Με τις παλιές ταρίφες, εκείνες που είχαν «κλειδώσει» μέσω των συμβάσεων πώλησης, θα έχουν τελικά τη δυνατότητα οι αγρότες να υλοποιήσουν τα φωτοβολταικά τους έργα.
Πρόκειται για εκείνα τα φωτοβολταϊκά για τα οποία, με το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το ΥΠΕΚΑ από τις 3/1/2013 στη Βουλή, παρατείνεται μέχρι τις 30 Μαΐου 2013 η ισχύς των συμβάσεων σύνδεσης οι οποίες έληγαν την 31η Μαρτίου 2013.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να κάνει δεκτό το αίτημα των αγροτών η 2μηνη παράταση στις συμβάσεις σύνδεσης να συνοδευτεί και από 2μηνη παράταση στις συμβάσεις πώλησης, ούτως ώστε ο παραγωγός που θα συνδέσει το έργο του στο σύστημα να έχει την κατοχυρωμένη τιμή που είχε υπογράψει με το ΔΕΔΔΗΕ.
Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα του αγροτικού κόσμου προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ότι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η 2μηνη παράταση στις συμβάσεις σύνδεσης θα είναι χωρίς αντίκρισμα.
Η ρύθμιση θα περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες σε τροπολογίαπου θα καταθέσει το ΥΠΕΚΑ αυτή την εβδομάδα στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την αγορά πετρελαιοειδών, που φέρει τον τίτλο "Διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή και προϊόντων πετρελαίου μαζί με άλλες διατάξεις».
Τι προέβλεπε το νομοσχέδιο
Υπενθυμίζουμε πως με τις ρυθμίσεις που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ στις 3/1/2013, για να δοθεί η παράταση στις συμβάσεις σύνδεσης, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει σχετικό αίτημα στον διαχειριστή του δικτύου, σε προθεσμία ενός μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Επίσης με άλλη ρύθμιση, το ίδιο ν/σχέδιο προβλέπει πως υπογραμμένες συμβάσεις σύνδεσης των οποίων η ισχύς έληξε κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 ως και την έναρξη ισχύος του νόμου, θεωρούνται ενεργές και η διάρκειά τους παρατείνεται για δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου. Και σε αυτήν την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει αίτημα στον διαχειριστή έναν μήνα από την ισχύ του νόμου.
Πόσα έργα θα υλοποιηθούν
Ένα ερώτημα φυσικά αφορά τον αριθμό των αιτημάτων που θα ικανοποιηθούν, ακόμη και μετά από αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Διότι η λύση της παράτασης δόθηκε μόνο για τους αγρότες εκείνους που θέλουν να υλοποιήσουν το έργο τους. Εκείνους δηλαδή που αντιμετώπιζαν προβλήματα τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στην εξασφάλιση εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες, εξαιτίας των καθυστερήσεων που προέκυψαν από τη συγχώνευση της Αγροτικής Τράπεζας με την Πειραιώς.
Για όλους τους άλλους, (και εκτιμάται ότι είναι πολλοί), παρέχεται η δυνατότητα, μέσω του ίδιου νομοσχεδίου, της επιστροφής τωνεγγυητικών επιστολών που έχουν εκδώσει.
Εννοείται ότι έτσι θα πάρουν πίσω μέρος μόνο των χρημάτων που κατέβαλαν μέχρι σήμερα σε μελέτες και συμβούλους, προκειμένου να καταθέσουν φακέλους στη ΔΕΗ, κ.ο.κ.
Η αρχή της αγροτικής «φούσκας»…
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Μέχρι το τέλος του 2010, περίπου6.200 αγρότες είχαν υποβάλει αιτήματα για να εγκαταστήσουν φωτοβολταικά σε ιδιόκτητη αγροτική γη. Εξ’ αυτών 4.900 αγρότες έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης από την ΔΕΗ, ωστόσο σήμερα λειτουργούν μόλις 300 αγροτικά φωτοβολταικά.
Μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό δεν φέρουν μόνο οι αγρότες, αλλά και εκείνοι που τους καλλιέργησαν φρούδες ελπίδες. Αρχικά ήταν οι υπουργοίΑγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή και ΠΕΚΑ Τίνα Μπριμπίλητην περίοδο 2009-2010, υπό την πίεση φυσικά της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Δημιουργήθηκε τότε ένα εξαιρετικά ευνοϊκό πλαίσιο που έδινε στους αγρότες απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των υπολοίπων αιτήσεων, ακόμα και εκείνων που είχαν κατατεθεί μήνες πριν. Σαν αποτέλεσμα το σύστημα της ΔΕΗ βραχυκύκλωσε καθώς από τον όγκο των υπό εξέταση αιτήσεων μπλόκαρε κάθε άλλη επένδυση.
Πολλοί αγρότες είχαν πιστέψει τότε ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη και ότι το 100% της δαπάνης θα καλυφθεί μέσω δανεισμού, κάτι που φυσικά δεν έστεκε.
Και το άδοξο τέλος της…
Τελικά, όπως φαίνεται από τα νούμερα, ελάχιστα έργα έγιναν.
Σήμερα, για όλους αυτούς, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ δίνει τη δυνατότητα να κλείσουν οριστικά το «κεφάλαιο φωτοβολταικά», παίρνοντας πίσω ένα τμήμα της δαπάνης που έκαναν, ζητώντας δηλαδή από την τράπεζα να τους επιστραφεί η εγγυητική επιστολή.
(energypress.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου