Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Ενημερωτικός Οδηγός ΣΕΦ για Net metering

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο του ΣΕΦ σχετικά με το πρόγραμμα του Net metering.


Σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εγκατάσταση μιας φωτοβολταϊκής μονάδας σε κτίριο ή αγροτεμάχιο στο οποίο υπάρχει υφιστάμενη κατανάλωση και τη διενέργεια ενεργειακού συμψηφισμού μεταξύ της καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας.
Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα διενεργείται σε ετήσια βάση με έναν τελικό εκκαθαριστικό λογαριασμό στην ολοκλήρωση του δωδεκαμήνου.
Η σύμβαση συμψηφισμού που θα υπογράφει ο επενδυτής θα έχει διάρκεια 25 έτη και θα μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και στην περίπτωση που αλλάξει ο πάροχος (π.χ. από ΔΕΗ να πάει κάποιος σε άλλη εταιρία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος)
.
Ο συμψηφισμός θα είναι πλήρης όσον αφορά στο κόστος των ανταγωνιστικών χρεώσεων (καθαρή τιμή kWh), ενώ ο επενδυτής θα πληρώνει ΕΤΜΕΑΡ μόνο για την ενέργεια που απορρόφησε από το δίκτυο και ΥΚΩ για όλη την ενέργεια που κατανάλωσε.
Σημαντικό πλεονέκτημα του ψηφισθέντος νόμου είναι ότι δίνει τη δυνατότητα να τοποθετήσουν συστήματα φωτοβολταϊκών net metering όλοι όσοι κάνουν χρήση του κτιρίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί και ένας ενοικιαστής να τοποθετήσει φωτοβολταϊκό σύστημα net metering, ξεφεύγοντας από την υποχρέωση κάποιος να είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου. Επίσης, σε κτίρια που υπάρχουν πολλοί χρήστες, έχουν όλοι δικαίωμα να τοποθετήσουν από ένα σύστημα στον κοινόχρηστο χώρο χωρίς να υπάρχει η απαίτηση να υπάρχει έναν κοινό φωτοβολταϊκό σύστημα για όλους.
Η ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος που μπορεί να τοποθετηθεί ανέρχεται σε 20 kW ή στο 50% της συμφωνημένης ισχύος που έχει ο καταναλωτής με τον προμηθευτή ενέργειας, αν αυτή ξεπερνάει τα 20 kW. Το μεγιστο όριο σε κάθε περίπτωση ανέρχεται σε 500 kW εγκατεστημένης ισχύος. Εξαίρεση αποτελούν κάποιοι δημόσιοι και κοινωφελείς οργανισμοί οι οποίοι μπορούν να εγκαταστήσουν συστήματα που να φτάνουν έως και το 100% της συμφωνημένης ισχύος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου