Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του μοντέλου στήριξης των επενδυτών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας βρίσκεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο να έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο μέσα στον Απρίλιο.
Μετά τις παρατηρήσεις επί της πρότασης του ΥΠΕΝ που υπέβαλλαν οι φορείς του κλάδου στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε προ τριών εβδομάδων, ακολούθησαν επαφές και συναντήσεις του Αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Μιχάλη Βερροιόπουλου με όλους σχεδόν τους εμπλεκόμενους, ενώ δουλεύει παράλληλα και η Επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο για το θέμα.
Αμέσως μετά την οριστικοποίηση του κειμένου, το σχέδιο θα σταλεί ως επίσημη κοινοποίηση την Κομισιόν και, αν όλα βαδίσουν με βάση το χρονοδιάγραμμα, τον Ιούνιο είναι πιθανόν να έρθει στη Βουλή το νέο πλαίσιο που θα αποτελεί το «ευαγγέλιο» για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στα επόμενα χρόνια.
Τη βάση του νέου μοντέλου αποτελεί ένας συνδυασμός feed-in-premium (προσαύξηση επί της αγοραίας τιμής) και μειοδοτικών διαγωνισμών, σε εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε.
Ο συνδυασμός αυτός θα επιτευχθεί με τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου (ταβάνι) για την τιμή feed-in-premium κάθε τεχνολογίας ΑΠΕ και στη συνέχεια την πραγματοποίηση διαγωνισμών για την εγκατάσταση συγκεκριμένης ισχύος. Από τους διαγωνισμούς θα προκύπτουν οι μειοδότες επενδυτές (με βάση το πόσο χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή είναι το premium που δέχονται να εισπράττουν) οι οποίοι θα παίρνουν το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των επενδύσεών τους.
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία, η ανώτατη τιμή, το «ταβάνι» δηλαδή του feed-in-premium είναι ανά τεχνολογία το εξής:
- Για αιολικά στα 98 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
- Για τα μικρά υδροηλεκτρικά στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
- Για τα φωτοβολταϊκά πάνω από 500 KW, στα 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
Οι παραπάνω τιμές, χωρίς να είναι τέτοιες που να δημιουργούν κίνδυνο μιας καινούργιας «φούσκας» όπως στο παρελθόν, εκτιμάται ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα θετικό επενδυτικό κλίμα και να οδηγήσουν παλιά project στην υλοποίησή τους.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες παραμένει το σύστημα των σταθερών τιμών (χωρίς βεβαίως κανένα διαγωνισμό) και η ταρίφα διαμορφώνεται στα 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Είναι μια μάλλον μικρή τιμή που δεν φαίνεται να δημιουργεί ελκυστικό πλαίσιο για να τοποθετήσουν οι καταναλωτές φωτοβολταϊκά στις ταράτσες και τις στέγες τους.
(b2green.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου