Στην παρέμβαση της στο χθεσινό συνέδριο «Επενδύσεις και Υποδομές για την Πράσινη Ανάπτυξη και την Καινοτομία», η κυρία Σταυρούλα Γενίτσαρη, από τη Διεύθυνση ΑΠΕ και Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΥΠΑΠΕΝ, τόνισε ότι ο ενεργειακός συμψηφισμός είναι λιγότερο ελκυστικός για όσους έχουν ετήσια κατανάλωση κάτω από 5.000 kwh ετησίως, ενώ, στον αντίποδα, έχει σημαντικά οφέλη για καταναλώσεις που οδηγούν σε συστήματα εγκατεστημένης ισχύος πάνω από 10 KW, καθώς και για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.
Η κυρία Γενίτσαρη ανέφερε ότι καθοριστικό κίνητρο, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη χώρα μας, αποτελούν στην παρούσα φάση οι αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου εφαρμόζεται το net-metering, κίνητρο αποτελούν οι αρκετά υψηλές λιανικές τιμές του ρεύματος και η σημαντική μείωση της αποζημίωσης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας (feed-in tariff).
Βασικός στόχος του προγράμματος, σημείωσε, είναι η ανάπτυξη Φ/Β συστημάτων από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ιδίων αναγκών με ενεργειακό συμψηφισμό και δικαίωμα ένταξης έχουν τα φυσικά πρόσωπα, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (κοινωφελούς σκοπού ή δημοσίου συμφέροντος).
Η κυρία Γενίτσαρη υπογράμμισε ακόμα ότι πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να είναι προσεκτικοί, ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο παραγωγής ενέργειας που δεν συμψηφίζεται με την καταναλισκόμενη σε επίπεδο έτους, καθώς αυτή δεν αποζημιώνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου