Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΥΠΕΚΑ: Εγκατάσταση 477 "πράσινων" Μεγαβάτ στο 9μηνο του 2011


Αναλλοίωτο παραμένει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΚΑ.
Ειδικότερα, το τρίτο τρίμηνο του 2011 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 477 MW (27,5%) σε σχέση με τα στοιχεία του τέλους του 2010 και κατά 192MW (9,5%) σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από σταθμούς Α.Π.Ε. ενισχύθηκε κατά 28% περίπου κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2011, φτάνοντας συνολικά τα 2213,75MW. Η αιολική ενέργεια παραμένει η κυρίαρχη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας με συνολική ισχύ 1,5GW και ακολουθούν τα φωτοβολταϊκά με 460,4MW, τα μικρά υδροηλεκτρικά με 206MW και η βιομάζα με 44,5MW. Οι υπόλοιπες μορφές ΑΠΕ (γεωθερμία, ηλιοθερμικά, υβριδικά) δεν έχουν ακόμα έργα σε λειτουργία.
Στο επίπεδο της αδειοδοτικής διαδικασίας, μικρή αύξηση των 0,26MW σε σχέση με τα στοιχεία του Ιουνίου 2011 παρουσίασε η ισχύς των αδειών εγκατάστασης (1900,36MW), ενώ αντίθετα ενισχύθηκε σημαντικά (κατά 68%) ο αριθμός των συμβάσεων αγοραπωλησίας (2668,6MW). Είναι συνεπώς ασφαλείς οι προβλέψεις ότι οι επιδιωκόμενοι στόχοι για το 2014 και 2020 αναμένεται να καλυφθούν για τις περισσότερες τεχνολογίες ΑΠΕ πολύ νωρίτερα. Ιδιαίτερα για τα φωτοβολταϊκά που σε σύμβαση αγοραπωλησίας βρίσκονται έργα ισχύος περίπου 2GW.
Αναλυτικότερα, για τα αιολικά τον Σεπτέμβριο του 2011 άδεια εγκατάστασης έχουν 1438,57MW, ενώ με σύμβαση αγοραπωλησίας είναι 655,83MW (αύξηση κατά 16% και 82% αντίστοιχα σε σύγκριση με το τέλος του 2010). Η επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του 2010, για τα αιολικά είναι 4000MW το 2014 και 7500MW για το 2020. Οι στόχοι και για τα δύο έτη αναμένεται να υπερκαλυφθούν, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ισχύς των αιολικών με προσφορά σύνδεσης είναι 3584MW, ενώ ακόμα και αν κάποια δεν φτάσουν το στάδιο της λειτουργίας για διάφορους λόγους, ο μεγάλος αριθμός των 25268MW που έχουν άδεια παραγωγής δίνουν την απαραίτητη ασφάλεια στις προβλέψεις.
Για τα φωτοβολταϊκά (πλην αγροτικών), τον Σεπτέμβριο του 2011 με σύμβαση αγοραπωλησίας βρίσκονται 1982,57MW (300% αύξηση σε σύγκριση με το τέλος του 2010), που αν προστεθούν στην ισχύ που βρίσκεται σήμερα σε λειτουργία επιτυγχάνουν το στόχο του 2020, που είναι η εγκατάσταση 1450MW. Σημειώνεται, ότι με άδεια εγκατάστασης είναι επιπλέον 370,6MW, με προσφορά σύνδεσης 3219,6MW και με άδεια παραγωγής 2990,6MW.
Όσον αφορά στα μικρά υδροηλεκτρικά (≤15MW), με σύμβαση αγοραπωλησίας βρίσκονται 25,7MW, με άδεια εγκατάστασης 66,75MW, με προσφορά σύνδεσης 142,5MW και με άδεια παραγωγής 949MW. Η επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος, για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, είναι 300MW για το 2014 και 350MW για το 2020.
Για τη βιομάζα, έχει αυξηθεί σε σχέση με το τέλος του 2011 κατά 462% η ισχύς με σύμβαση αγοραπωλησίας (4,5MW), αλλά για την επίτευξη των στόχων του 2014 και 2020, που είναι 200MW και 350MW αντίστοιχα, θα πρέπει να επιταχυνθεί η εγκατάσταση της πλειοψηφίας της ισχύς που βρίσκεται σε προγενέστερα στάδια και κυρίως στο στάδιο της άδειας παραγωγής (401,83MW).
Η γεωθερμία, παρουσιάζει μια σταθερή εικόνα για τους πρώτους εννέα μήνες του 2011 με 8MW με άδεια παραγωγής και 340MW αιτήσεις για άδεια παραγωγής. Τα ηλιοθερμικά με άδεια παραγωγής είναι 379,6MW (αύξηση κατά 18,6% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011), με στόχο τα 120MW για το 2014 και 250MW για το 2020. Σχετικά με τα υβριδικά, 80kW βρίσκονται με άδεια εγκατάστασης και 446,6MW με άδεια παραγωγής.
Το ΥΠΕΚΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση του προγράμματος για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κτιριακές εγκαταστάσεις (<10kW), που απευθύνεται τόσο στους καταναλωτές, όσο και στις επιχειρήσεις. Έχουν υλοποιηθεί έως 30/09/2011 6495 αιτήματα, που εγχέουν στο σύστημα ισχύ 57,56MW από μόλις 5,2MW το 2010. Με προσφορά σύνδεσης βρίσκονται 8363 αιτήματα (αντιστοιχούν σε 73,35MW), ενώ τα νέα αιτήματα για σύνδεση στη ΔΕΗ φτάνουν τις 3025 (25,6MW) σημειώνοντας μικρή πτώση.
Για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά (≤100 kW), αναφέρεται ότι από τις 373 αιτήσεις που είχαν προσφορά σύνδεσης το 2010, έφτασαν τον Σεπτέμβριο του 2011 τις 4.879 (481MW). Τα αιτήματα για σύνδεση στη ΔΕΗ έως τις 30/09/2011 φτάνουν τα 1487, τα οποία αντιστοιχούν σε 147MW.
Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνεται η ισχύς, ανά τεχνολογία ΑΠΕ, σε κάθε στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας (άδεια παραγωγής, προσφορά σύνδεσης, άδεια εγκατάστασης, σύμβαση αγοροπωλησίας), καθώς και η ισχύς σε λειτουργία.

Spiegel: Η ηλιακή ενέργεια κλειδί για την ελληνική οικονομία


Εκτενές αφιέρωμα στον τομέα της ενέργειας, τον οποίο παρουσιάζει ως το βασικό κλάδο στον οποίο θα μπορούσε να στηριχθεί η Ελλάδα για την έξοδο από την οικονομική κρίση, φιλοξενεί η online έκδοση του περιοδικού SPIEGEL, παρουσιάζοντας απόψεις τόσο ελλήνων αξιωματούχων και επιστημόνων όσο και αποτελέσματα από πρόσφατες μελέτες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού, η αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων της Ελλάδας θα μπορούσε να προσφέρει «μια διέξοδο από το χάος».
Μάλιστα, μεταξύ άλλων, το Spiegel επικαλείται πρόσφατη μελέτη της εταιρείας McKinsey με τίτλο «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά», που έγινε για λογαριασμό του ΣΕΒ, σύμφωνα με την οποία δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν σταδιακά την επόμενη δεκαετία στην Ελλάδα από την σωστή ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Εξάλλου, όπως σημειώνει ο Έλληνας υπουργός ΠΕΚΑ, Γ.Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στο περιοδικό, η ενέργεια «είναι ένας από τους τομείς-κλειδιά για την οικονομία, πολύ περισσότερο σήμερα από ό,τι ήταν στο παρελθόν».
«Αν εξαιρέσετε τους παραδοσιακούς τομείς, όπως ο τουρισμός», τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «η ενέργεια είναι ίσως ο πιο δυναμικός τομέας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Και είναι αυτός που θα οδηγήσει τις επενδύσεις από το 2012 και πέρα».
«Κλειδί η ηλιακή ενέργεια για την ελληνική οικονομία»
Το αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού εστιάζει ιδιαίτερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δίνοντας τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην ηλιακή ενέργεια, την οποία χαρακτηρίζει «κλειδί» για το μέλλον της Ελλάδας.
Επικαλούμενο δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων, το SPIEGEL τονίζει το τεράστιο δυναμικό της χώρας μας σε ηλιοφάνεια ενώ επικαλείται και πρόσφατη μελέτη της Ernst & Young, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ των 40 ελκυστικότερων χωρών όσον αφορά τις επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια.
Από το συγκεκριμένο αφιέρωμα δε θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στο φιλόδοξο σχέδιο Helios για εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως τονίζεται στο αφιέρωμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει σημαντικά έσοδα από την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου σε βάθος εικοσαετίας, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, η αναφορά στα οφέλη τα οποία θα προκύψουν και για τη γερμανική οικονομία από το συγκεκριμένο project, καθώς, το περιοδικό, επικαλούμενο δηλώσεις του έλληνα υπουργού ΠΕΚΑ, υποστηρίζει ότι το έργο θα περιλαμβάνει την αγορά ηλιακών συλλεκτών και λοιπού εξοπλισμού από τη Γερμανία.
Δυνατότητες και στα θαλάσσια αιολικά
Εκτός από την ηλιακή ενέργεια, ωστόσο, το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται και στις δυνατότητες της Ελλάδας όσον αφορά την αιολική ενέργεια και ιδιαίτερα στην περίπτωση των offshore αιολικών, σημειώνοντας ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
«Το Αιγαίο είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ελκυστική θάλασσα για τα παράκτια και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, επειδή οι άνεμοι είναι αρκετά δυνατοί και τα κύματα δεν είναι τόσο μεγάλα όσο είναι στον Ατλαντικό», δηλώνει ο Δρ. Πώλ Σκλαβούνος, Καθηγητής Μηχανικής και Ναυπηγική στο MIT.
Ωστόσο, ο Δρ. Σκλαβούνος επισημαίνει ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα δε θα είναι ιδιαίτερα εύκολη, δεδομένου ότι τα νερά της Ελλάδας είναι αρκετά βαθιά κάτι το οποίο απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ο οποίος θα επιτρέπει στις ανεμογεννήτριες να επιπλέουν και όχι να ενσωματώνονται στον πυθμένα.
Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο
Εκτός από τον τομέα των ΑΠΕ, αναφορά γίνεται επίσης στις εξορύξεις πετρελαίου τις οποίες έχει δρομολογήσει η Ελλάδα σε Δυτική Ελλάδα, Νότια Κρήτη κλπ, ως μια σημαντική πηγή εσόδων τις επόμενες δεκαετίες. Επισημαίνει ωστόσο ότι οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει ίσως να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα σημειώνοντας ότι πολλοί θεωρούν ότι το όλο ζήτημα ίσως να έχει ατυχή κατάληξη, όπως και οι παλαιότερες απόπειρες στη δεκαετία του 1990.
Τέλος, το SPIEGEL αναφέρεται και στη δυνατότητα της Ελλάδας να καταστεί ένας σημαντικός κόμβος φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια σημειώνοντας μάλιστα ότι η εμπειρία της χώρας στη ναυτιλία αλλά και η γεωγραφική της θέση ως περιφερειακό λιμάνι ανάμεσα σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό πλεονέκτημα ώστε να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Παράνομη κρίθηκε η μείωση στις ταρίφες των οικιακών φ/β που σχεδίαζε το Ηνωμένο Βασίλειο


Παράνομα έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο τα σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει τις ταρίφες για τα οικιακά φωτοβολταϊκά.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, η  απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση για την οργάνωση “Friends of Earth” αλλά και για δύο εταιρίες φωτοβολταϊκών, την Solarcentury και την HomeSun, οι οποίες αμφισβήτησαν τις εν λόγω αποφάσεις και επεσήμαναν ότι δημιουργούσαν «τεράστια οικονομική αβεβαιότητα».
Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Chris Huhne, είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να μειώσει τις ταρίφες για όλα τα νοικοκυριά και τις κοινότητες οι οποίες παράγουν «πράσινη» ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ τα οποία εγκαταστάθηκαν μετά την 12η Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, με έδρα το Λονδίνο,  ήταν κατηγορηματικός επί του θέματος, δηλώνοντας ότι ο Huhne «προτείνει τη λήψη μιας παράνομης απόφασης».
Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου, ο Andy Atkins, εκτελεστικός διευθυντής του συλλόγου “Friends of Earth”, δήλωσε:
«Αυτά τα κακότεχνα και παράνομα σχέδια έχουν ρίξει μια τεράστια σκιά πάνω από τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα αποτρέψει τους υπουργούς από βιαστικές και καταστροφικές αλλαγές στις επιδοτήσεις της καθαρής ενέργειας, δίνοντας στις εταιρίες φωτοβολταϊκών την απαραίτητη ενίσχυση εμπιστοσύνης».
Ο Atkins πρόσθεσε ότι οι υπουργοί θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα λογικό σχέδιο το οποίο θα προστατεύει τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και θα επιτρέπει στους καταναλωτές να αποδεσμευθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Φωτοβολταϊκά 7 kW σε στέγη στην Ακράτα Αχαΐας

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 7.2 kWp σε στέγη. Βρίσκεται στην Ακράτα Αχαΐας και αποτελείται από 30 φωτοβολταϊκά πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου Aleo S_19 | 240 και έναν αντιστροφέα (inverter) Kostal Piko 8.3. Όλος ο εξοπλισμός και οι βάσεις συνοδεύονται από 10ετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: http://www.pvtech.gr/index.php/erga-photovoltaika-steges-xorafia/erga-oikiaka-photovoltaika-10kw-steges/156-akrata-oikiako-photovoltaiko-7kw-stegi-aleo-kostal







Φωτοβολταϊκά σε στέγη 5 kW στον Ελαιώνα Αιγίου Αχαΐας

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 4.8 kWp σε στέγη. Βρίσκεται στον Ελαιώνα Αιγίου Αχαΐας και αποτελείται από 20 φωτοβολταϊκά πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου Aleo S_19 | 240 και έναν αντιστροφέα (inverter) SMA Sunny Boy 5000TL. Όλος ο εξοπλισμός και οι βάσεις συνοδεύονται από 10ετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: http://www.pvtech.gr/index.php/erga-photovoltaika-steges-xorafia/erga-oikiaka-photovoltaika-10kw-steges/157-elaionas-oikiako-photovoltaiko-5kw-stegi-aleo-sma





Φωτοβολταϊκά 9 kW σε στέγη στον Ελαιώνα Αιγίου Αχαΐας

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 9,12 kWp σε στέγη. Βρίσκεται στον Ελαιώνα Αιγίου Αχαΐας και αποτελείται από 38 φωτοβολταϊκά πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου Aleo S_19 | 240 και έναν αντιστροφέα (inverter) SMA STP 10000TL. Όλος ο εξοπλισμός και οι βάσεις συνοδεύονται από 10ετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: http://www.pvtech.gr/index.php/erga-photovoltaika-steges-xorafia/erga-oikiaka-photovoltaika-10kw-steges/160-elaionas-oikiako-photovoltaiko-9kw-stegi-aleo-kostal-2






Φωτοβολταϊκά 8 kW σε στέγη στον Ελαιώνα Αιγίου Αχαΐας

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 7,92 kWp σε στέγη. Βρίσκεται στον Ελαιώνα Αιγίου Αχαΐας και αποτελείται από 33 φωτοβολταϊκά πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου Aleo S_19 | 240 και έναν αντιστροφέα (inverter) Kostal Piko 8.3. Όλος ο εξοπλισμός και οι βάσεις συνοδεύονται από 10ετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:http://www.pvtech.gr/index.php/erga-photovoltaika-steges-xorafia/erga-oikiaka-photovoltaika-10kw-steges/158-elaionas-oikiako-photovoltaiko-8kw-stegi-aleo-kostal



Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Δύσκολοι καιροί για τα φωτοβολταϊκά στη Γερμανία


Η χρεοκοπία της κατασκευαστικής εταιρείας φωτοβολταϊκών Millennium ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο, ο οποίος δεν πάει καλά στη Γερμανία. Θα μπορούσε μάλιστα κανείς να μιλήσει και για κρίση.
Στις ΗΠΑ οι κατασκευάστριες εταιρείες φωτοβολταϊκών SES, Solyndra, Evergreen και Spectrawatt κήρυξαν πτώχευση. Πριν από μια εβδομάδα στη Γερμανία και η εταιρεία φωτοβολταϊκών Solon στο Βερολίνο κήρυξε πτώχευση ενώ τώρα στη χρεοκοπία οδηγείται και η εταιρεία Millennium στο Ερλάνγκεν.
Δεν είναι όμως οι μοναδικές εταιρείες. Καθημερινά απώλειες καταγράφουν πάρα πολλές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η Conergy AG από το Αμβούργο, η Q-Cells και η Phoenix Solar από τη Βαυαρία.
Η κύρια αιτία της κρίσης στον κλάδο είναι η μεγάλη υπερπροσφορά όπως και οι τιμές ντάμπινγκ από του Κινέζους. Τον περασμένο Οκτώβριο η αμερικανική θυγατρική της γερμανικής εταιρείας φωτοβολταϊκών Solarworld προσέφυγε μαζί με άλλες έξι αμερικανικές εταιρείες κατά κινεζικών εταιρειών κατηγορώντας τις για αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι κινεζικές εταιρείες παίρνουν πιο χαμηλότοκα δάνεια και μπορούν να προσφέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά κατά 30% φθηνότερα.
O νόμος της προσφοράς και ζήτησης
Στη Γερμανία βέβαια ξεχνάει κανείς εύκολα πως και οι γερμανικές εταιρείες επιδοτούνται έστω και έμμεσα βάσει νέων νόμων που έχουν θεσπιστεί και αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι επίσης αλήθεια ότι πολλές πόλεις στην Ανατολική Γερμανία προσπάθησαν με χαμηλές προσφορές και επιχορηγήσεις να προσελκύσουν εταιρείες.
Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Βέντεπολ, από την Οικονομική Ένωση για τα φωτοβολταϊκά , η κατάσταση στην Κίνα είναι πολύ διαφορετική από ότι στη Γερμανία. Στην Κίνα μόνο κινεζικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια. Παράλληλα η κινεζική αγορά είναι συχνά κλειστή για τις γερμανικές εταιρείες ενώ αντίθετα από την άλλη πλευρά η γερμανική αγορά είναι ανοιχτή για ξένες επιχειρήσεις.
Παράλληλα ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και αυξάνεται ραγδαία η προσφορά. Κυρίως στην Ασία τον τελευταίο καιρό κατασκευάστηκαν πολλές μονάδες ενώ παράλληλα πολλές ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν τις επιδοτήσεις τους σε αυτόν τον τομέα. Τέλος στη Γερμανία ο αντίστοιχος νόμος για τη λειτουργία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπει τη σταδιακή μείωση των τιμών. Όλοι αυτοί οι λόγοι λοιπόν οδήγησαν στην κρίση του συγκεκριμένου τομέα.
(Deutsche Welle)

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Μείωση στις "ταρίφες" των ΑΠΕ, τέλος λιγνίτη και έσοδα από ρύπους και ΕΡΤ για την "τρύπα" του ΔΕΣΜΗΕ


Επιβολή «πράσινου» τέλους στο λιγνίτη, μαζί με έσοδα από το τέλος ΕΡΤ, περαιτέρω δημοπράτηση αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων, και αναπροσαρμογή προς τα κάτω των εγγυημένων τιμών των ΑΠΕ, θα χρηματοδοτήσουν το 2012 το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ, πέραν από την αύξηση του ειδικού τέλους που αποφάσισε χθες η ΡΑΕ.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε το υπ. Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι αφορούν στην α’ φάση κάλυψης του «πράσινου» ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ, που θα διαρκέσει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012, αφού από την 1η Ιανουαρίου του 2013, οπότε και ξεκινά η β’ φάση, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν σημαντικά νέα έσοδα για τη χρηματοδότηση του συστήματος. Από την ημέρα εκείνη και μετά, ξεκινά η δημοπράτηση του 100% των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα εξαιρείται, ποσά που σε μεγάλο βαθμό θα κατευθυνθούν στον ειδικό πράσινο λογαριασμό που διαχειρίζεται ο ΔΕΣΜΗΕ.
Μέχρι τότε όμως, και για την πρώτη περίοδο μέχρι και τον Δεκέμβριο 2012 η ενίσχυση του λογαριασμού ΑΠΕ θα προέλθει, πέρα από την αύξηση του τέλους ΑΠΕ που αποφάσισε η ΡΑΕ, από τις ακόλουθες ρυθμίσεις:
- Επιβολή έκτακτου τέλους 2 €/MWh στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή. Το έκτακτο αυτό τέλος, όπως αναφέρει το υπουργείο, είναι μεταβατικό, και θα συνεισφέρει περίπου 55 εκατ. ευρώ στο ΔΕΣΜΗΕ. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός του κόστους των λιγνιτικών μονάδων, καθώς και η ισορροπία στη χονδρεμπορική αγορά μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών και καυσίμων.
- Ενεργοποίηση της διάταξης του νόμου Μπιρμπίλη (3851/2010) για τη μεταφορά μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ ΕΡΤ, στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ
- Αξιοποίηση απόφασης (187497/2011 ΚΥΑ) που προβλέπει τη δυνατότητα διάθεσης Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 10 εκ. τόννων κατά το έτος 2012
- Αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών, χωρίς αναδρομική ισχύ, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή μείωση του κόστους εγκατάστασης και τη βελτίωση της αποδοτικότητας ορισμένων τεχνολογιών ΑΠΕ
- Μετονομασία του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, ώστε να εκφράζει την πραγματική του φύση, που είναι το κόστος μετάβασης σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μίγμα για την χώρα
Επίσης, το 2014 θα γίνει η μετάβαση στο νέο μοντέλο της χονδρεμπορικής αγοράς (target model), που προβλέπει χρηματιστήριο ενέργειας (σε εθελοντική βάση) και διμερή συμβόλαια. Στη νέα αυτή μορφή της αγοράς ο Διαχειριστής Συστήματος θα είναι υποχρεωμένος να πωλεί την ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ κατά τρόπο διαφανή και αποδοτικό, έτσι ώστε να συγκεντρώνει τα έσοδα για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Συμπληρωματικά, θα εξεταστεί η δυνατότητα να εκδίδουν οι ΑΠΕ και Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) ανάλογα με την ισχύ που έχουν συνεχώς διαθέσιμη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 
"Η ΡΑΕ ενεργώντας ως Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή αποφάσισε την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, με στόχο να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του μηχανισμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από τον ΔΕΣΜΗΕ για το 2012 και την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί κεντρικό στόχο της χώρας για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη νέων τομέων της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, το κράτος παρέχει σειρά κινήτρων με σημαντικότερο τον χρηματοδοτικό μηχανισμό των εγγυημένων τιμών με ταυτόχρονη προτεραιότητα των ΑΠΕ στην απορρόφηση ενέργειας. Βασικές πηγές εσόδων για τον μηχανισμό είναι ο Λογαριασμός του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ και το 95% των εσόδων από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων, που το 2011 έχουν ξεπεράσει τα 110 εκ. ευρώ.
Η Ελλάδα έχει καταφέρει, μέχρι σήμερα, την ανάπτυξη σημαντικής εγκατεστημένης ισχύος για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη διάθεσή της στο σύστημα. Η εγκατεστημένη ισχύς σήμερα ξεπερνάει τα 2,4GW. Η βιωσιμότητα του μηχανισμού χρηματοδότησης είναι προϋπόθεση για την συνέχιση της λειτουργίας των εγκατεστημένων μονάδων ΑΠΕ και την ανάπτυξη νέων, χωρίς να γίνεται σε βάρος του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά ούτε και εξ ολοκλήρου σε βάρος των καταναλωτών, που ήδη βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, ο Λογαριασμός του Ειδικού Τέλους εκτιμάται ότι στο τέλος του 2011 θα παρουσιάζει έλλειμμα περίπου 200 εκ. ευρώ. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, με βάση τις αρχές και τους στόχους που έθεσε το ΥΠΕΚΑ, αποτέλεσε το αντικείμενο διαβούλευσης με θέμα τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ. Το ΥΠΕΚΑ κάλεσε όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ανανεώσιμων να καταθέσουν τις απόψεις τους. Συνολικά 14 φορείς κατέθεσαν τις απόψεις τους, οι οποίες και δημοσιεύτηκαν στο http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=763&language=el-GR.
Αξιοποιώντας τις προτάσεις των φορέων και κατόπιν διαβούλευσης με τον ΔΕΣΜΗΕ και την ΡΑΕ, το ΥΠΕΚΑ προχωρά στον εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας, με γνώμονα την προστασία των τελικών καταναλωτών από σημαντικές αυξήσεις στις χρεώσεις που τους επιβάλλονται, και την ταυτόχρονη διασφάλιση της απρόσκοπτης πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ, και ως εκ τούτου την εύρυθμη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν δύο φάσεις. Η πρώτη περίοδος αφορά στο διάστημα μέχρι και τον Δεκέμβριο 2012 και η δεύτερη από τον Ιανουάριο 2013 και μετά. Ο κύριος λόγος της διαφοροποίησης είναι ότι από το 2013 θα υπάρχουν σημαντικά έσοδα για τη χρηματοδότηση του συστήματος από τις δημοπρατήσεις όλων των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων – συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα εξαιρείται.
Για την πρώτη περίοδο μέχρι και τον Δεκέμβριο 2012 η ενίσχυση του λογαριασμού θα προέλθει, πέρα από την αύξηση του τέλους ΑΠΕ που αποφάσισε η ΡΑΕ, από τις ακόλουθες ρυθμίσεις:
- ενεργοποίηση του άρθρου 12, παρ.16 του νόμου 3851/2010 για τη μεταφορά μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ της ΕΡΤ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ
- αξιοποίηση της 187497/2011 ΚΥΑ, που προβλέπει τη δυνατότητα διάθεσης Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 10 εκ. τόννων κατά το έτος 2012
- αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών, χωρίς αναδρομική ισχύ, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή μείωση του κόστους εγκατάστασης και τη βελτίωση της αποδοτικότητας ορισμένων τεχνολογιών ΑΠΕ
- μετονομασία του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, ώστε να εκφράζει την πραγματική του φύση, που είναι το κόστος μετάβασης σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μίγμα για την χώρα
- επιβολή έκτακτου τέλους 2€/MWh στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή. Το έκτακτο αυτό τέλος είναι μεταβατικό, και θα συνεισφέρει περίπου 55 εκατ. ευρώ στο ΔΕΣΜΗΕ. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός του κόστους των λιγνιτικών μονάδων, καθώς και η ισορροπία στη χονδρεμπορική αγορά μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών και καυσίμων.
Στην δεύτερη περίοδο από τον Ιανουάριο 2013 και μετά, η μεγάλη αλλαγή, που καθιστά βιώσιμο το χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ, θα προέλθει από τα έσοδα της δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπής, λόγω της ένταξης της ηλεκτροπαραγωγής στην αγορά δικαιωμάτων.
Επίσης, το 2014 θα γίνει η μετάβαση στο νέο μοντέλο της χονδρεμπορικής αγοράς (target model), που προβλέπει χρηματιστήριο ενέργειας (σε εθελοντική βάση) και διμερή συμβόλαια. Στη νέα αυτή μορφή της αγοράς ο Διαχειριστής Συστήματος θα είναι υποχρεωμένος να πωλεί την ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ κατά τρόπο διαφανή και αποδοτικό, έτσι ώστε να συγκεντρώνει τα έσοδα για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Συμπληρωματικά, θα εξεταστεί η δυνατότητα να εκδίδουν οι ΑΠΕ και Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) ανάλογα με την ισχύ που έχουν συνεχώς διαθέσιμη".

Βαγγέλης Ζαγοράκης: Τα αγροτικά Φ/Β και η θεωρία του «Οργανωμένου Μπάχαλου»


Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αγροτικών φωτοβολταϊκών, οι σχετικοί με το άθλημα διαφώνησαν με την ιδέα αφού αναγνώρισαν μια γνήσια ανεδαφική και ουτοπική πρόταση, καθώς το σενάριο «δεν βάζω μία .. και βγάζω λεφτά με το τσουβάλι» δεν φάνηκε να είχε σπουδαίες προοπτικές. Εξάλλου όπως ειπώθηκε και πρόσφατα στην Βουλή οι «τσάμπα μάγκες» δεν έχουν πια και πολλή πέραση.
Ως εκ του αποτελέσματος με το πέρασμα του χρόνου, οι διαφωνούντες δικαιώθηκαν. Αρχίζουν λοιπόν σιγά σιγά να ακούγονται οι γνωστές φωνές περί ασχέτων, περί σχεδιασμού στο πόδι, περί χαϊδέματος αυτιών, ψηφοθηρίας κτλ.
Είναι όμως έτσι; Γιατί σκέφτομαι αν αυτοί που μας κυβερνάνε τόσα χρόνια είναι τόσο άσχετοι και παράλογοι πως γίνεται να τους ψηφίζουμε κάθε φορά με τη βαθιά πεποίηθηση ότι αυτή τη φορά θα μας σώσουν;
Τελικά τείνω να καταλήξω στο ότι όχι μόνο δεν είναι αδαείς και άχρηστοι, αλλά αντιθέτως είναι πρωτότυπα δημιουργικοί και έχουν μάλιστα αναπτύξει και εφαρμόσει την «Θεωρία του Οργανωμένου Μπάχαλου». Για να γίνω πιο σαφής θα προσπαθήσω να σας αναπτύξω την θεωρία αυτή όπως πιστεύω ότι εφαρμόστηκε στην ιστορία με τα αγροτικά Φ/Β.
Όπως σε κάθε μαθηματική απόδειξη (γιατί μιλάμε ότι είναι κανονική θεωρία, ... επιστήμη, όχι ότι να’ ναι) πρέπει αρχικά να μαζέψουμε τα δεδομένα.
1ο Δεδομένο: Η θεσπισμένη και ισχύουσα από τον Ν3734/2009 μειούμενη καθ’ εξάμηνο τιμή πώλησης της κιλοβατώρας των Φ/Β.
2ο Δεδομένο: Ο μόνιμος και διακαής πόθος του Υπουργείου για περαιτέρω μείωση της τιμής πώλησης της κιλοβατώρας (feed in tariff ) των Φ/Β, από την εποχή της Τίνας στο ΥΠΕΚΑ.
Επ’ αυτού σας θυμίζω τόσο την σχετική αποτυχημένη διαβούλευση αστραπή του ΥΠΕΚΑ τον Φλεβάρη του 2010, όσο και τις εν εξελίξει συζητήσεις.
3ο Δεδομένο: Το πρόγραμμα των αγροτικών Φ/Β. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό οι αιτήσεις των αγροτών είχαν απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των υπολοίπων αιτήσεων, ακόμα και αυτών που είχαν κατατεθεί μήνες πριν.
Τώρα θα μου πείτε και με το δίκιο σας, καλά, εντάξει με τα δεδομένα, τα μαζέψαμε ... αλλά για να αποδείξουμε την θεωρία θα πρέπει να ξέρουμε τι να τα κάνουμε, πως συνδέονται τα δεδομένα, αν συνδέονται;
Δυστυχώς τα δεδομένα μάλλον συνδέονται. Και εξηγούμαι:
Βλέποντας το Υπουργείο τις αντιδράσεις του κόσμου στην πρόθεση μείωσης του feed in Tariff, είπε να το δει πιο επιστημονικά προκειμένου όχι μόνο να μην δυσαρεστήσει κανέναν αλλά αντιθέτως, από την μια να εμφανιστεί και ως άλλος Μαρίνος Αντύπας μοιράζοντας λεφτά στους κολίγους της εποχής μας, και από την άλλη να μειώσει το feed in tariff. Το εγχείρημα ήταν απαιτητικό, ήθελε στρατηγική, σχεδιασμό και φαντασία. Άλλωστε ένα ζητούμενο των απανταχού λαών ήταν και το «η φαντασία στην εξουσία».
Έτσι και έγινε, με την ανακοίνωση του προγράμματος των αγροτικών Φ/Β δόθηκε η επιθυμητή λύση σε όλα τα επίπεδα. Το πρόγραμμα ήταν τόσο ελκυστικό για τους αγρότες που μέσα σε λίγες μέρες συσσωρεύτηκαν στις κατά τόπους ΔΕΗ έξι χιλιάδες αιτήσεις, μπλοκάρωντας κάθε άλλη επένδυση Φ/Β μη αγρότη, μια και όπως είπαμε η ΔΕΗ ήταν υποχρεωμένη να δώσει απόλυτη προτεραιότητα σε αυτές τις αιτήσεις έναντι παλαιοτέρων, έστω και αν με αυτό τον τρόπο καταργούσε de facto κάθε αρχή δικαίου και ίσης μεταχείρησης των πολιτών.
Όπως ήταν αναμενόμενο η ΔΕΗ βραχυκύκλωσε, για μήνες προσπαθούσε να χωρέσει όλες αυτές τις αιτήσεις στο ήδη βεβαρημένο Δίκτυο Μέσης Τάσης και ακόμα και τώρα που μιλάμε δεν έχουν διεκπεραιωθεί γύρω στις 1000 αιτήσεις.
Με αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ πάγωσε την έκδοση Όρων Σύνδεσης για την πλειοψηφία των υπόλοιπων επενδύσεων, γεγονός που εν συνεχεία οδήγησε σε αδιέξοδο τις επενδύσεις αυτές μη μπορώντας να κλειδώσουν τις υψηλές τιμές του feed in tariff.
Οι επενδυτές αυτοί αρχικά έπρεπε να περιμένουν την ΔΕΗ να ολοκληρώσει το σισύφειο έργο της αξιολόγησης των αιτήσεων των αγροτών και εν συνεχεία δεδομένου του κορεσμού του δικτύου λόγω των αιτήσεων των αγροτών, έπρεπε ακόμα να περιμένουν να λήξουν οι Όροι Σύνδεσης των αγροτών προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος στο Δίκτυο Μέσης Τάσης. Αυτό το δεύτερο είναι και το φετίχ του Υπουργείου. Χάθηκε ένα έτος περιμένοντας τη ΔΕΗ να απαντήσει στις πολυάριθμες αιτήσεις των αγροτών. Αυτό οδήγησε σε πτώση της τιμής πώλησης της κιλοβατώρας σύμφωνα με το 1ο δεδομένο.
Όταν μάλιστα αξιολογήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων, προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος στο Δίκτυο για τους υπολοίπους θα έπρεπε να λήξει το εξάμηνο ισχύος των Όρων Σύνδεσης των αγροτών. Δηλαδή περαιτέρω μείωση του feed in tariff.
Όταν πέρασε και το εξάμηνο το μεγαλόψυχο Υπουργείο ήταν εκεί για να ανακουφίσει τους πολύπαθους αγρότες παρατείνοντας κατά ένα νέο εξάμηνο την ισχύ των Όρων Σύνδεσής τους. Τι σημαίνει αυτό; Έλατε, τωρα το μάθαμε:
Και άλλη μείωση του feed in tariff.
Όταν έληξε και το δεύτερο εξάμηνο το ΥΠΕΚΑ ήταν πάλι εκεί για να δώσει και νέα δίμηνη αυτή την φορά παράταση. Επωδός: Και άλλη μείωση του feed in tariff.
Από την άλλη βέβαια θα μου πείτε, έχουμε τους αγρότες, δεν μπορεί θα είδαν προκοπή οι άνθρωποι. Για αυτόν τον λόγο έδινε και τις παρατάσεις το Υπουργείο. Και τώρα η απότομη προσγείωση... Από τις 6000 αιτήσεις, έχουν υλοποιηθεί περίπου 50 αγροτικά Φ/Β.
Σε όλα αυτά θα ήθελα να προσθέσω ότι σύμφωνα με τον υπολογισμό του Υπουργείου το κέρδος από την μη καταβολή των υψηλών feed in tariff, σίγουρα άξιζε την θυσία σαν μιας άλλης Ιφιγένειας, της ΔΕΗ, αφού για έναν ολόκληρο χρόνο τόσο οι κατά τόπους όσο και οι κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ ήταν υποχρεωμένες να φέρουν εις πέρας ένα κυριολεκτικά τιτάνειο έργο καταδικασμένο εν τη γεννέσει του σε πλήρη αποτυχία. Και μάλιστα τσάμπα. Γιατί σαν κερασάκι στην τούρτα να πούμε ότι για να γίνει το πρόγραμμα ακόμα πιο ελκυστικό στους αγρότες, δεν κατέβαλλαν και το γνωστό παράβολο ήτοι 500€ συν ΦΠΑ ανά αίτηση. Συνεπώς άλλα τρία εκατομμύρια ευρώ ζημιά για την ΔΕΗ. Αλλά άξιζε. Αφού έπεσε το feed in tariff!!!!
Όπερ Έδει Δείξαι
Βαγγέλης Ζαγοράκης
endergy

Φωτοβολταϊκά "τέλος" για την BP Solar


Τη σταδιακή αποχώρησή της από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών δρομολογεί η BP Solar, μια από τις εταιρίες κολοσσούς του χώρου, επιβεβαιώνοντας και αυτή με τη σειρά της την ύφεση που καταγράφεται στον εν λόγω κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα, η συγκεκριμένη απόφαση της εταιρίας γνωστοποιήθηκε στους 100 περίπου υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων 36 υπαλλήλων στις ΗΠΑ, μέσω ανακοίνωσης που εστάλη την περασμένη εβδομάδα.
Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση η εταιρία επισημαίνει ότι οι αλλαγές στην ηλιακή βιομηχανία έχουν καταστήσει τη BP αδύναμη στο να επιτύχει επαρκή περιθώρια στο συγκεκριμένο τομέα τα οποία θα εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητά της.
«Στόχος της BP είναι η κερδοφόρα ανάπτυξη σε συγκεκριμένους τομείς της βιομηχανίας ενέργειας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας στις ΗΠΑ.
«Ωστόσο, οι μεγάλες παγκόσμιες αγορές ηλιακής ενέργειας παρουσιάζουν τεράστιες προκλήσεις, οι οποίες τελικά οδήγησαν την εταιρία να λάβει την απόφαση αυτή», πρόσθεσε.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ταρίφες στα... 42 λεπτά/ KWh, ζητούν για τα φωτοβολταϊκά τους οι αγρότες


Ενα καινούργιο αγροτικό φωτοβολταικό "μέτωπο" κινδυνεύει να ανοίξει για τη ΔΕΗ, αυτή τη φορά με επίκεντρο τις ταρίφες. Κι αυτό καθώς το Πανελλαδικό Συντονιστικό όργανο των αγροτών, ζητά οι όροι σύνδεσης που εξέδωσε η ΔΕΗ για μερικές χιλιάδες αιτήσεις που βρίσκονται πάνω σε κορεσμένα δίκτυα, να εφαρμοσθούν όχι με τις τρέχουσες ταρίφες, δηλαδή των 39 λεπτών/ KWh, αλλά με αυτές που ίσχυαν μερικούς μήνες πριν, των… 42 λεπτών/ KWh.
Τι ακριβώς συμβαίνει ; Σε πολλούς από τους αγρότες, που έχουν υποβάλει φακέλους στη ΔΕΗ τον τελευταίο χρόνο, ακριβώς επειδή βρίσκονται πάνω σε βεβαρυμένα δίκτυα, η επιχείρηση καθυστέρησε να τους εκδώσει όρους σύνδεσης. Σαν αποτέλεσμα των μηνών που πέρασαν, οι αγρότες αυτοί «έχασαν» τις ευνοϊκές ταρίφες των 42 λεπτών/ KWh (ίσχυαν μέχρι και τον Ιούνιο 2011), καθώς οι εγγυημένες τιμές έχουν διαμορφωθεί σήμερα στα 39 λεπτά/KWh, και από το τέλος Φεβρουαρίου 2012 θα υποχωρήσουν περαιτέρω, στα37 λεπτά/ KWh. Επίπεδα, στα οποία ένα 100άρι φωτοβολταικό καθίσταται οριακά βιώσιμο, όπως διαμαρτύρονται οι αγρότες.
Έτσι, το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών, στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, του έθεσε μεταξύ των άλλων, και το συγκεκριμένο θέμα. 
Το αίτημα των αγροτών...
Το αίτημα λοιπόν των αγροτών, είναι οι όροι σύνδεσης που έχει αποστείλει η ΔΕΗ σε περίπου 2.000 παραγωγούς – ο αριθμός προκύπτει από εκτιμήσεις των ίδιων- να ισχύουν με ταρίφες 42 λεπτά/ KWh. Κατά τους ίδιους του αγρότες, αν και στη συνάντηση με τον υπουργό το θέμα θίχτηκε ακροθιγώς, ο κ. Σκανδαλίδης είναι με το μέρος τους, και στηρίζει το αίτημά τους. Πάντως, οι ίδιοι θα επιδιώξουν συνάντηση και με τον υπουργό Περιβάλλοντος-ΕνέργειαςΓ. Παπακωσταντίνου.
Τι σημαίνει όμως για ένα 100άρι χαμηλότερες ταρίφες ; Σύμφωνα με τους αγρότες, ένα 100άρι με τράκερ, όταν η ταρίφα ήταν 42 λεπτά, με δεδομένο ότι ένα μέσο σύστημα παράγει περίπου 170.000κιλοβατώρες ετησίως, έδινε έσοδα της τάξης των 75.000 ευρώ,καθιστώντας την επένδυση βιώσιμη. Αν όμως, χαθεί κι άλλος χρόνος, και οι επενδύσεις γίνουν με εγγυημένη τιμή στα 37 λεπτά/ KWh, τα έσοδα θα πέσουν στα 63.000 ευρώ, επίπεδα στα οποία η επένδυση είναι πλέον οριακά βιώσιμη. 
Παράταση
Υπενθυμίζουμε ότι το Νοέμβριο, το ΥΠΕΚΑ παρέτεινε κατά δύο μήνες τη προθεσμία συμβάσεων σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών των επαγγελματιών αγροτών, έπειτα από σχετική παρέμβαση της ΠΑΣΕΓΕΣ προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Μανιάτη.
Επίσης παρατάθηκε η ισχύς των όρων σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς επαγγελματιών αγροτών, που έχουν ήδη εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν από τη ΔΕΗ, κατά έξι μήνες τουλάχιστον. Κι αυτό, με δεδομένη την εξαιρετική δυσχέρεια που εμφανίζεται κατά την τρέχουσα περίοδο από πλευράς τραπεζών, τόσο σε θέματα έκδοσης εγγυητικών επιστολών, όσο και χορήγησης δανείων.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Η εταιρία Pvtech πιστοποιήθηκε με ISO 9001:2008 από την TUV Austria



Η εταιρία PVtech πιστοποιήθηκε επιτυχώς με τοΔιεθνές Πρότυπο Ποιότητας ISO 9001:2008 από τον φορέα TUV Austria Hellas. Η πιστοποίηση αφορά στη μελέτη,εγκατάσταση και συντήρηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε το πιστοποιητικό: ISO

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Πηνελόπη Μητρούλια:Μείωση 10% των τιμών για φωτοβολταϊκά


ΜΕΙΩΣΗ κατά περίπου 10% των εγγυημένων τιμών αγοράς της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα, αλλά και ειδικό μπόνους για τα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα χρησιμοποιούν ευρωπαϊκά πάνελ, αναμένεται να περιλαμβάνει το πακέτο των αλλαγών στο τέλος ΑΠΕ που σχεδιάζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι οποίες θα ανακοινωθούν περί τα μέσα Δεκεμβρίου μαζί με τα νέα αυξημένα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο κ. Παπακωνσταντίνου προσανατολίζεται σε μείωση των εγγυημένων τιμών για τα νέα φωτοβολταϊκά, ενώ όλα δείχνουν ότι σταθερές θα παραμείνουν οι τιμές των αιολικών, αλλά και των υπόλοιπων τεχνολογιών για την αλλαγή των οποίων άλλωστε απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που δεν σχεδιάζεται επί του παρόντος. Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά, παράλληλα με τη μείωση των τιμών θα θεσπιστεί «οικονομικό μπόνους» για τα πάρκα που θα κατασκευαστούν με εξοπλισμό ευρωπαϊκής προέλευσης. Πρόκειται για έναν τρόπο έμμεσης στήριξης της εγχώριας παραγωγής κατά τα πρότυπα της Ιταλίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία έργων δεν θα υπάρξει μείωση στις εγγυημένες τιμές.
 Σε ό,τι αφορά γενικότερα τη στήριξη των ΑΠΕ, το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναζητεί τρόπους διευκόλυνσης της χρηματοδότησης των έργων από τις τράπεζες καθώς εκτιμάται ότι πλέον αυτός είναι ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας για την υλοποίηση των επενδύσεων που είχαν σχεδιαστεί τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνεννόηση και με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρήση κονδυλίων του ΕΣΠΑ ως εγγυήσεων για τη διασφάλιση κεφαλαίων προς τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΤΕπ.
 Τέλος σε ό,τι αφορά την κάλυψη του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φαίνεται να απορρίπτει την πρόταση για κατακόρυφη αύξηση του τέλους ΑΠΕ που εισηγείται ο Διαχειριστής και προσανατολίζεται στη σταδιακή μείωση του ελλείμματος έως και το 2013. Επίσης εξετάζεται μια δέσμη μέτρων που έχουν και στο παρελθόν αναφερθεί, όπως η επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ, οι δημοπρασίες αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων, η χρησιμοποίηση μέρους του τέλους υπέρ ΕΡΤ κ.ά.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Δε βλέπει νέα παράταση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ο Μανιάτης


«Η δίμηνη παράταση που δώσαμε πρόσφατα θα είναι δύσκολο να επεκταθεί ακόμα περισσότερο», τόνισε μιλώντας στη βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Παπαγεωργίου. Ο κ. Μανιάτης έδωσε πληροφορίες για την πορεία των αιτήσεων των αγροτών, που επιθυμούν να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στο νομό Πιερίας.
«Από τις 6.200 αιτήσεις αγροτών έχουν ήδη ικανοποιηθεί οι 5.000. Άρα, έχουμε περίπου 1.000-1.200 αγρότες των οποίων οι αιτήσεις ακόμα δεν έχουν πάρει θετική απάντηση αλλά βαδίζουν σε ένα καλό δρόμο.
Στο σύνολο της χώρας τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος από φωτοβολταϊκά. Άρα, στην υπόλοιπη χώρα τα πράγματα πάνε πάρα πολύ γρήγορα και πολύ καλά», είπε.
Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η πρόσφατη παράταση των δυο μηνών που δόθηκε στους αγρότες έχει δημιουργήσει προβλήματα σε όλους τους υπόλοιπους επενδυτές.
«Πρέπει να σας πω ότι ειδικά αυτή τη στιγμή υπάρχουν και περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις αιτήσεις των αγροτών και άλλοι επενδυτές, απλοί πολίτες Έλληνες ή απλοί επενδυτές, οι οποίοι έχουν διαθέσιμα χρήματα που δεν μπορούν να προχωρήσουν επειδή ακριβώς πάμε με έναν σειριακό τρόπο και κατά προτεραιότητα εξετάζουμε τα προβλήματα των αγροτών. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η δίμηνη παράταση που δώσαμε πρόσφατα θα είναι δύσκολο να επεκταθεί ακόμα περισσότερο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Πήραμε την πρωτοβουλία ως Κυβέρνηση έναντι όλων των άλλων Ελλήνων πολιτών κι έναντι όλων των άλλων επενδυτών δώσαμε άμεση προτεραιότητα στους αγρότες. Αυτό έχει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης και λήξης».
Για το νομό Πιερίας
«Δυστυχώς, η Πιερία είναι μια από τις περιοχές της χώρας μας που έχει πραγματικά ειδικά προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα. Με βάση τα στοιχεία που μου έχουν δώσει οι υπηρεσίες του Υπουργείου, της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ, είχαν κατατεθεί μέχρι πρόσφατα διακόσιες ογδόντα πέντε αιτήσεις, εκ των οποίων είχαν προωθηθεί οι ογδόντα τέσσερις. Άρα, έχουμε διακόσιες αιτήσεις, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν σημαντικές τεχνικές δυσκολίες να ικανοποιηθούν. Αυτό το αντικειμενικό γεγονός θα δούμε πως μπορούμε να το ξεπεράσουμε, διότι η εκτίμηση που μου δίνουν είναι ότι σε περίπου ένα δίμηνο από σήμερα θα έχουμε οριστικοποίηση της όποιας απόφασης προκύψει», διευκρίνισε ο υφυπουργός.
Τέλος , ο κ. Μανιάτης υποστήριξε ότι το «feed in tariff» (το σύστημα αυτό με το οποίο αμείβονται οι επενδυτές αγρότες και μη αγρότες της Ελλάδας για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά), είναι η καλύτερη επένδυση της Ευρώπης.

Πράσινο φως από ΥπΑΑΤ για φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας


Το πράσινο φως για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας ανάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ανακοίνωσή του στην οποία διευκρινίζει ότι το ρυθμιστικό πεδίο της επίμαχης διάταξης της τροπολογίας του νόμου Σκανδαλίδη που αφορά την αξιοποίηση των γαιών υψηλής παραγωγικότητας αφορά αποκλειστικά τις συμβάσεις αγοραπωλησίας ακινήτων και δεν έχει «ουδεμία σχέση με τα εκκρεμή έργα ΑΠΕ, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα και χωρίς άλλη καθυστέρηση».
Όπως διευκρινίζει το ΥπΑΑΤ, με τη συγκεκριμένη διάταξη  «καθορίζεται ότι οι συμβάσεις αγοραπωλησίας ακινήτων, καθώς και οι σχετικές συμβάσεις που έχουν ήδη γίνει και δεν έχουν ακυρωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή πρόκειται να γίνουν έως και δέκα ημέρες μετά την έκδοση των ως άνω ΚΥΑ είναι έγκυρες χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού περί υψηλής παραγωγικότητας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρινίζει με έγγραφό του προς τις Γενικές Διευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ ότι αναφορικά με την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 21 του Ν. 4015/2011 (ΦΕΚ Α΄210) που αφορά τη Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, το ρυθμιστικό πεδίο της σχετικής διάταξης αφορά αποκλειστικά τις συμβάσεις αγοραπωλησίας ακινήτων, στο βαθμό που δεν έχουν ακόμα εκδοθεί οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις σχετικά με την κήρυξη συγκεκριμένων περιοχών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.
Με τη διάταξη αυτή, καθορίζεται ότι οι συμβάσεις αγοραπωλησίας ακινήτων, καθώς και οι σχετικές συμβάσεις που έχουν ήδη γίνει και δεν έχουν ακυρωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή πρόκειται να γίνουν έως και δέκα ημέρες μετά την έκδοση των ως άνω ΚΥΑ είναι έγκυρες χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού περί υψηλής παραγωγικότητας.
Περαιτέρω δε ουδεμία σύγχυση συγχωρείται αναφορικά με τα εκκρεμή έργα ΑΠΕ, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα και χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Μείωση στις ταρίφες φωτοβολταϊκών, μπόνους στα ελληνικά, αποφάσεις για Τέλος ΑΠΕ


Αποφασισμένο να προχωρήσει σε «διόρθωση» στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών (και μόνον αυτών, όχι των υπολοίπων ΑΠΕ) φέρουν οι πληροφορίες τον υπουργό Περιβάλλοντος, και μάλιστα από τον ερχόμενο Φεβρουάριο που μειώνονται έτσι κι αλλιώς οι τιμές. Όσον αφορά το ύψος της μείωσης, οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα που υπήρχαν ως αναφορά σε παλαιότερο κείμενο του ΣΕΦ, δηλαδή περί το 10%. Δηλαδή τον Φεβρουάριο, αν επιβεβαιωθεί η πρόθεση του κ. Παπακωνσταντίνου, θα γίνει η μείωση που προβλεπόταν ούτως ή άλλως στα feed in tariff για το μήνα αυτό και επιπλέον θα γίνουν εκείνες που προβλεπόταν για τον Αύγουστο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2013.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα θεσπιστεί πλεονέκτημα για τους επενδυτές που θα χρησιμοποιούν ευρωπαϊκής προέλευσης εξοπλισμό κατά το πρότυπο της Ιταλίας ή εάν αυτό κριθεί ρεαλιστικό, το πλεονέκτημα θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο και θα αφορά μόνον τον ελληνικής προέλευσης εξοπλισμό. Ποιο θα είναι αυτό το πλεονέκτημα; Κατά πάσα πιθανότητα σε αυτή την κατηγορία επενδυτών δεν θα «μπεί» η μείωση 10% στις ταρίφες. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το energypress, υπάρχει νομική γνωμοδότηση του δικηγορικού γραφείο «Μεταξάς» που κρίνει ρεαλιστική, όσον αφορά τη συμβατότητά της με την κοινοτική νομοθεσία, μια πιθανή «πριμοδότηση του χρήστη φωτοβολταϊκού εξοπλισμού εγχώριας κατασκευής, διαμέσου αντίστοιχης διαμόρφωσης του feed in tariff».
Για το μέγα θέμα της εύρεσης χρηματοδότησης για τις επενδύσεις ΑΠΕ, το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να ανοίξουν γραμμές χρηματοδότησης. Κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις αυτές έχει η πορεία αντίστοιχων συζητήσεων του κ. Χρυσοχοϊδη με την Κομισιόν για τη χρήση κονδυλίων του ΕΣΠΑ ως «μοχλού» για την ευκολότερη ροή επενδυτικών κεφαλαίων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται να γνωρίζει το γεγονός ότι μια αύξηση στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών δεν θα έχει κανένα άμεσο αποτέλεσμα στο θέμα των ταμειακών ροών του ΔΕΣΜΗΕ που τον εμποδίζει να πληρώνει έγκαιρα τους ηλεκτροπαραγωγούς (συμβατικούς και ΑΠΕ) αλλά και στο θέμα του ελλείμματος που δημιουργεί το γεγονός ότι η Οριακή Τιμή του Συστήματος μεγαλώνει και το Τέλος ΑΠΕ, (ακόμα) όχι. Παρόλα αυτά θεωρεί ότι οι ταρίφες στα φωτοβολταϊκά πρέπει να «διορθωθούν».
Η τρύπα του ΔΕΣΜΗΕ
Όσο για την κάλυψη της τρύπας του ΔΕΣΜΗΕ, πληροφορίες θέλουν την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να μην αποδέχεται σε καμία περίπτωση την αύξηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ στα επίπεδα που θεωρεί απαραίτητα ο ΔΕΣΜΗΕ για να καλύψει το έλλειμμά του μέσα στο 2012. Το υπουργείο μάλιστα αμφισβητεί και την ακρίβεια των στοιχείων. Βεβαίως αύξηση του Τέλους ΑΠΕ θα υπάρξει, αλλά θα είναι «πολύ χαμηλότερα» όπως αφήνεται να εννοηθεί. Χθες έγινε εκτεταμένη συζήτηση στην ολομέλεια της ΡΑΕ για το θέμα, όπου εξετάστηκαν επί μακρόν όλα τα σενάρια, χωρίς βεβαίως να υπάρξει απόφαση, καθώς υπήρχε και η νέα προχθεσινή επιστολή του ΔΕΣΜΗΕ που έδινε καινούργια στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το προβλεπόμενο έλλειμμα του 2012 ανεβαίνει, ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου κατά 100 εκ. ευρώ.
Απόφαση, σύμφωνα με όλα τα ενδεχόμενα, θα λάβει πλέον η ΡΑΕ την επόμενη Τετάρτη στη συνεδρίαση της ολομέλειάς της. Εν τω μεταξύ θα έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΚΑ τα μέτρα που θα λάβει για να κλείσει η τρύπα που έχει δημιουργηθεί και εκείνη που προβλέπεται για το 2012. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στους υπολογισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου δεν θεωρείται απαραίτητο να έχει μηδενιστεί το έλλειμμα στο τέλος του 2012, αλλά αρκεί να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις που θα το μηδενίσουν έστω και το 2013. Σε αυτές τις αποφάσεις, πέραν της αύξησης του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, θα περιλαμβάνεται μια δέσμη μέτρων που έχουν και στο παρελθόν αναφερθεί, όπως η επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ, οι δημοπρασίες αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων, η χρησιμοποίηση μέρους του τέλους υπέρ ΕΡΤ, αλλά και οι διακρατικές πωλήσεις δικαιωμάτων, τις οποίες παρουσίασε χθες το energypress. Στο τραπέζι μάλιστα, όπως λένε οι πληροφορίες, έχουν πέσει διάφορες ιδέες, όχι μόνο εκείνες που έχει εισηγηθεί στην πρότασή της η ΡΑΕ, αλλά και κάποιες καινούργιες…
Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε το energypress, η προχθεσινή επιστολή του ΔΕΣΜΗΕ ανεβάζει τις εκτιμήσεις για τα ποσά που θα χρειασθεί το 2012 προκειμένου να αποπληρώσει τους παραγωγούς ΑΠΕ, στα 800 εκ. ευρώ, έναντι των 700-750 εκατ. ευρώ της αμέσως προηγούμενης μελέτης του. Κατ' επέκταση, διατυπώνεται το αίτημα για αύξηση του τέλους ΑΠΕ στα επίπεδα των 10 ευρώ/ MWh