμογής του μέτρου.
Αν αποφασίσει να ζεσταθεί με κλιματιστικό των 9.000 BTU, θα έχειδωρεάν ρεύμα για 4,8 ώρες ημερησίως και αν επιλέξει κλιματιστικό inverter 12.000 BTU, θα έχει δωρεάν ρεύμα για 4,9 ώρες ημερησίως.
Εννοείται ότι όσο ανεβαίνει η κατανάλωση ρεύματος ενός νοικοκυριού, τόσο αυξάνονται και οι δωρεάν ώρες χρήσης. Κάποιος π.χ. με κατανάλωση 2.000 KWh/4μηνο, που θα ανάψει κλιματιστικό 9.000 BTU, θα απολαύσει δωρεάν ρεύμα για 6,6 ώρες, κ.ο.κ.

Τέσσερις περιοχές, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Τρίπολη και ηΑθήνα εκτιμάται ότι θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι των 40 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει η κυβέρνηση μέσω του μέτρου τηςέκπτωσης 70% στο ρεύμα. Ο λόγος είναι ότι στις τέσσερις αυτές πόλεις, η αιθαλομίχλη χτυπά πιο συχνά «κόκκινο», σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ. Οι δικαιούχοι, όσοι δηλαδή έχουν 4μηνιαία κατανάλωση ως 2.000 κιλοβατώρες, είναι 4,5 εκατ. νοικοκυριά, στην πράξη ωστόσο περιορίζονται σε περίπου 2,5 εκατ., καθώς θα πρέπει να εξαιρεθούν περιοχές όπως τα νησιά, που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα αιθαλομίχλης.
Για τον υπολογισμό του κόστους και του τελικού οφέλους των καταναλωτών, το ΥΠΕΚΑ εκπόνησε κάποια σενάρια ότι το φαινόμενο θα εμφανιστεί το πολύ 15-20 ημέρες το χρόνο. Βάσει αυτών των σεναρίων, το όφελος για το μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια 1.400 κιλοβατώρες/ 4μηνο, εφόσον το μέτρο ενεργοποιηθεί για 15 ημέρες το έτος, θα ανέλθει σε 12 περίπου ευρώ.
Οι καταναλωτές που δικαιούνται την έκπτωση δεν θα χρειαστεί να κάνουν την παραμικρή ενέργεια για την εφαρμογή της. Ο υπολογισμός της θα γίνεται αυτόματα με την έκδοση του επόμενου λογαριασμού ρεύματος. Σε αυτόν θα αναγράφεται το ποσό έκπτωσης στο ρεύμα.

Ξεπέρασαν τις 5.000 οι επανασυνδέσεις

Στο μεταξύ, με ρυθμό 100-120 την ημέρα υποβάλλονται τα αιτήματα απόρων και φτωχών καταναλωτών για επανασύνδεση του ρολογιού τους, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχει επανέλθει το φως σε 5.124 νοικοκυριά.

Μέτρα πάντως για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας πανευρωπαϊκά (50 εκατ. νοικοκυριά) πρόκειται να εισηγηθεί στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών, ως προεδρεύων ο υπ. ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης.
(energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου