Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Το new deal δεν έλυσε το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ

Οι αποδόσεις, πλέον, των επενδύσεων ΑΠΕ, μετά την υπερψήφιση του new deal, θα είναι μικρές έως οριακές. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις στις πληρωμές, γιατί αυτό σημαίνει χρεωκοπία των επενδυτών. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν πηγές της αγοράς εκφράζοντας την ανησυχία τους για το γεγονός ότι στο θέμα της ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ τα πράγματα χειροτερεύουν αντί να καλυτερεύουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο  Λειτουργός μόλις χθες ολοκλήρωσε τις πληρωμές του περασμένου… Ιουνίου και οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται.
Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι από τον Ιούνιο, ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ δεν δημιουργεί καινούργια ελλείμματα. Απλά συνεχίζει να υπάρχει η μαύρη τρύπα του σωρευμένου ελλείμματος, ο μηδενισμός του οποίου μέχρι το τέλος του 2014 αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας που ικανοποιείται με το νομοσχέδιο του new deal (εφάπαξ διαγραφή απαιτήσεων των παραγωγών) και την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που αποφάσισε η ΡΑΕ.
Ταυτόχρονα, μέσω του κουρέματος στις ταρίφες, εξασφαλίζεται ότι δεν θα δημιουργείται νέο έλλειμμα. Τίποτα από αυτά όμως δεν εξασφαλίζει ότι μαζί με την κάλυψη του λογιστικού ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ θα υπάρξει και κάλυψη του ταμειακού ελλείμματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις τεράστιες καθυστερήσεις πληρωμών. Το ταμειακό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ξεπερνάει πλέον το 1 δις. ευρώ.
Λείπει χρήμα…
Το ταμειακό πρόβλημα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην αντίστοιχη ταμειακή ασφυξία στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ, κυρίως λόγω της διόγκωσης των απλήρωτων λογαριασμών των καταναλωτών ρεύματος. Όσο δεν βρίσκεται λύση σε αυτό το ζήτημα και δεν μπαίνει ρευστότητα στο σύστημα, ο ΛΑΓΗΕ δεν θα μπορεί να πληρώσει έγκαιρα τους παραγωγούς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρηματική δραστηριότητα ενός εκάστου εκ των εμπλεκομένων επενδυτών.
Η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ μάλιστα, σε επιστολή που έστειλε στο ΥΠΕΚΑ την οποία είχε αποκαλύψει το energypress, περιέγραφε με ακρίβεια τις συνέπειες για τους επενδυτές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, σε οποιαδήποτε αγορά, θα ήταν αδύνατο να επιβιώσουν σε ένα καθεστώς όπου η εξόφληση του τιμήματος για την ηλεκτρική ενέργεια που εγχύθηκε στο σύστημα πραγματοποιούνται με έξι μήνες καθυστέρηση και η πρακτική αυτή διαρκεί για ένα χρονικό διάστημα περίπου 1 έτους. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι ίδιες επιχειρήσεις πρέπει αφενός να εκπληρώνουν, στο σύνολό τους και εμπρόθεσμα, τις φορολογικές και τις δανειακές υποχρεώσεις τους αφετέρου να είναι σε θέση να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ η ανοχή των τραπεζών δεν είναι πάντα δυνατή, λόγω των σημερινών οικονομικών δυσχερειών του τραπεζικού συστήματος».
Οι πηγές μέσω των οποίων προβλέπεται να εισρεύσει ρευστότητα στο σύστημα είναι δύο: Η πρώτη είναι η… γνωστή, δηλαδή η αποπληρωμή μέρους ή όλου των οφειλών που έχουν στη ΔΕΗ οι φορείς του «στενού» Δημοσίου. Πρόκειται για περίπου 80 – 100 εκατ. ευρώ τα οποία θα «παρακρατηθούν» από τους προϋπολογισμούς των συγκεκριμένων φορέων και θα δοθούν στη ΔΕΗ. Η δεύτερη πηγή είναι ένα νέο δάνειο ύψους περί τα 200 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με πληροφορίες,  θα δώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς της ΔΕΗ.
Ωστόσο τα πράγματα δεν προχωρούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν τώρα ότι η μεν αποπληρωμή χρεών του δημοσίου δεν έχει ακόμα προχωρήσει, το δε δάνειο δεν έχει ακόμα εγκριθεί.

“New Deal”: Προκαταρκτικός Νομικός Σχολιασμός

Σημαντικές επιπλέον αλλαγές και τροποποιήσεις επέφερε το τελικώς ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο όσον αφορά τις ρυθμίσεις του επονομαζόμενου «New Deal», σε σχέση με αυτό που είχε τεθεί προ ημερών σε διαβούλευση.
Συγκεκριμένα, οι κυριότερες διατάξεις που εισάγονται προβλέπουν τα εξής:
·         Καταρχάς, το ψηφισθέν νομοσχέδιο επανακαθορίζει τα στοιχεία τιμολόγησης της πωλούμενης ηλεκτρικής ενέργειας για τους εν λειτουργία σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Ειδικότερα, όσον αφορά τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς δεν προβλέπεται τελικώς, σε αντιδιαστολή με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, μείωση εγγυημένων τιμών για φ/β σταθμούς έως 100 kW, οι οποίοι συνδέθηκαν έως και το Β’ τρίμηνο του 2011 και οποίοι δεν έχουν λάβει ενίσχυση. Το αυτό ισχύει και για συγκεκριμένους φ/β σταθμούς άνω των 100ΚW, οι οποίοι επίσης δεν έχουν λάβει κάποια ενίσχυση βάσει αναπτυξιακού νόμου, αναλόγως του χρόνου σύνδεσής τους. Επιπλέον, το Υπουργείο προέβη και σε νομοτεχνικές βελτιώσεις για τους υπόλοιπους σταθμούς, οι οποίοι θα υποστούν την παρέμβαση του νομοθέτη, προβλέποντας ωστόσο μικρότερες περικοπές από τις αρχικά προβλεπόμενες. Περαιτέρω, για σταθμούς ισχύος έως και 100 kW, οι οποίοι ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι ισχύουσες τιμές αποζημίωσης μειώνονται κατά ποσοστό 12%, εφόσον δεν έχουν λάβει ενίσχυση.
·         Όπως είναι γνωστό, ο επανακαθορισμός των τιμών εξαρτάται από το εάν ο Παραγωγός έχει λάβει κάποιας μορφής ενίσχυση ή όχι για την κατασκευή του σταθμού. Κατά γενική αρχή, η αποζημίωση είναι υψηλότερη για τους σταθμούς που δεν έχουν λάβει ενίσχυση. Προς το σκοπό αυτό, προβλέπεται η υποβολή σχετικής δήλωσης από τους παραγωγούς προκειμένου να ενταχθούν στις αντίστοιχες κατηγορίες (με ενίσχυση ή χωρίς ενίσχυση). Ενώ το αρχικό νομοσχέδιο όριζε ότι οι παραγωγοί αυτοί θα πρέπει να προβούν στη συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης (του Ν. 1599/1986) εντός 2 μηνών από την θέση σε ισχύ του νόμου, το ψηφισθέν νομοσχέδιο προβλέπει την υποβολή σχετικής ηλεκτρονικής δήλωσης εντός 2 μηνών από τη στιγμή που θα έχουν τεθεί σε λειτουργία κατάλληλα προς τούτο συστήματα πληροφορικής από τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Η προθεσμία που παρέχει ο παρών νόμος στον Λειτουργό και τον Διαχειριστή για την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων είναι τετράμηνη.
·         Έτερη ουσιωδέστατη τροποποίηση που εισάγεται με το New Deal επί των ισχυουσών συμβάσεων είναι η υποχρέωση παροχής έκπτωσης που επιβάλλεται στους παραγωγούς AΠΕ και ΣΗΘΥΑ και η οποία υπολογίζεται ως ποσοστό επί της συνολικής αξίας της εγχυθείσας κατά το 2013 ενέργειας. Πλέον, τα ποσοστά για σταθμούς κυμαίνονται για τους φ/β από 34% έως 37,5%. Επιπροσθέτως, για φ/β σταθμούς έως 100 kW (συμπεριλαμβανομένων αυτών που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες), επιβάλλεται στους παραγωγούς η υποχρέωση παροχής έκπτωσης 20%. Για τις υπόλοιπες ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ το ποσοστό έκπτωσης είναι 10%.
·         Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι στο ψηφισθέν ν/σ έχει απαλειφθεί η διάταξη που υπήρχε στο υπό διαβούλευση κείμενο και η οποία προέβλεπε ότι ο ΛΑΓΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ ή ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας θα προέβαιναν έως 31.10.2014 σε μονομερή τροποποίηση της ισχύουσας σύμβασης πώλησης/συμψηφισμού με την οποία θα προσδιοριζόταν η νέα τιμή αποζημίωσης με βάση τις νέες διατάξεις.
·         Κατά ρητή πρόβλεψη του ψηφισθέντος ν/σ, η διάρκεια των συμβάσεων πώλησης/ και συμψηφισμού που έχουν υπογραφεί με τους παραγωγούς, επεκτείνονται αυτοδικαίως κατά 7 επιπλέον έτη.
·         Τέλος, σημειώνεται ότι αίρεται η αναστολή χορήγησης αδειών παραγωγής και προσφοράς όρων σύνδεσης για νέους φ/β σταθμούς, η οποία είχε επιβληθεί με Απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ τον Αύγουστο του 2012. Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτό εισάγεται μία νέα πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία όσοι Παραγωγοί είχαν υποβάλει αιτήσεις στον Διαχειριστή για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης και οι οποίοι παρέμειναν σε εκκρεμότητα λόγω της εφαρμογής της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης, καλούνται να επιβεβαιώσουν εκ νέου το ενδιαφέρον τους εγγράφως εντός 2 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, άλλως οι σχετικές αιτήσεις τίθενται στο αρχείο.
Οι ρυθμίσεις που εισήχθησαν με το ψηφισθέν νομοσχέδιο, με τις οποίες θεσπίζονται παρεμβάσεις στις υφιστάμενες συμβάσεις πώλησης/συμψηφισμού που υπέγραψαν οι παραγωγοί με τον ΛΑΓΗΕ, τον ΔΕΔΔΕΗ ή την ΔΕΗ αντίστοιχα (στην περίπτωση των οικιακών φωτοβολταϊκών), ενέχουν πλείστες εστίες νομικού προβληματισμού και δημιουργούν αναμφισβήτητα πεδίο νομικής αμφισβήτησης με χρήση κατάλληλων ενδίκων βοηθημάτων στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης νομικής στρατηγικής εκ μέρους των παραγωγών. Επιστημονικά ενδιαφέρουσα είναι ενδεχομένως όχι τόσο η διερεύνηση των εστίων ασυμβατότητας των κομβικών ρυθμίσεων του εν λόγω νόμου με σειρά διατάξεων υπερνομοθετικής ισχύος του ημεδαπού και του ενωσιακού δικαίου, αλλά μάλλον το αντίστροφο: Είναι όντως λίαν κοπιώδης η προσπάθεια ανίχνευσης στην αιτιολογική έκθεση του νόμου βάσεων πιθανής συμβατότητας των κρίσιμων θεσπισθεισών ρυθμίσεων με πλείστες διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος αλλά και έχουσες συνταγματική ποιότητα κείμενες δικαιοκρατικές αρχές.   
Ο σαφής νομικός προβληματισμός γύρω από τη συνταγματικότητα των βασικότερων διατάξεων με τις οποίες επιβάλλεται παροχή αναδρομικής έκπτωσης και μείωση στις εγγυημένες τιμές διατυπώνεται διαυγώς και από την ίδια την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην σχετική Έκθεσή της, σύμφωνα με την οποία επισημαίνεται ότι η νομοθετική παρέμβαση σε υφιστάμενες συμβάσεις αντίκειται στην αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων, η οποία αποτελεί ειδικότερη εκδήλωση της συνταγματικά προστατευόμενης αρχής της οικονομικής και επιχειρηματικής ελευθερίας.
Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι προκύπτει ζήτημα και ως προς τη συμβατότητα των εν λόγω ρυθμίσεων με το αρ. 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου περί προστασίας της ιδιοκτησίας-περιουσίας, στο βαθμό που η παρέμβαση θίγει ενοχικά δικαιώματα, δικαιώματα «περιουσιακής φύσεως» και κεκτημένα «οικονομικά συμφέροντα». Τούτο ισχύει στο μέτρο που η στέρηση τέτοιων δικαιωμάτων επιτρέπεται κατά πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μόνο για λόγους δημόσιας ωφέλειας και προϋποθέτει την καταβολή αποζημίωσης.
Πέρα από το ζήτημα της πιθανής παραβίασης υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεων του εθνικού αλλά και του ενωσιακού δικαίου, η νομική αξιολόγηση της μονομερούς τροποποίησης των υφιστάμενων συμβάσεων θα πρέπει να ειδωθεί και υπό το πρίσμα της πάγιας νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη δεν δύναται να παραβιάζουν κατά την ενάσκηση της νομοθετικής τους αρμοδιότητας επί θεμάτων υποκείμενων σε κανονιστική ρύθμιση στο επίπεδο του ενωσιακού δικαίου γενικές δικαιϊκές αρχές αναγνωριζόμενες παγίως σε ενωσιακό επίπεδο, μεταξύ των οποίων αναντίρρητα συγκαταλέγεται και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου.
Σημειωτέον ότι παρά το γεγονός ότι με τον παρόντα νόμο, ο νομοθέτης προέβη σε ουσιώδη παρέμβαση τροποποιώντας μονομερώς όρους των υφιστάμενων συμβάσεων των παραγωγών, ουδεμία πρόβλεψη εμπεριέχεται στο εν λόγω νομοθέτημα για την έτερη πλευρά του πλέγματος των ρυθμιζόμενων συναλλακτικών σχέσεων, ήτοι τις δανειακές συμβάσεις που πλείονες παραγωγοί έχουν υπογράψει με πιστωτικά ιδρύματα. Σε κάθε περίπτωση είναι για μείζονες νομικούς λόγους επιβεβλημένο, η χάραξη της στρατηγικής εννόμου προστασίας των παραγωγών να λάβει υπόψη το πλέγμα συμβατικών σχέσεων Τράπεζας-παραγωγού, οι οποίες είναι εξόχως πιθανό να εντεθούν σε πλαίσιο επαναξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.
Επιμέλεια: «Μεταξάς & Συνεργάτες – Δικηγόροι & Νομικοί Σύμβουλοι»

40 NOMOI ΣΕ 19 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ .

ΑΡΘΡΟ  ΤΟΥ  ΙΩΑΝΝΗ  ΤΣΙΠΟΥΡΙΔΗ     ΠΡΟΕΔΡΟΥ   ΤΗΣ  ΕΛΕΤΑΕΝ   ( πΗΓΉ  ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  )

Από τον Οκτώβριο του 1994 που ψηφίστηκε ο πρώτος Νόμος για τις ΑΠΕ, πριν 20 χρόνια, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας και της ΔΕΗ, μέχρι σήμερα είχαμε 39 βασικά νομοθετήματα. Τα 9 από αυτά ψηφίστηκαν τα τελευταία 2 χρόνια. Έχουμε την 
τύχη, λοιπόν, να ζούμε την εποχή του 40ου από το 1994 ή του 10ου από το 2012, νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ.

Δηλαδή ο ρυθμός παραγωγής νομοθετημάτων αυξάνει αντί να μειώνεται, από 2 ετησίως σε 5 ετησίως καταρρίπτοντας όλα τα ευρωπαϊκά ρεκόρ. Αν αυτό δεν είναι σημάδι ανάπτυξης δεν ξέρω τι είναι και θα κάνουν καλά να το αναγνωρίσουν όλοι αυτοί που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αντιαναπτυξιακή πολιτική. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά νομοθετικό πλεόνασμα σίγουρα έχουμε.

Παρ’ όλα αυτά θα μου επιτραπεί να εκφράσω την ευχή και την κρυφή ελπίδα να μην τα εκατοστίσουν (τα νομοσχέδια). Έλεος, πια!

Με το 10ο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) τα τελευταία 2 χρόνια, η κυβέρνηση ουσιαστικά οδηγεί έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής.

Αυτή η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις παγκόσμιες οικονομικές τάσεις, αφού ζούμε σε μια εποχή που ο κλάδος των (Α.Π.Ε.) παγκοσμίως βρίσκεται σε ανάπτυξη και οι προβλέψεις των αγορών κυμαίνονται από θετικές έως πολύ θετικές, με πιο πρόσφατη την ανακοίνωση του Citigroup (Citigroup says the ‘Age of Renewables’ has begun): «Ξεκίνησε η Εποχή των Α.Π.Ε.»

Λυπάμαι, αλλά κάποιος πρέπει να πληροφορήσει το Citigroup, ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και δεν τρώνε όλοι το κουτόχορτο των διεθνών αγορών. Υπάρχει ένα μικρό χωριό στη Μεσόγειο που, όπως οι Γαλάτες, ανθίσταται στην παγκοσμιοποίηση των Α.Π.Ε. και κάνει τις δικές του επιλογές.
Και ποιες είναι οι δικές του επιλογές;

Όπως κατ’ ιδίαν ομολογούν στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και όπως αποδεικνύουν οι πράξεις της, οι Α.Π.Ε. δεν περιλαμβάνονται σε αυτές. Αντίθετα στις προτεραιότητες της και μάλιστα σε πρώτη προτεραιότητα, βρίσκονται οι υδρογονάνθρακες, όπως δηλώνουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν κυβερνητικά στελέχη με προεξάρχοντες τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό ΠΕΚΑ.
Φυσικά, δεν είναι η επιλογή των υδρογονανθράκων από μόνη της, το πρόβλημα. Είναι η παράλληλη εγκατάλειψη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που συνιστά οπισθοδρόμηση. Όταν θα επανέλθουμε μετά από κάποια χρόνια στο δρόμο των Α.Π.Ε. (γιατί είναι νομοτελειακός μονόδρομος οι Α.Π.Ε., και να το θυμάστε αυτό) θα έχουμε χάσει άλλη μια ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης, γιατί θα έχουμε μείνει πίσω σε τεχνογνωσία. Νομίζετε πως είναι τυχαίο ότι την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) οδηγείται σε κλείσιμο και απαξίωση; Ίσως το καλύτερο κέντρο Α.Π.Ε. στην Ευρώπη. Ελάχιστοι το γνωρίζουν. Ακόμη πιο λίγοι το αναγνωρίζουν. Αυτοί είμαστε.

Παρ’ όλα αυτά, έχουμε μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση η οποία εξ αυτού, έχει το δικαίωμα των πολιτικών και οικονομικών επιλογών της. Όχι όμως ατεκμηρίωτα, ανεξέλεγκτα, αντισυνταγματικά και ίσως πιο σημαντικό από όλα, άδικα.

Και θα ξεκινήσω από το τελευταίο γιατί στο δικό μου σύστημα αξιών είναι το πιο σημαντικό.
Όπως λέει και ο τίτλος του Νομοσχεδίου, το πόνημα αφορά τις «Ρυθμίσεις για την εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού του Άρθρου 40 του Ν2773/1999».

Μιλάμε για το διαβόητο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ το οποίο όντως πρέπει να μηδενιστεί. Κανείς δε διαφωνεί σε αυτό. Όμως, τι δημιούργησε το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ; Δύο είναι οι βασικές πηγές του ελλείμματος:

Μέχρι και το τέλος του 2011 υπεύθυνες ήταν οι στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ από το 2012 και μετά προστέθηκαν και τα Φωτοβολταϊκά με τις υψηλές ταρίφες.

1. Υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας;
Για τις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει μαλλιάσει η γραπτή, ηλεκτρονική και πραγματική γλώσσα μας, αλλά κανείς κυβερνητικός δεν το αγγίζει το θέμα, γιατί κάνει τζιζ. Κρατάμε όμως ότι δεν ευθύνονται οι ΑΠΕ! Αντίθετα κεφάλαια του περίφημου Ειδικού λογαριασμού για τις Α.Π.Ε. επιδοτούσαν τα… ορυκτά καύσιμα. Μοναδική Ελλάδα!! (βλ. Σημείωμα για τις υφιστάμενες στρεβλώσεις στη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε.)

2. Για τα φωτοβολταϊκά ποιος ευθύνεται;
Ευθύνεται μήπως ο μικρός, μεσαίος έστω και μεγάλος παραγωγός που προσκλήθηκε από την πολιτική της κυβέρνησης και τις υψηλές ταρίφες και αποφάσισε να επενδύσει για να έχει κάποιο ΝΟΜΙΜΟ κέρδος;

Κι εγώ θα σας πω, ότι ο μεγάλος επενδυτής, λόγω ακριβώς του μεγέθους του, θα μπορούσε να είχε γνώση και ενημέρωση ότι μια τέτοια επένδυση μπορεί να είχε ανατροπές τιμών στο μέλλον.
Οι άλλοι όμως; Ποιο κυβερνητικό στέλεχος είπε ποτέ στους μικρομεσαίους, προσέξτε που βάζετε τα χρήματα σας;
Αντίθετα είμαι σίγουρος ότι πολιτικοί εντός και εκτός κυβέρνησης έπαιζαν το γνωστό χαρτί του ρουσφετιού για να βοηθήσουν τους συντοπίτες (ψηφοφόρους) τους είτε στην προώθηση των αιτήσεων τους είτε στη λήψη δανείων από τράπεζες.
Σε αυτό το περιβάλλον δεκάδες συμπολίτες μας δελεάστηκαν και επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά, με το πλαίσιο που είχε νομοθετήσει μια νόμιμη ελληνική κυβέρνηση με σκοπό να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα. Ξαναγράφω ΝΟΜΙΜΟ.
Με ποιο ηθικό ανάστημα έρχεται η σημερινή ελληνική κυβέρνηση και επιβάλλει αναδρομικές αλλαγές συμβάσεων; Δεν έχει συνέχεια η κυβέρνηση; Μπορεί η νυν κυβέρνηση να αναιρεί την υπογραφή της προηγούμενης κυβέρνησης σε συμβάσεις της με τους ίδιους τους πολίτες της;

3. Τι φταίνε τα αιολικά;
Ως αιολικός κλάδος, έχουμε αναλύσει και τεκμηριώσει κατ επανάληψη ότι τα αιολικά έργα όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον Ειδικό λογαριασμό Α.Π.Ε., αλλά αντίθετα τον επιδοτούν, ιδιαίτερα στα νησιά. Και έχουμε προτείνει λύσεις για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ.    
Η κυβέρνηση δικαιούται να μην μας ακούσει και να κάνει τη δική της πολιτική επιλογή κάλυψης του ελλείμματος.
Δεν δικαιούται όμως να επιβάλλει μια λύση η οποία ποινολογεί τον κλάδο της αιολικής ενέργειας για τα δικά της σφάλματα ενεργειακού σχεδιασμού και τις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για τις οποίες έχει την απόλυτη ευθύνη και είναι άδικο να τις επιλύει εις βάρος των αιολικών.

4. Γιατί χαρίζετε σε άλλες πηγές ενέργειας;
Κι ακόμη περισσότερο δεν δικαιούται να ποινολογεί τον κλάδο της αιολικής ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή προστατεύει άλλους παραγωγούς και άλλες πηγές ενέργειας εις βάρος μας.
Είναι παράδοξο αλλά αυτή η κυβέρνηση επιλέγει να στηρίξει το ακριβό, εισαγόμενο, ρυπογόνο Αέριο αντί να στηρίξει τον φθηνό, εγχώριο, ανεξάντλητο και καθαρό Αέρα.
Ζούμε μια ακόμη ελληνική πρωτοτυπία να ποινολογούνται οι παραγωγοί Α.Π.Ε. για να ενισχύονται οι παραγωγοί από φυσικό αέριο, οι οποίοι έχουν προστατευθεί πλήρως από τις στρεβλώσεις της αγοράς μέσω των μεταβατικών μηχανισμών χωρίς να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του κοινού ελλείμματος. Σε αυτόν τον συνδυασμό «τιμωρίας» και «προστασίας» δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι.

Όλα τα ανωτέρω συνιστούν ένα μοναδικό συνδυασμό αδικίας για τον κλάδο μας. Φυσικά, μη γελιόμαστε, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα πέρα από την καταγγελία της λαθεμένης κυβερνητικής πολιτικής. Την Κυριακή το βράδυ θα έχει ψηφιστεί άλλο ένα κατεπείγον πολυνομοσχέδιο και εκεί ανάμεσα σε γάλατα, φάρμακα, ψωμιά, ταξί και οι Α.Π.Ε. θα οδεύσουν στον καιάδα της κυβερνητικής «αναπτυξιακής πολιτικής», για την οποία είναι τόσο περήφανοι όλοι τους στην κυβέρνηση. Γι αυτό μάλιστα με «κουτσαβάκικο» στυλ μας επιπλήττουν, που δεν το καταλαβαίνουμε και δεν είμαστε ευγνώμονες που μας σώζουν από τον κακό εαυτό μας.
Συμπερασματικά, εν έτει 2014, οι ενεργειακές επιλογές της κυβέρνησης κρίνονται λαθεμένες για τους παρακάτω λόγους:

Επιλέγονται οι υδρογονάνθρακες,
-μια πηγή που ακόμη και οι σχετικοί επιστήμονες των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση τους, είναι πολύ επιφυλακτικοί να πανηγυρίσουν, πριν τις γεωτρήσεις,
-μια πηγή που αν εντοπισθούν οικονομικώς απολήψιμα αποθέματα, θα αρχίσουν να αποδίδουν την επόμενη δεκαετία,
-μια πηγή, που αν κάτι πάει στραβά -που το απεύχονται όλοι- θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη μοναδική βαριά βιομηχανία μας, τον τουρισμό
-μια πηγή, που σύμφωνα με την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής (την οποία πλέον συνυπογράφουν το 97% των σχετικών επιστημόνων) επιβαρύνει τόσο το κλίμα, που σύντομα μια σοφότερη, εξ αιτίας των κλιματικών καταστροφών, ανθρωπότητα είναι πιθανό, στο άμεσο μέλλον, να απαγορεύσει την εκμετάλλευση όλων των υπόλοιπων εντοπισμένων αποθεμάτων, γιατί απειλούν την ίδια τη ζωή (Η λεγόμενη «Φούσκα Άνθρακα»)
και εγκαταλείπονται οι ανεξάντλητες εγχώριες πηγές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,
-που είναι οι πραγματικές εγχώριες πηγές ενέργειας,
-που εξ ορισμού είναι αποκεντρωμένες ως προς την παραγωγή αλλά και ως προς τις επενδυτικές δυνατότητες, μια και προσφέρονται και σε μικροεπενδυτές,
-που μπορούν άμεσα να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας,
-που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια,
-που είναι φθηνές και θα συμβάλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους,
-που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια,
-που είναι ανεξάντλητες,
-που είναι φιλικές στο άμεσο περιβάλλον,
-που είναι η ασπίδα μας στις κλιματικές αλλαγές.
Αυτή η διπλή κυβερνητική ενεργειακή επιλογή, κατά τη γνώμη μου, είναι η επιτομή της κοντόφθαλμης και χωρίς όραμα πολιτικής. Αυτό το διπλό λάθος είναι ασυγχώρητο σε συμπολίτες μας που διεκδίκησαν την ψήφο μας, για το καλό της πατρίδας και το μέλλον της χώρας.
Αλλά, βρε αδελφέ, ποιος θα θυμάται αυτούς και τις επιλογές τους σε 15 χρόνια;
Με οργή και θλίψη,

Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης. Πρόεδρος ΔΣ Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ, Εκδότης Ανεμολογίων

πηγη pospief.gr