Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Βαγγέλης Ζαγοράκης: Τα αγροτικά Φ/Β και η θεωρία του «Οργανωμένου Μπάχαλου»


Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αγροτικών φωτοβολταϊκών, οι σχετικοί με το άθλημα διαφώνησαν με την ιδέα αφού αναγνώρισαν μια γνήσια ανεδαφική και ουτοπική πρόταση, καθώς το σενάριο «δεν βάζω μία .. και βγάζω λεφτά με το τσουβάλι» δεν φάνηκε να είχε σπουδαίες προοπτικές. Εξάλλου όπως ειπώθηκε και πρόσφατα στην Βουλή οι «τσάμπα μάγκες» δεν έχουν πια και πολλή πέραση.
Ως εκ του αποτελέσματος με το πέρασμα του χρόνου, οι διαφωνούντες δικαιώθηκαν. Αρχίζουν λοιπόν σιγά σιγά να ακούγονται οι γνωστές φωνές περί ασχέτων, περί σχεδιασμού στο πόδι, περί χαϊδέματος αυτιών, ψηφοθηρίας κτλ.
Είναι όμως έτσι; Γιατί σκέφτομαι αν αυτοί που μας κυβερνάνε τόσα χρόνια είναι τόσο άσχετοι και παράλογοι πως γίνεται να τους ψηφίζουμε κάθε φορά με τη βαθιά πεποίηθηση ότι αυτή τη φορά θα μας σώσουν;
Τελικά τείνω να καταλήξω στο ότι όχι μόνο δεν είναι αδαείς και άχρηστοι, αλλά αντιθέτως είναι πρωτότυπα δημιουργικοί και έχουν μάλιστα αναπτύξει και εφαρμόσει την «Θεωρία του Οργανωμένου Μπάχαλου». Για να γίνω πιο σαφής θα προσπαθήσω να σας αναπτύξω την θεωρία αυτή όπως πιστεύω ότι εφαρμόστηκε στην ιστορία με τα αγροτικά Φ/Β.
Όπως σε κάθε μαθηματική απόδειξη (γιατί μιλάμε ότι είναι κανονική θεωρία, ... επιστήμη, όχι ότι να’ ναι) πρέπει αρχικά να μαζέψουμε τα δεδομένα.
1ο Δεδομένο: Η θεσπισμένη και ισχύουσα από τον Ν3734/2009 μειούμενη καθ’ εξάμηνο τιμή πώλησης της κιλοβατώρας των Φ/Β.
2ο Δεδομένο: Ο μόνιμος και διακαής πόθος του Υπουργείου για περαιτέρω μείωση της τιμής πώλησης της κιλοβατώρας (feed in tariff ) των Φ/Β, από την εποχή της Τίνας στο ΥΠΕΚΑ.
Επ’ αυτού σας θυμίζω τόσο την σχετική αποτυχημένη διαβούλευση αστραπή του ΥΠΕΚΑ τον Φλεβάρη του 2010, όσο και τις εν εξελίξει συζητήσεις.
3ο Δεδομένο: Το πρόγραμμα των αγροτικών Φ/Β. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό οι αιτήσεις των αγροτών είχαν απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των υπολοίπων αιτήσεων, ακόμα και αυτών που είχαν κατατεθεί μήνες πριν.
Τώρα θα μου πείτε και με το δίκιο σας, καλά, εντάξει με τα δεδομένα, τα μαζέψαμε ... αλλά για να αποδείξουμε την θεωρία θα πρέπει να ξέρουμε τι να τα κάνουμε, πως συνδέονται τα δεδομένα, αν συνδέονται;
Δυστυχώς τα δεδομένα μάλλον συνδέονται. Και εξηγούμαι:
Βλέποντας το Υπουργείο τις αντιδράσεις του κόσμου στην πρόθεση μείωσης του feed in Tariff, είπε να το δει πιο επιστημονικά προκειμένου όχι μόνο να μην δυσαρεστήσει κανέναν αλλά αντιθέτως, από την μια να εμφανιστεί και ως άλλος Μαρίνος Αντύπας μοιράζοντας λεφτά στους κολίγους της εποχής μας, και από την άλλη να μειώσει το feed in tariff. Το εγχείρημα ήταν απαιτητικό, ήθελε στρατηγική, σχεδιασμό και φαντασία. Άλλωστε ένα ζητούμενο των απανταχού λαών ήταν και το «η φαντασία στην εξουσία».
Έτσι και έγινε, με την ανακοίνωση του προγράμματος των αγροτικών Φ/Β δόθηκε η επιθυμητή λύση σε όλα τα επίπεδα. Το πρόγραμμα ήταν τόσο ελκυστικό για τους αγρότες που μέσα σε λίγες μέρες συσσωρεύτηκαν στις κατά τόπους ΔΕΗ έξι χιλιάδες αιτήσεις, μπλοκάρωντας κάθε άλλη επένδυση Φ/Β μη αγρότη, μια και όπως είπαμε η ΔΕΗ ήταν υποχρεωμένη να δώσει απόλυτη προτεραιότητα σε αυτές τις αιτήσεις έναντι παλαιοτέρων, έστω και αν με αυτό τον τρόπο καταργούσε de facto κάθε αρχή δικαίου και ίσης μεταχείρησης των πολιτών.
Όπως ήταν αναμενόμενο η ΔΕΗ βραχυκύκλωσε, για μήνες προσπαθούσε να χωρέσει όλες αυτές τις αιτήσεις στο ήδη βεβαρημένο Δίκτυο Μέσης Τάσης και ακόμα και τώρα που μιλάμε δεν έχουν διεκπεραιωθεί γύρω στις 1000 αιτήσεις.
Με αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ πάγωσε την έκδοση Όρων Σύνδεσης για την πλειοψηφία των υπόλοιπων επενδύσεων, γεγονός που εν συνεχεία οδήγησε σε αδιέξοδο τις επενδύσεις αυτές μη μπορώντας να κλειδώσουν τις υψηλές τιμές του feed in tariff.
Οι επενδυτές αυτοί αρχικά έπρεπε να περιμένουν την ΔΕΗ να ολοκληρώσει το σισύφειο έργο της αξιολόγησης των αιτήσεων των αγροτών και εν συνεχεία δεδομένου του κορεσμού του δικτύου λόγω των αιτήσεων των αγροτών, έπρεπε ακόμα να περιμένουν να λήξουν οι Όροι Σύνδεσης των αγροτών προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος στο Δίκτυο Μέσης Τάσης. Αυτό το δεύτερο είναι και το φετίχ του Υπουργείου. Χάθηκε ένα έτος περιμένοντας τη ΔΕΗ να απαντήσει στις πολυάριθμες αιτήσεις των αγροτών. Αυτό οδήγησε σε πτώση της τιμής πώλησης της κιλοβατώρας σύμφωνα με το 1ο δεδομένο.
Όταν μάλιστα αξιολογήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων, προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος στο Δίκτυο για τους υπολοίπους θα έπρεπε να λήξει το εξάμηνο ισχύος των Όρων Σύνδεσης των αγροτών. Δηλαδή περαιτέρω μείωση του feed in tariff.
Όταν πέρασε και το εξάμηνο το μεγαλόψυχο Υπουργείο ήταν εκεί για να ανακουφίσει τους πολύπαθους αγρότες παρατείνοντας κατά ένα νέο εξάμηνο την ισχύ των Όρων Σύνδεσής τους. Τι σημαίνει αυτό; Έλατε, τωρα το μάθαμε:
Και άλλη μείωση του feed in tariff.
Όταν έληξε και το δεύτερο εξάμηνο το ΥΠΕΚΑ ήταν πάλι εκεί για να δώσει και νέα δίμηνη αυτή την φορά παράταση. Επωδός: Και άλλη μείωση του feed in tariff.
Από την άλλη βέβαια θα μου πείτε, έχουμε τους αγρότες, δεν μπορεί θα είδαν προκοπή οι άνθρωποι. Για αυτόν τον λόγο έδινε και τις παρατάσεις το Υπουργείο. Και τώρα η απότομη προσγείωση... Από τις 6000 αιτήσεις, έχουν υλοποιηθεί περίπου 50 αγροτικά Φ/Β.
Σε όλα αυτά θα ήθελα να προσθέσω ότι σύμφωνα με τον υπολογισμό του Υπουργείου το κέρδος από την μη καταβολή των υψηλών feed in tariff, σίγουρα άξιζε την θυσία σαν μιας άλλης Ιφιγένειας, της ΔΕΗ, αφού για έναν ολόκληρο χρόνο τόσο οι κατά τόπους όσο και οι κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ ήταν υποχρεωμένες να φέρουν εις πέρας ένα κυριολεκτικά τιτάνειο έργο καταδικασμένο εν τη γεννέσει του σε πλήρη αποτυχία. Και μάλιστα τσάμπα. Γιατί σαν κερασάκι στην τούρτα να πούμε ότι για να γίνει το πρόγραμμα ακόμα πιο ελκυστικό στους αγρότες, δεν κατέβαλλαν και το γνωστό παράβολο ήτοι 500€ συν ΦΠΑ ανά αίτηση. Συνεπώς άλλα τρία εκατομμύρια ευρώ ζημιά για την ΔΕΗ. Αλλά άξιζε. Αφού έπεσε το feed in tariff!!!!
Όπερ Έδει Δείξαι
Βαγγέλης Ζαγοράκης
endergy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου