Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

>Νέα υπουργική απόφαση για χωροθέτηση φωτοβολταϊκών και οικοδομική άδεια

>

  • «Υπήρχαν νόμοι και προεδρικά διατάγματα που δεν έχουν καταργηθεί και τα οποία υποχρέωναν κάποιες περιπτώσεις συστημάτων ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά που έχουν βάσεις στήριξης που χρειάζονται θεμελίωση) σε έκδοση οικοδομικής άδειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις και μόνον χρειάζονται και τώρα οικοδομική άδεια». Αυτό υποστηρίζει το ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις βολές που δέχεται από τους φορείς των φωτοβολταϊκών για νέα εμπόδια και καθυστερήσεις που δημιουργούνται με την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου.
    Αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ δηλώνουν στο "Energypress" ότι εντός των επόμενων ημερών με νέα υπουργική απόφαση, η οποία θα αφορά την άρση των απαγορεύσεων που υπήρχαν για τα solar trackers ύψους πάνω από 2,5 μέτρα και την ευνοϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος σχετικά με την απόσταση από τα όρια του οικοπέδου, θα αποσαφηνίζονται όλα τα ζητήματα σχετικά με την οικοδομική άδεια. Ειδικότερα θα αναφέρεται ρητά ότι δεν απαιτείται οικοδομική άδεια αλλά άδεια εργασιών μικρής κλίμακας για τα φωτοβολταϊκά που έχουν βάσεις στήριξης με «βαρυδικές βάσεις», με πασαλόμπηξη και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο που δεν απαιτεί σκάψιμο, μπετά κ.λπ.
    «Οι λεπτομέρειες που προκύπτουν είναι πολλές και προσπαθούμε κάθε φορά να ξεκαθαρίζουμε όσο μπορούμε την εικόνα ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις» δηλώνεται χαρακτηριστικά.
    "Παγωμένη" η αγορά
    Ωστόσο "παγωμένη" παραμένει το τελευταίο διάστημα η αγορά των φωτοβολταϊκών παρά το σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, κυρίως εν αναμονή της παραπάνω υπουργικής απόφασης που αναμένεται να λύσει κυρίως το θέμα της χωροθέτησης φωτοβολταϊκών σε περιοχές εκτός σχεδίου.
    Το ζήτημα της χωροθέτησης είναι σημαντικό και οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία την τελική απόφαση της υπουργού σχετικά με την άρση των απαγορεύσεων που υπήρχαν για τα solar trackers ύψους πάνω από 2,5 μέτρα και την ευνοϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος σχετικά με την απόσταση από τα όρια του οικοπέδου. Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς μεγάλος αριθμός επενδυτών έχει ήδη προχωρήσει στο σχεδιασμό επενδύσεων και αναμένει την τελική διευθέτηση του ζητήματος προκειμένου να τις υλοποιήσει. Πολλοί υποχρεώνονται να αλλάξουν σχεδιασμούς μη μπορώντας να περιμένουν.
    Θέσεις εργασίας
    Η καθυστέρηση έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή εξοπλισμού εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, και οι οποίες αποτελούν ένα δυναμικό κλάδο, από τους λίγους που δημιουργούν θέσεις εργασίας.
    «Το τελευταίο διάστημα, αντί να προχωρήσουμε σε αναπτυξιακές κινήσεις, όπως είχαμε προγραμματίσει, αντί να υλοποιήσουμε συμφωνίες που είχαμε στα σκαριά, αναγκαζόμαστε να δίνουμε υποχρεωτικές άδειες στους εργαζόμενούς μας» δηλώνει στο "Energypress" επιχειρηματίας από τους μεγαλύτερους του κλάδου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για απώλεια θέσεων εργασίας αντί για ανάπτυξή τους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι την ίδια στιγμή ξένες εταιρείες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και δημιουργούν «προσβάσεις» στην ελληνική αγορά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου