Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

>Ψάχνει λύσεις η Μπιρμπίλη για τα «αγροτικά» φωτοβολταϊκά

>
"Θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί λύση για ορισμένες περιοχές που υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο. Καταρχήν θα βρούμε λύση για όλους όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις μέχρι σήμερα. Το πρόβλημα επικεντρώνεται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές, σε πολύ συγκεκριμένες γραμμές του δικτύου, όχι ολόκληρους νομούς, όχι ολόκληρες περιοχές. Σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης, για τις οποίες υπάρχει μια ομάδα εργασίας από τα δύο υπουργεία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη ΔΕΗ, τις τοπικές ΔΕΗ, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε λύση, ώστε κάποιος αγρότης, ο οποίος έχει ήδη υποβάλει αίτηση, να μην έχει πρόβλημα", τόνισε η Τίνα Μπιρμπίλη αναφερόμενη στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αιτήσεις των «αγροτικών» φωτοβολταϊκών.
«Εμείς μετά το νόμο έχουμε βάλει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαφόν, ένα πολύ συγκεκριμένο κατώφλι για τις αιτήσεις φωτοβολταϊκών τις οποίες μπορούμε να εξυπηρετήσουμε». Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι το «κατώφλι αυτό είναι σε παραγωγή ενέργειας σε MW. Δηλαδή, έχουμε πει για παράδειγμα ότι μέχρι το 2014 θέλουμε 1.500 MW από φωτοβολταϊκά και μέχρι το 2020, 2.200 MW», συμπλήρωσε.
Εξάλλου, τέλος στις παρεκκλίσεις και στις κατατμήσεις είναι η φιλοσοφία της διάταξης, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τόνισε η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash. Υπογράμμισε ότι μετά τον νόμο όλοι θα χτίζουν σε δέκα στρέμματα εκτός από όσους ήδη κατέχουν οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων σε περιοχή ΝΑΤURA. Σε μικρότερα οικόπεδα οι παρεκκλίσεις δεν θα ισχύουν. «Επί της ουσίας η παρέκκλιση θα είναι τα τεσσάρων στρέμματα», είπε η υπουργός ΠΕΚΑ.
«Η κατάτμηση, ουσιαστικά, εξυπηρετούσε πάντα αλισβερίσια ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και τους πολίτες. Αυτό ήταν που έκανε πάντα η κατάτμηση και με αυτό το νομοσχέδιο, με αυτή τη διάταξη και με την τροποποίηση αυτό το πράγμα καταργείται. Η ουσία της διάταξης που προτείναμε δεν ήταν τα τέσσερα ή τα δέκα. Η ουσία της διάταξης είναι ότι τέρμα στις παρεκκλίσεις και στις κατατμήσεις. Και η συμβιβαστική πρόταση που έγινε, για να την πω μία φορά ολοκληρωμένη, είναι ότι από ‘δω και πέρα δέκα στρέμματα με μοναδική παρέκκλιση τα τέσσερα. Δηλαδή αν κάποιος έχει τέσσερα στρέμματα σήμερα ή το αγόρασε το οικόπεδό του πριν έναν μήνα, να έχει δικαίωμα να χτίσει και τονίζω, για τις περιοχές Natura. Χωρίς καμία παρέκκλιση, χωρίς δυνατότητα καμίας κατάτμησης», τόνισε η υπουργός.
Η κ. Μπιρμπίλη είπε ότι απαγορεύεται η κατάτμηση στην περίπτωση κληροδότησης ακίνητης περιουσίας σε τέκνα του δικαιούχου. Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφωνίες των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, σημείωσε: «είναι σαφές ότι καμία ομάδα δεν είναι ομογενοποιημένη και χρειάζεται και πειθώ, χρειάζεται και διάλογος, χρειάζεται και ανταλλαγή απόψεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου