Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΣΕΦ: Αν αλλάξουν οι "ταρίφες", να αλλάξουν για όλες τις ΑΠΕ


«Αν δεν αλλάξουν οι υφιστάμενοι εθνικοί στόχοι για τα φωτοβολταϊκά, οι ενισχύσεις που λαμβάνουν δεν είναι τέτοιες που να θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ΔΕΣΜΗΕ, άρα δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στις εγγυημένες τιμές. Στην περίπτωση και μόνο που οι εθνικοί στόχοι αυξηθούν, και εφόσον οι διαφανείς υπολογισμοί των ενισχύσεων υποδείξουν την ανάγκη προσαρμογών, τότε οι προσαρμογές αυτές θα πρέπει να αφορούν όλες τις ΑΠΕ και όχι μόνον τα φωτοβολταϊκά». Την άποψη αυτή εκφράζουν, μιλώντας στο energypress, στελέχη του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Η θέση αυτή ξεκαθαρίζει τη στάση του Συνδέσμου ενόψει των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του ΔΕΣΜΗΕ και τον τρόπο ενίσχυσης των ΑΠΕ, συζητήσεων που μοιραία θα συνεχιστούν ανεξάρτητα από το ποιός θα βρεθεί στο τιμόνι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ΣΕΦ βάζει, πρώτος αυτός, θέμα τροποποίησης για τις ταρίφες και των άλλων ΑΠΕ (αν κριθεί ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές) οι οποίες, λίγο – πολύ είχαν μείνει στο «απυρόβλητο» καθώς όλοι μιλούσαν για την πιθανή ανάγκη μείωση των εγγυημένων τιμών μόνον στα φωτοβολταϊκά.
Ο ΣΕΦ πιστεύει ότι οι όποιες ρυθμίσεις για την ενίσχυση των φωτοβολταϊκών θα πρέπει να διασφαλίζουν δύο παραμέτρους: τη βιωσιμότητα της αγοράς και των επενδύσεων και τη λελογισμένη επιβάρυνση των καταναλωτών. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΕΦ πιστεύει ότι, οποιασδήποτε συζήτησης, θα πρέπει να προηγηθεί ριζική αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού της ΟΤΣ και του τέλους ΑΠΕ, ώστε να αποκαλυφθεί και να υπολογιστεί το πραγματικό ύψος της ενίσχυσης την οποία λαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά και οι άλλες ΑΠΕ.
Σε κάθε περίπτωση, λένε από τον ΣΕΦ, θα πρέπει να προστατευθεί η φιλοσοφία και η “αρχιτεκτονική” του ισχύοντος νόμου για τις ΑΠΕ (Ν.3851/2010).
Όπως αναφέρθηκε, για την ορθολογική λειτουργία της αγοράς ο ΣΕΦ θέτει δύο άμεσες προτεραιότητες: πρώτον τη ριζική αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ) στην ημερήσια αγορά ρεύματος και, δεύτερον, δραστικές αλλαγές στον τρόπο που υπολογίζεται το τέλος ΑΠΕ.
Τέλος ΑΠΕ
Σύμφωνα με τον ΣΕΦ το σημερινό σύστημα υπολογισμού του Τέλους ΑΠΕ είναι στρεβλό και άδικο για τους καταναλωτές. Απαιτούνται δραστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται, ώστε να αντιπροσωπεύει το πραγματικό ύψος των ενισχύσεων που αποδίδονται στις ΑΠΕ και όχι να συμπεριλαμβάνει άσχετες προς τις ΑΠΕ ενισχύσεις (ρυπογόνων μονάδων ή της κερδοφορίας των προμηθευτών). Μόνο έτσι θα καταστεί δυνατό να εκτιμηθεί το πραγματικό ύψος των ενισχύσεων που απαιτούνται για την προώθηση των ΑΠΕ, ώστε, και να επιτύχουμε τους εθνικούς στόχους και να πάψουν να συκοφαντούνται αδίκως οι ΑΠΕ και ειδικότερα τα φωτοβολταϊκά.
Οριακή Τιμή
Σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΦ, ο σημερινός τρόπος υπολογισμού της Οριακής Τιμής Συστήματος δημιουργεί μεγάλες στρεβλώσεις τις οποίες πληρώνουν, τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι ΑΠΕ. Συγκεκριμένα:
1. Η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) δεν υπολογίζεται σωστά, γιατί δεν περιλαμβάνει το κόστος πρόσβασης στο λιγνίτη και το κόστος της χρήσης των υδάτων από τη ΔΕΗ στα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Οι εθνικοί αυτοί πόροι καταναλώνονται δωρεάν από τη ΔΕΗ.
2. Η ΟΤΣ δεν υπολογίζεται σωστά, γιατί δεν περιλαμβάνει το κόστος των ρύπων των θερμικών μονάδων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, ούτε και το κόστος των Αποδεικτικών Διαθέσιμης Ισχύος (ΑΔΙ), με τα οποία επιδοτούνται άμεσα οι μονάδες αυτές.
3. Οι καταναλωτές πληρώνουν δυο φορές για τον ίδιο σκοπό, μόνο που ένα μέρος το καρπώνεται τελικά ο προμηθευτής, δηλαδή η ΔΕΗ, και όχι οι ΑΠΕ. Η είσοδος περισσότερων ΑΠΕ στο σύστημα, “αποβάλλει” τις ακριβές ρυπογόνες θερμικές μονάδες και ρίχνει την ΟΤΣ, δηλαδή το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, η οποία, ωστόσο, εξακολουθεί να την πουλάει ακριβά στον τελικό καταναλωτή, παρότι την αγόρασε φθηνότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου