Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

«Όχι» σε Χαράτσι Διαρκείας, Δηλώνουν οι Παραγωγοί Ενέργειας από Φ/Β

Στο μη περαιτέρω έχουν φτάσει οιπαραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, εξαιτίας των «χαρατσιών» που επιβάλουν ΥΠΕΚΑ και ΥΠΟΙΚ, ενώ προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν νέες μειώσεις, με προτεινόμενο μεσοσταθμικό κούρεμα στις ταρίφες κατά 45% , στο πλαίσιο ενός new deal για τις υφιστάμενες συμβάσεις.
«Μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά, έγιναν από ιδιώτες που επένδυσαν στην Ελλάδα, στις ΑΠΕ, δεσμεύοντας ίδια κεφάλαια αλλά και παίρνοντας τραπεζικά δάνεια. Υπογράψαμε συμβάσεις 20ετούς διάρκειας και βάσει αυτών υποθηκεύσαμε ακίνητες περιουσίες, για να καταλήξουμε να βρισκόμαστε σήμερα σε δεινή θέση, εξαιτίας της ασυνέπειας της Πολιτείας, η οποία αντί να ασχολείται με το να εξορθολογήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επιδοτεί τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, χρησιμοποιώντας , επιπλέον, πόρους των ΑΠΕ, από το ΕΤΜΕΑΡ, υπέρ του φυσικού αερίου», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Θεσσαλονίκη (ΣΠΗΕΦ-Θ), Θωμάς Χρύσογλου.
Οι παραγωγοί του νομού Θεσσαλονίκης, που σήμερα πραγματοποιούν έκτακτη γενική συνέλευση για να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους απέναντι στα όσα προετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ, προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν μεσοσταθμικό κούρεμα 45% στις τιμές(ταρίφες) των υφιστάμενων συμβάσεων, στο πλαίσιο του new deal που επιχειρεί να περάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος με την τροποποίηση των συμβάσεων.
«Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να επεκτείνουν χρονικά για μία 20ετία, δηλαδή για τον χρόνο ισχύος που υπολείπεται στις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, που μας επέβαλαν αναδρομικά και η οποία κυμαίνεται από 25%-42% επί του τζίρου», πρόσθεσε ο κ. Χρύσογλου.
Όμως η ...ειδική μεταχείριση που υφίστανται οι παραγωγοί, δεν περιορίζεται στη μείωση του τζίρου λόγω της ειδικής εισφοράς, που ισχύει μέχρι και τον Ιούνιο του 2014. Το ποσό της εισφορά που παρακρατείται, δεν εξαιρείται από τη φορολόγηση των εσόδων, των χρημάτων που εισπράττουν οι παραγωγοί, όταν τα παίρνουν, από το ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).
«Προ μόλις πέντε ημερών καταβλήθηκαν τα χρήματα του Ιανουαρίου, ποσά για τα οποία είχαν κοπεί τιμολόγια και είχε καταβληθεί ο ΦΠΑ», τόνισε ο γγ του Συλλόγου, Πέτρος Τσικούρας, υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζονται συστηματικά οι δεσμεύσεις που ορίζουν πληρωμή των παραγωγών εντός 20ημέρου από την τιμολόγηση και, σε περίπτωση καθυστερήσεων, καταβολή τόκων.
Τα μέλη της διοίκησης του ΣΠΗΕΦ- Θ, υποστηρίζουν ότι οι ΑΠΕ και συγκεκριμένα τα φωτοβολταϊκά, πέραν του ότι προωθούν τον ευρωπαϊκό και εθνικό στόχο της στροφής προς την πράσινη ενέργεια, μπορούν στην επόμενη 5ετία να σταθούν απολύτως ανταγωνιστικά, από πλευράς τιμών - κόστους στην αγορά, σε σχέση με τις φθηνότερες σήμερα αλλά και επιβαρυντικές μορφές παραγωγής ενέργειας ( π.χ. λιγνιτικοί σταθμοί), εάν, το υπουργείο εξορθολογήσει την αγορά.
Να σημειωθεί ότι από τον Ιούλιο του 2013, ισχύουν νέες τιμές (ταρίφες) για τα επαγγελματικά όπως και για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, δραστικά μειωμένες, βάσει ΚΥΑ που υπέγραψε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Οι τιμές που αφορούν τους νεοεισερχόμενους σταθμούς και σαφώς λειτουργούν σαν επενδυτικό αντικίνητρο(το ΥΠΕΚΑ έχει επανειλημμένως αναφερθεί σε υπερδυναμικότητα των Φ/Β), είναι δραστικά μειωμένες.
Πιο συγκεκριμένα και σε σύγκριση με το παλιό σύστημα (οι τιμές αλλάζουν κάθε έξι μήνες) τώρα επέρχεται μείωση κατά 41% για τα επαγγελματικά φ/β κάτω των 100 ΚW, μείωση 42% για τα πάνω από 100 ΚW και μείωση 45% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Mάλιστα οι νέες ταρίφες είναι χαμηλότερες από εκείνες που πρότεινε η ΡΑΕ. Συγκεκριμένα για τα κάτω των 100 ΚW η απόφαση ορίζει 12 λεπτά/KW, για τα πάνω από 100 ΚW, η απόφαση ορίζει 9,5 λεπτά/KW. Για τις στέγες η τιμή πέφτει στα 12,5 λεπτά
H διοίκηση του ΣΠΗΕΦ-Θ δηλώνει ότι ο Σύλλογος, που υποστηρίζει τη σύσταση ομοσπονδίας από τους Συλλόγους όλης της χώρας, θα προσφύγει κατά των καταχρηστικών παρεμβάσεων της Πολιτείας, στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, ενώ, κάνοντας αρχή από τη σημερινή γενική συνέλευση, θα προχωρήσει στην ενημέρωση όλων των βουλευτών Θεσσαλονίκης.
Να σημειωθεί ότι στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργηθεί 420 φωτοβολταϊκά πάρκα, με μέσο κόστος επένδυσης για ένα έκαστο, τις 350.000 ευρώ. Σήμερα ο ΣΠΗΕΦ-Θ έχει 65 μέλη, άλλα εγγεγραμμένα στο ΕΕΘ και άλλα στο ΕΒΕΘ, ενώ μέσα στην ημέρα, με βάση την εκδήλωση ενδιαφέροντος, αναμένονται πολλές νέες εγγραφές.
(energia.gr)

«Τρύπες» στο φωτοβολταϊκό new deal

Σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου που ανακοινώθηκε προχθές, μέχρι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία για την εισαγωγή μόνιμων προσαρμογών στις συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα στα φωτοβολταϊκά, ούτως ώστε να ευθυγραμμιστούν οι αποδώσεις στα βιώσιμα μέσα επίπεδα της ΕΕ, λαμβανομένων υπόψη και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ για τις ΑΠΕ, ώστε να αποφευχθεί η επέκταση της έκτακτης ειδικής εισφοράς και χωρίς να επιβάλλονται υπερβολικά βάρη στους καταναλωτές.
Πρόκειται για την περίφημη συμφωνία (new deal) για το «κούρεμα» των τιμών των φωτοβολταϊκών, που για πρώτη φορά παίρνει συγκεκριμένη μορφή και χρονικό όριο για να ξεκινήσει να εφαρμόζεται.
Το θέμα απασχόλησε την περασμένη εβδομάδα την περίφημη σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ με τους φορείς των ΑΠΕ, οι οποίοι άκουσαν μια σειρά από σκέψεις του υπουργείου για το ύψος του κουρέματος (45% μέσος όρος έως 60% σε ορισμένες περιπτώσεις) αλλά και για τα κίνητρα που θα δοθούν για συμμετοχή (επέκταση σύμβασης).
Από τις τοποθετήσεις των φορέων ξεχωρίζουμε τα εξής: Δεν ευθύνονται οι ΑΠΕ για το έλλειμμα αλλά αντίθετα έχουν ήδη σηκώσει σημαντικό βάρος (εισφορά, καθυστερήσεις), τα όποια μέτρα δεν μπορεί να είναι οριζόντια αλλά απαιτείται μελέτη και φυσικά οι αποδόσεις της Ευρώπης δεν είναι συγκρίσιμες με την Ελλάδα (καθυστερήσεις, χρηματοοικονομικό και γραφειοκρατικό κόστος, αβεβαιότητες προσφυγών, φορολογία).
Εκτός όμως από τα θέματα που έχουν τεθεί επισήμως, ήδη οι φορείς των ΑΠΕ έχουν κληθεί να συμμετέχουν στο διάλογο κομίζοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την παραμετροποίηση των αλλαγών: ποιος θα πληρώσει τι και τι βάρος θα σηκώσει η κάθε τεχνολογία αλλά και οι ειδικές υποπεριπτώσεις κάθε τεχνολογίας (πχ. κόστος εξοπλισμού, ύψος ταρίφας, ύπαρξη ή όχι επιδότησης του αναπτυξιακού, κόστος δανεισμού κ.ο.κ.).
Όπως επισημαίνουν πάντως πηγές της αγοράς υπάρχουν σοβαρά θέματα που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην όλη διαδικασία.
Καταρχάς, το ύψος του κουρέματος. Εάν ισχύει το 60%, εκτιμάται με βεβαιότητα ότι μια σειρά από έργα που καθίστανται ζημιογόνα και οι επενδυτές θα κληθούν να επωμιστούν ζημιές.
Δεύτερον το αγκάθι των τραπεζών. Το υπουργείο και η κυβέρνηση δεν μπορούν να κάνουν μια συνολική συμφωνία με τις τράπεζες, οι οποίες λειτουργούν με συγκεκριμένα κριτήρια. Δεν μπορεί να υπάρξει δηλαδή μια μαζική ρύθμιση, αφού η κάθε σύμβαση αντιμετωπίζεται με τα δικά της κριτήρια και με βάση το συγκεκριμένο δανειολήπτη.
Τρίτον τα περισσότερα δάνεια είναι δεκαετούς διάρκειας και άρα δεν προσφέρεται κανένα επιπλέον κίνητρο με τη χρονική επέκταση των συμβάσεων αγοραπωλησίας του παραγωγού με το ΛΑΓΗΕ.
Τέταρτον υπάρχουν περιπτώσεις δανείων που δεν αφορούσαν μόνο τη φωτοβολταϊκή επένδυση αλλά ελήφθησαν από εταιρείες με άλλες κύριες δραστηριότητες. Μέρος μόνο του δανεισμού πήγε για το φβ και το υπόλοιπο σε άλλες επενδύσεις ή ανάγκες.
Πέμπτον, το κούρεμα οδηγεί τα ξένα fund εκτός ελληνικής αγοράς. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την αγορά των φωτοβολταϊκών, η οποία κατά τα φαινόμενα οδηγείται σε κλείσιμο. Το θέμα ακουμπά άλλες δραστηριότητες και επενδύσεις, που πιθανόν εξέταζαν κεφάλαια του εξωτερικού για τη χώρα. Σε περίπτωση που υπάρξει τέτοιου είδους αρνητική εξέλιξη μπαίνει εκ νέου απαγορευτικό σε τοποθετήσεις σε ελληνικά assets ή projects.
Έκτον, έστω και εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι νομικά έχει ισχυρά επιχειρήματα για να προχωρήσει στο κούρεμα των φωτοβολταϊκών, αυτό δε σημαίνει ότι ο κλάδος θα «πέσει αμαχητί» και αναμένεται να υπάρξει κύκλος προσφυγών και δικαστικών διενέξεων.
Τα ζητήματα αυτά και όχι μόνο αναμένεται να θέσουν μέχρι τις 5 Αυγούστου οι εκπρόσωποι της αγοράς, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της πρόσφατης σύσκεψης με το ΥΠΕΚΑ. Πάντως, το γεγονός ότι το new deal μπήκε με ρητό χρονοδιάγραμμα στο μνημόνιο δείχνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο κούρεμα με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων. 

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΣΕΦ: Ακριβές δεν είναι οι ΑΠΕ αλλά τα ορυκτά καύσιμα

Για «συντονισμένη εκστρατεία κατασυκοφάντησης των ΑΠΕ» κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών σε ανακοίνωσή του η οποία φέρει τον τίλο «Ακριβές δεν είναι οι ΑΠΕ αλλά τα ορυκτά καύσιμα».
Ο Σύνδεσμος, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, σύμφωνα με τις οποίες η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι ακριβότερη από την ηλεκτροπαραγωγή με συμβατικά καύσιμα, τονίζοντας ότι επιδοτήσεις δεν δέχονται μόνο οι Ανανεώσιμες Πηγές αλλά και τα ορυκτά καύσιμα.
Ο ΣΕΦ αναφέρεται συγκεκριμένα στις επιδοτήσεις του λιγνίτη μέσω της δωρεάν πρόσβασης της ΔΕΗ στα λιγνιτικά κοιτάσματα αλλά και στην περίπτωση του πετρελαίου όπου οι επιδοτήσεις προέρχονται από τις ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΦ έχει ως εξής:
«“Ακριβές” χαρακτήρισε τις ΑΠΕ ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης, αναφέροντας μάλιστα πως, στο πρόσφατο παρελθόν, ελήφθησαν λάθος πολιτικές αποφάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θυμίζουμε ότι ο κ. υπουργός ήταν υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο όταν χαραζόταν η νέα πολιτική για τις ΑΠΕ το 2010. Το ίδιο ισχύει και για τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας κ. Κ. Μαθιουδάκη. Δεν ακούσαμε καμία διαφωνία τότε, ούτε είδαμε καμία διαμαρτυρία ή παραίτηση. Η όποια υπέρβαση μεταξύ των τότε προβλέψεων του υπουργείου και της πραγματικής εξέλιξης των μεγεθών της αγοράς των φωτοβολταϊκών δεν ξεπερνά το 30%. Την ίδια περίοδο υπήρξε σημαντική υστέρηση στις λοιπές ΑΠΕ . Γνώριζαν λοιπόν όλοι τις συνέπειες της χαραχθείσας πολιτικής.
Γιατί όμως ήταν λάθος η πολιτική και σε τι ακριβώς; Εδώ και χρόνια, η χώρα μας εφαρμόζει για τις ΑΠΕ το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο των σταθερών εγγυημένων τιμών (που εφαρμόζεται επιτυχώς σε 60 χώρες) με διαφοροποίηση μεταξύ των τεχνολογιών, για να τονώσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Το μοντέλο επιδοτεί μέσω ενός διακριτού πόρου (που στην Ελλάδα ονομάζεται ΕΤΜΕΑΡ) και το οποίο καταβάλλεται για 20 έτη, την κατασκευή μονάδων ΑΠΕ, σε αντικατάσταση των ρυπογόνων συμβατικών μονάδων. Στόχος είναι η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας, ώστε οι μελλοντικές γενεές να απολαμβάνουν φθηνότερο ρεύμα, λιγότερες εισαγωγές καυσίμων και καθαρότερο περιβάλλον.
Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια συντονισμένη εκστρατεία κατασυκοφάντησης των ΑΠΕ, στις οποίες επιχειρείται να αποδοθεί αποκλειστικά η επιβάρυνση των καταναλωτών από τις πρόσφατες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (πλείστες των οποίων αφορούν στην άρση των στρεβλώσεων που ίσχυαν για χρόνια στη διαμόρφωση των τιμών λιανικής). Εκείνο που συστηματικά αποκρύβεται είναι πως η ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική ενισχύει αμέσως ή εμμέσως όλες τις τεχνολογίες (συμβατικές και ΑΠΕ). Συγκεκριμένα, αποκρύβεται ότι:
- Η ηλεκτροπαραγωγή με λιγνίτη επιδοτείται εμμέσως για δεκαετίες με την δωρεάν πρόσβαση της ΔΕΗ Α.Ε. στα λιγνιτικά κοιτάσματα, χωρίς η τελευταία να πληρώνει δικαιώματα χρήσης (royalties) στο Δημόσιο, κάτι που επανειλημμένως έχει επισημάνει και η ΕΕ. Η έμμεση αυτή επιδότηση ισοδυναμεί σε εκατοντάδες εκατ. € ετησίως.
- Η ηλεκτροπαραγωγή με πετρέλαιο επιδοτείται άμεσα και πληρώνεται από τους καταναλωτές ως ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) με περίπου 700 εκατ. € ετησίως. Συγκεκριμένα, όλοι οι καταναλωτές επιδοτούν την ηλεκτροπαραγωγή με πετρέλαιο στα νησιά όπου το μέσο κόστος παραγωγής είναι σημαντικά μεγαλύτερο από την τιμή λιανικής του ρεύματος. Αν η Πολιτεία δεν ολιγωρούσε επί δεκαετίες και είχε διασυνδέσει πολλά από τα νησιά με το ηπειρωτικό δίκτυο, θα είχαμε πετύχει εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων.
- Η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο επιδοτείται άμεσα με την εφαρμογή δύο μηχανισμών (του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος) με εκατοντάδες εκατ. € ετησίως.
Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των ανωτέρω “επιδοτήσεων” ουδεμία ποιοτική σχέση έχει με το ΕΤΜΕΑΡ, καθώς το τελευταίο αποτελεί επένδυση στο μέλλον. Οι ρυπογόνες συμβατικές μονάδες θα έχουν πάντα ένα σημαντικό και αυξανόμενο κόστος για την προμήθεια της καύσιμης ύλης, δεν υπόσχονται λοιπόν μειωμένη επιβάρυνση των καταναλωτών στο μέλλον. Αντιθέτως, ο ήλιος και ο άνεμος είναι δωρεάν. Ακριβά είναι λοιπόν τα ορυκτά καύσιμα, όχι οι ΑΠΕ, οι οποίες υπόσχονται σημαντικά μειωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μεσοπρόθεσμα, ελέω ΕΤΜΕΑΡ.
Πάντως, σε ότι αφορά ειδικότερα στα νέα φωτοβολταϊκά, δεδομένου ότι η τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, η μείωση στους λογαριασμούς των καταναλωτών έχει και βραχυπρόθεσμη πρόγευση: η μικρή επιβάρυνση που προκαλούν πλέον στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, που διατηρεί ο ΛΑΓΗΕ, αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από τη μείωση στοκόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλεί η αυξημένη τους διείσδυση, όπως αποδεικνύει πρόσφατη σχετική μελέτη του ΑΠΘ για λογαριασμό του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών. Ακόμη και για εκείνα τα φωτοβολταϊκά που εντάχθηκαν παλαιότερα στο σύστημα με υψηλές εγγυημένες τιμές, έχουν ήδη γίνει πρωτόγνωρες διορθωτικές κινήσεις με την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου τους, που κυμαίνεται από 25%-42%.
Ο κ. υπουργός δήλωσε με την ανάληψη των καθηκόντων του πως θα δώσει έμφαση και στην αδικημένη συνιστώσα του ΥΠΕΚΑ, την κλιματική αλλαγή. Όπως όμως παραδέχονται όλοι, δεν είναι εφικτή μια αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χωρίς την ουσιαστική ανάπτυξη των ΑΠΕ. Τα εγκατεστημένα σήμερα φωτοβολταϊκά μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 2,5 εκατ. τόνους ετησίως. Αυτό το όφελος δεν το προσμετρά το ΥΠΕΚΑ;
Το ΥΠΕΚΑ οφείλει αντίθετα να απαντήσει στα ερωτήματα που του έχουν απευθύνει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, τόσο για τις δυσμενείς επιπτώσεις των νέων λιγνιτικών μονάδων στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον (βλέπε σχετική μελέτη Greenpeace) όσο και στο υψηλό για τον καταναλωτή κόστος των μονάδων αυτών (βλέπε σχετική μελέτη WWF).
Επειδή η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ την ώρα που κατηγορεί και συκοφαντεί τις ΑΠΕ, δίνει αμέριστη βοήθεια και υποστήριξη στα ρυπογόνα καύσιμα, καλό είναι να αναλογιστεί πως το πραγματικό “εθνικό μας καύσιμο” είναι ο ήλιος. Η ηλιακή ενέργεια που πέφτει σε ένα τετραγωνικό μέτρο κάθε χρόνο ισοδυναμεί με ένα βαρέλι πετρέλαιο. Η ηλιακή ενέργεια που φτάνει στη χώρα μας κάθε χρόνο ισοδυναμεί με 132 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου αξίας 10 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Ας αφήσουμε λοιπόν τον ήλιο να λάμψει. Για το καλό της χώρας, για το καλό της ανάπτυξης, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος, αλλά και για το καλό των δημοσίων εσόδων στα οποία συμμετέχουν γενναία οι ΑΠΕ.»
(energypress.gr)

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Λουμάκης, ΣΠΕΦ: «Οι Πρόχειρες Πολιτικές Βλάπτουν»



Κεντρικός ομιλητής σε ειδική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Άρτας σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στα φωτοβολταϊκά και τις ΑΠΕ ήταν ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ κος Στέλιος Λουμάκης (εδώ όλη η παρουσίαση). Ο κ. Λουμάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι, μέσα από τα επικείμενα μέτρα του ΥΠΕΚΑ, δυστυχώς τον λογαριασμό τον λογαριασμό καλούνται να πληρώσουν μόνο όσοι έβαλαν πραγματικά χρήματα στα φωτοβολταϊκά και όχι όσοι τα «εμπορεύτηκαν», αφού προηγήθηκε παντελής απουσία ενεργειακού σχεδιασμού και ρυθμιστικής πολιτικής, η οποία πρόχειρα καλύφθηκε από ένα «αρεστό» και φιλολαϊκό πέπλο αχαλίνωτης υπεραισιοδοξίας και υπεραδειοδότησης.
Αναλυτικότερα, από το βήμα της εκδήλωσης ο κος Λουμάκης αναφέρθηκε στα εξής: 
· Η σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί όσον αφορά τα ελλείμματα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, τις δραματικές υπερημερίες που αυτά επιφέρουν στις πληρωμές τους, αλλά και το ζητούμενο βαθύ και μόνιμο «κούρεμα» των ταριφών από το ΥΠΕΚΑ, έχουν όλα την ρίζα τους στην άφρονα πολιτική υπεραδειοδότισης που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε συνδυασμό με απίθανες στρεβλώσεις που προκλητικά διατηρήθηκαν για χρόνια. Η παντελής απουσία ενεργειακού σχεδιασμού και ρυθμιστικής πολιτικής πρόχειρα καλύφθηκε από ένα «αρεστό» και φιλολαϊκό πέπλο αχαλίνωτης υπεραισιοδοξίας και υπεραδειοδότησης, όσον αφορά τις προοπτικές και αντοχές του συτήματος με μοναδικό γνώμονα την εφήμερα τέρψη των λογής αιτουμένων. Σήμερα δυστυχώς τον λογαριασμό καλούνται να πληρώσουν μόνο όσοι έβαλαν πραγματικά χρήματα στα φωτοβολταϊκά και όχι όσοι τα «εμπορεύτηκαν». 
· Αν και φυσιολογικά θα περίμενε κανείς η δεινή παρούσα κατάσταση να αλλάξει οριστικά τον τρόπο διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων για σοβαρά και απολύτως τεχνικά ζητήματα όπως είναι τα ενεργειακά, δυστυχώς οι «σειρήνες» της εύκολης ανάπτυξης συνεχίζουν απτόητες. Υπό το όχημα του netmetering καλλιεργούνται νέες προσδοκίες και υπεραπλουστεύσεις όσον αφορά τις δυνατότητες του συστήματος στην απορρόφηση της παραγόμενης ισχύος. Συγχέοντας πολλοί εσφαλμένα την δυναμικότητα των δικτύων με αυτήν της τελικής ζήτησης, όσον αφορά την πραγματική δυνατότητα κατανάλωσης της παραγόμενης ισχύος, παραγνωρίζονται πρόχειρα μια σειρά από έργα υποδομής στην αποθήκευση ενέργειας (π.χ. αντλησιοταμίευση) που πρέπει να προηγηθούν. Η άνευ όρων και περιορισμών περαιτέρω ανάπτυξη της εγκατεστημένης ισχύος, υπό το οποιοδήποτε σχήμα ή τεχνολογία –συμπεριλαμβανομένου του net metering το οποίο επίσης χρησιμοποιεί το δίκτυο ως αποθήκη ενέργειας- είναι σαν να επιχειρούν κάποιοι να νηολογήσουν υπερωκεάνιο σε ποταμό και μάλιστα χωρίς πηδάλιο. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, είναι αρκετά πιθανό οι μελλοντικοί Φ/Β παραγωγοί οιασδήποτε μορφής και δυστυχώς όχι μόνο, λόγω της υφιστάμενης τεχνολογίας ανελαστικής διαχείρισης της χαμηλής και μέσης τάσης, να βιώσουν αναπάντεχα «κουρέματα» στην απορρόφηση της παραγωγής τους και μάλιστα στην αιχμή λόγω υπερδυναμικότητας. 
· Υπό το ανωτέρω ολισθηρό τοπίο, είναι απολύτως αναγκαίο ο κάθε σκεπτόμενος επενδυτής να προστατεύσει μόνος του όσο περισσότερο μπορεί τον εαυτό του και να μην γίνεται έρμαιο της «βιομηχανίας» των εύκολων υποσχέσεων και επενδύσεων που δήθεν τους «χωράνε όλους». Όσο αποκαρδιωτικό και αν ακούγεται αυτό ευρύτερα στους διοικούμενους αυτής της χώρας, η πραγματικότητα των «κουρεμάτων» δεν αφήνει κανένα περιθώριο άλλης ερμηνείας. Θα ήταν πολύ καλύτερο η Πολιτεία να έθετε από την αρχή περιορισμούς και πλαφόν στην υπεραισιοδοξία κάποιων, παρά εκ των υστέρων να βάζει αναδρομικά «ψαλίδι» στην τσέπη όλων. 
· Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα του « new deal» στις ταρίφες των εν λειτουργία Φ/Β και ΑΠΕ εν γένει, ο ΣΠΕΦ θα καταθέσει τις προτάσεις του για την βιωσιμότητα των υλοποιημένων επενδύσεων και του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, «μακριά» όμως από το μεσοσταθμικό εξωπραγματικό 45% που ζήτησε το Υπουργείο. Οι παραδοχές των σεναρίων υπολογισμού του ΥΠΕΚΑ αλλά και η κατά το δυνατόν πιο ακριβοδίκαια και παραμετροποιημένη βάση ανάλυσης των παρεμβάσεων, θα αποτελέσουν τον πυλώνα της προσέγγισης μας στο θέμα της οικονομικής ισοδυναμίας των επενδύσεων σε ορίζοντα όγκου ελέγχου 20ετίας. Ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι αφενός η μη εξαίρεση κανενός που πληρώνεται από τον λογαριασμό ΑΠΕ από τις ρυθμίσεις με βάσει πολιτικά, ψηφοθηρικά ή «άλλα» κριτήρια και βεβαίως η συμμετοχή των τραπεζών στο «κούρεμα» δανείων-επιτοκίων εντός της ίδιας νομοθετικής ρύθμισης. Οι επενδύσεις των παραγωγών στο πλαίσιο του μόνιμου κουρέματος που θέτει το Υπουργείο πρέπει να θεωρούνται «πυρόπληκτες» και ως τέτοιες πρέπει να τύχουν ανυπερθέτως ειδικής μεταχείρισης στον υφιστάμενο δανεισμό τους. Όσον αφορά τα επιπλέον ανταποδοτικά κίνητρα για την συμμετοχή στις ρυθμίσεις (π.χ. επέκταση στις συμβάσεις ΛΑΓΗΕ, προτεραιότητα πληρωμών, διασφάλιση από μελλοντικές στρεβλώσεις κλπ) εξίσου θα ζητήσουμε τις καθαρές εξασφαλίσεις του Υπουργείου. 
· Σχετικά με την αναδιοργάνωση της αγοράς αλλά και την άρση των στρεβλώσεων (εφαρμογή του πρόσφατου ν. 4152/13) τέλος, ο ΣΠΕΦ έχει προτείνει συγκεκριμένο μαθηματικό μοντέλο εκκαθάρισης του Μεσοσταθμικού Συμβατικού Μεταβλητού Κόστους (ΜΣΜΚ) σε 24ωρη και όχι ωριαία βάση, αποτυπώνοντας έτσι το «αποφευγόμενο» κόστος από την λειτουργία τους, ώστε να αποκλεισθούν προβλήματα παρόμοια με αυτά που συσσώρευσε για χρόνια στο λογαριασμό ΑΠΕ η τεχνητά απομειωμένη Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και που σήμερα καλούνται κα καλύψουν οι παραγωγοί σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να ευθύνονται. 
Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ κλείνοντας ανέφερε, πως η θεσμική αξιοπιστία που πρέπει επιτέλους να χτίσουμε στην χώρα μας, δεν «περνάει» από τα οφίτσια κυβερνώντων και βουλευτών ούτε από το μέτρημα ψήφων. Με τα σαθρά αυτά «εργαλεία» επιχειρήθηκε το απολύτως παράδοξο η Πολιτεία να μεγεθύνει μόνη της το πρόβλημα και λίγο αργότερα ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα να επανέρχεται με εξωφρενικό κούρεμα. Ο κλάδος της ενέργειας είναι τεχνικός και μόνο μέσα από συμμετοχή αξιόπιστων και καταρτισμένων φορέων σε καλά συντονισμένες τεχνικές ομάδας εργασίας και διαλόγου στο ΥΠΕΚΑ, μπορεί να υπάρξει βιώσιμος μακροπρόθεσμος ενεργειακός σχεδιασμός για όλους. Ο ΣΠΕΦ αιτείται την συμμετοχή του στην εξαγγελθείσα από το Υπουργείο ομάδα εργασίας με ορίζοντα ενεργειακού σχεδιασμού την επόμενη εικοσαετία.
(energia.gr)

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Οικολόγοι Πράσινοι: Οι ΑΠΕ δεν είναι ακριβές

Επικριτικοί απέναντι στον υπουργό ΠΕΚΑ εμφανίζονται οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή δηλώσεις του κ. Μανιάτη ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον κλάδο της εξοικονόμησης ενέργειας συγκριτικά με αυτόν των ΑΠΕ.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, σχολιάζοντας αναφορά του υπουργού ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές είναι έως και 4 φορές ακριβότερες από τη συμβατική ενέργεια, υπενθυμίζουν ότι «στον  Ενεργειακό Οδικό Χάρτη του 2050 που παρουσίασε το ΥΠΕΚΑ το Μάρτιο του 2012 είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και στο σενάριο όπου η διείσδυση των ΑΠΕ είναι η μικρότερη δυνατή, το κόστος που θα επιβαρύνει τον καταναλωτή δεν πρόκειται να είναι χαμηλότερο από αυτό των «καθαρότερων» σεναρίων. Ακριβώς στο ίδιο συμπέρασμα άλλωστε καταλήγει και ο Ενεργειακός Χάρτης Πορείας 2050 της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε το 2011».
Αναφέρουν παράλληλα ότι:
« Οι ΑΠΕ εδώ και χρόνια είναι φτηνότερες από το μαζούτ στα νησιά και οι (νέες) εγγυημένες τιμές είναι σχεδόν στο κόστος παραγωγής των σταθμών Φυσικού Αερίου. Το κόστος των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί κατά 80% από το 2008 και όλες οι μελέτες δείχνουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον, κάνοντάς τα τη φτηνότερη επιλογή για ηλεκτροπαραγωγή πριν από το 2020, ακόμα και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη της τιμής των δικαιωμάτων CO2».
(energypress.gr)

Παρέμβαση εισαγγελέα για το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ ζητά η ΠΟΣΠΗΕΦ

Προσφυγή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα αναφορικά με ζητήματα που σχετίζονται με το λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ προαναγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ.).
Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ομοσπονδία καλεί τους αρμόδιους εισαγγελείς:
« 1. Να διερευνήσουν εάν τα ποσά που αποτελούν σύμφωνα με τον νόμο έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999 κατατίθενται στο σύνολό τους σε αυτόν. Ειδικώς δε να διερευνήσουν εάν τα ποσά που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος Α.Π.Ε. (ΕΤΜΕΑΡ) κατατίθενται στον υπόψη Ειδικό Λογαριασμό.
2. Να διερευνήσουν τις ειδικότερες συνθήκες υπό τις οποίες διογκώθηκε το έλλειμμα της εταιρείας με την επωνυμία «ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε.» (ΛΑΓΗΕ Α.Ε.).
3. Να διερευνήσουν εάν οι αρμόδιοι φορείς που συνήψαν τις συμβάσεις μεταξύ της ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. (ήδη ΛΑΓΗΕ Α.Ε.) και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς γνώριζαν ότι με τις συμφωνηθείσες τιμές αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος θα προκαλούνταν σημαντικό οικονομικό έλλειμμα, το οποίο θα οδηγούσε σε οικονομική κατάρρευση του ως άνω Ειδικού Λογαριασμού και της ΛΑΓΗΕ Α.Ε.
4.  Να διερευνηθεί, στο πλαίσιο των ανωτέρω, η τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τους αρμόδιους φορείς της Διοικήσεως, ιδίως ως προς τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας και της απάτης.»
(energypress.gr)

ΘΕΣΙΦ: Έκτακτη γενική συνέλευση για το "κούρεμα" στα φωτοβολταϊκά

Την πλήρη αντίθεσή του εκφράζει ο Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Πάρκων Θεσσαλίας (ΘΕ.Σ.Ι.Φ.)  με τις προτάσεις του Υφυπουργού ΠΕΚΑ , κ. Παπαγεωργίου, σύμφωνα με τις οποίες θα επιβληθεί και νέο κούρεμα στις τιμές, που θα είναι κατά μέσο όρο 45% ενώ θα φθάνει μέχρι και 60%.
Όπως επισημαίνει ο σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του: «Επειδή αν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα οι επενδυτές δε θα χάσουν μόνον τα πάρκα αλλά και όλη την περιουσία τους, αφού ως γνωστόν όλα τα πάρκα έγιναν με τραπεζικό δανεισμό, ο ΘΕ.Σ.Ι.Φ. θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένο να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μην επιβληθούν τα νέα μέτρα».
Έτσι, καλεί τα μέλη του στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα γίνει την Τετάρτη 31 Ιουλίου και ώρα      8 μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας  Παπακυριαζή 44 με θέματα :
• Απόφαση για τις μορφές κινητοποιήσεων και ενεργειών κατά των διαφαινόμενων αποφάσεων του Υ.Π.Ε.Κ.Α.
• Προσφυγές στη δικαιοσύνη εναντίον  της επιβολής οποιασδήποτε μείωσης στις  συμφωνημένες τιμές  πώλησης της kwh.

(energypress.gr)

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το New Deal – τι ειπώθηκε στα άδυτα της χθεσινής συνάντησης

Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος ΑΠΕ για τα επόμενα 7 με 8 χρόνια επιδιώκει το ΥΠΕΚΑ μέσω της συμφωνίας για παρέμβαση στις τιμές των υφιστάμενων PPA’s (Power Purchase Agreements). Σύμφωνα με τα λόγια του Μ. Παπαγεωργίου είναι σημαντικό να δοθεί μόνιμη λύση για το σύστημα, το οποίο σώθηκε μετά από μεγάλη προσπάθεια. Σε αυτή την οριστική λύση το ΥΠΕΚΑ αναμένει τη συνεισφορά όλων των ωφελούμενων στην αγορά (Δημόσιο, Τράπεζες, Παραγωγοί και άλλοι stakeholders της αγοράς).
Από τις ειδήσεις που βγήκαν χθες για τις προθέσεις της κυβέρνησης προκύπτουν τα εξής:
*Αναμένεται μετά τα νέα μέτρα έλλειμμα 700 εκατ. στο τέλος του 2014 που πρέπει να μηδενιστεί. Το έλλειμμα χωρίς τις παρεμβάσεις θα ήταν 2,7 δις
*Οι βασικοί ωφελημένοι από την αγορά πρέπει να έχουν ισοδύναμες απώλειες
*Δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ πλην αυτής που δόθηκε τώρα
*Δε θα υπάρξει αύξηση στο λιγνιτικό τέλος ενώ και η ΔΕΗ δε θα συνεισφέρει πέραν του κόστους που προκύπτει από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της ΟΤΣ (περίπου 120 εκατ. σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας)
*Οι τιμές στα PPA’s θα επαναπροσδιοριστούν σε λογικά κατά το υπουργείο νούμερα στα επίπεδα του 7 με 8%
*Για τα φ/β η μείωση που προκύπτει είναι 45% κατά μέσο όρο, που μεταφράζεται σε μειώσεις από 30 έως 60% ανάλογα με την περίπτωση
*Για τα αιολικά και τις υπόλοιπες τεχνολογίες η μείωση της ταρίφας σε μόνιμη βάση θα αντιστοιχιστεί το ποσοστό της έκτακτης εισφοράς (10%)
*Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η πρόταση του ΥΠΕΚΑ γίνεται αποδεκτή από τις τράπεζες
*Η Πολιτεία επίσης είναι έτοιμη να δεχθεί τις απώλειες που συνεπάγεται η μείωση των φορολογικών εσόδων (από τη μείωση του τζίρου, σε έσοδα ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος)
*Ανταποδοτικό όφελος για την αποδοχή της συμφωνίας θα είναι η χρονική επέκταση των υφιστάμενων συμβάσεων
*θα παραδοθεί μελέτη της ΡΑΕ για το κόστος των τεχνολογιών
*Το ΥΠΕΚΑ παραμένει προτάσεις των φορέων μέχρι αρχές Αυγούστου
*Η νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται το Σεπτέμβριο
*Δεν έγιναν γνωστά τα πιθανά αντικίνητρα που θα χρησιμοποιηθούν για να «πειστούν» να συμμετάσχουν οι παραγωγοί
Οι θέσεις των φορέων
Από την πλευρά του ΕΣΗΑΠΕ τονίστηκε ότι είναι θετικό που ξεκινάει ο διάλογος με τους φορείς για τη βιωσιμότητα του συστήματος, παρότι όπως επισήμανε ο Σύνδεσμος έχει τεκμηριωθεί ότι δεν ευθύνονται οι ΑΠΕ για το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ενώ ήδη οι παραγωγοί μέσω της έκτακτης εισφοράς αλλά και του άτυπου δανεισμού του ΛΑΓΗΕ ήδη συνεισφέρουν στη προσπάθεια διάσωσης του συστήματος
Σύμφωνα με τον ΕΣΗΑΠΕ ο επαναπροσδιορσιμός των εγγυημένων τιμών μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική λύση και ο σύνδεσμος είναι έτοιμος να συμμετάσχει στην αναζήτηση αυτής της λύσης, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις και να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής μελέτης που θα λάβει υπόψη και τη γνωμάτευση της ΡΑΕ για το κόστος των τεχνολογιών ΑΠΕ (πρέπει η μελέτη να είναι σοβαρή η μελέτη και να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο).
Επίσης δεν μπορεί να έχει οριζόντιο χαρακτήρα, ακόμη και για παραγωγούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά των ίδιων τεχνολογιών αλλά αντίθετα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράμετροι όπως το μέγεθος κλπ.
Ως προς την απόδοση της τάξης του 8% πρέπει να τονιστεί ότι αυτή μπορεί να ισχύει σε χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, όπου όμως πληρώνεται η ενέργεια, ο ΦΠΑ, η αδειοδότηση γίνεται με ομαλές και όχι χρονοβόρες διαδικασίες, δεν υπάρχουν γραφειοκρατικές εμπλοκές, ασαφές πλαίσιο κλπ΄.
Επίσης οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ απάντησαν στον υπουργό ότι δεν είναι μόνοι ωφελημένοι οι επενδυτές, είναι ταυτόχρονα και η εθνική οικονομία και οι καταναλωτές καθώς αποφεύγεται με τις ΑΠΕ η χρήση ακριβών εισαγόμενων καυσίμων και  προστατεύεται το περιβάλλον.
Αρνητική ήταν η θέση που πήραν οι εκπρόσωποι των παραγωγών φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ, ΠΑΣΥΦ) που μεταξύ άλλων ζήτησαν διευκρινίσεις για θέματα όπως:
*πόση θα είναι η διακύμανση (συν, πλην) στο μέσο ποσοστό 45%
*τι θα συμβεί για όποιον δεν προσέλθει στη συμφωνία
*είναι πολύ υψηλό το ποσοστό 45% και δεν διευκρινίζεται εάν είναι αναγκαίο με βάση τα νούμερα πριν ή μετά την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ
*Δεν υπάρχει πρόβλεψη για διαχωρισμό και διαφοροποίηση μεταξύ παραγωγών που χρησιμοποίησαν ελληνικό ή κινεζικό εξοπλισμό
*Η συμβολή των φβ είναι μεγάλη και αντίστοιχα μικρή των άλλων τεχνολογιών και κυρίως των αιολικών
Από τις άλλες τεχνολογίες υπήρξαν τοποθετήσεις επίσης από τους φορείς της βιομάζας και των μικρών υδροηλεκτρικών καθώς επίσης και των εγκαταστατών φβ. 
(energypress.gr)

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΥΠΕΚΑ: Κούρεμα 45% στις ταρίφες των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών

Δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχαν στο ΥΠΕΚΑ οι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ με τον υφυπουργό, Μάκη Παπαγεωργίου, με αντικείμενο τη βιωσιμότητα του συστήματος πληρωμών των ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, στην οποία παρών ήταν και ο γεν. γραμματέας του υπουργείου κ. Μαθιουδάκης, από την πλευρά τουΥΠΕΚΑ δηλώθηκε ρητά η ανάγκη μείωσης των τιμών στα υφιστάμεναέργα.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαγεωργίου, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι το έλλειμμα του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2014 θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ.
Αυτά τα 700 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, θαπροέλθουν από τη μείωση στις ταρίφες των υφιστάμενων καιλειτουργούντων έργων ΑΠΕ.
Ο κ. Παπαγεωργίουανέφερε συγκεκριμένα ότι πρέπει να μειωθούνμεσοσταθμικά οι ταρίφες στα φωτοβολταϊκά κατά 45% και στις υπόλοιπες ΑΠΕ κατά 10%.
Από τους φορείς ζητήθηκε να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσειςμέχρι τις αρχές Αυγούστου έτσι ώστε το Σεπτέμβριο να νομοθετηθεί το νέο πλαίσιο, το οποίο αποτελεί το “new deal”, το οποίο το energypressέχει εδώ και αρκετό καιρό προαναγγείλει.
Όσον αφορά τα κίνητρα ή και τα αντικίνητρα προκειμένου να συμμετάρχουν οι επενδυτές στο εθελοντικό «κούρεμα» των τιμών που απολαμβάνουν, το ΥΠΕΚΑ δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το που προσανατολίζεται, θεωρώντας ότι αυτό θα ανακοινωθεί αφού πρώτα υπάρξουν αποφάσεις για τα υπόλοιπα θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορείς των φωτοβολταϊκών δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή των συμβάσεων που έχουν στα χέρια τους. Ωστόσο, δεσμεύθηκαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εγγράφως.
(energypress.gr)

Συνάντηση Παπαγεωργίου-φορείς ΑΠΕ για το "κούρεμα" στα φωτοβολταικά

Προ των πυλών βρίσκεται το κούρεμα στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν 6.000-7.000 παραγωγοί εν λειτουργία φωτοβολταϊκώνέργων.

Το θέμα θα τεθεί σε συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο υφ. ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου με το σύνολο των φορέων των ΑΠΕ, τόσο των αιολικών (ΕΛΕΤΑΕΝ), όσο και των φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ, ΣΠΕΦ, ΠΑΣΥΦ), της βιομάζας κ.λπ.

Μετά και τις πολύ μεγάλες αυξήσεις που επιβλήθηκαν στο τέλος για τη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (κατά 118% όσον αφορά στα νοικοκυριά), το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επαναφέρει στο τραπέζι το σχέδιο για εθελοντικό κούρεμα στις ταρίφεςτων εν λειτουργία έργων, αλλά με ανταλλάγματα για όσους από τους επενδυτές δεχθούν να ενταχθούν σε αυτό.

Τα ανταλλάγματα, τα οποία έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και των τραπεζών, αφορούν την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που οι τελευταίες έχουν χορηγήσει στους επενδυτές φωτοβολταϊκών πάρκων, και τη μείωση των επιτοκίων.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες είναι πλέον πολύ θετικές στο να υπάρξει επιμήκυνση, ελάφρυνση των δόσεων, αλλά και κάθε είδους ρύθμιση των δανείων, καθώς φοβούνται ότι, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, ο κίνδυνος μαζικών «κόκκινων» δανείωναπό τους επενδυτές φωτοβολταϊκών είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Σε συνδυασμό με την τραπεζική ρύθμιση, ένα άλλο κίνητρο προκειμένου να δεχθούν οι «παλιοί» επενδυτές να ενταχθούν στο εθελοντικό κούρεμα, αφορά τη διεύρυνση του χρόνου των συμβάσεων, έναντι μείωσης της εγγυημένης τιμής. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανόν οι παραγωγοί να κληθούν να αποδεχθούν μια «λογική» μείωση του συνολικού εσόδου που θα είχαν με την «παλιά» υφιστάμενη σύμβαση.

Για το «κούρεμα» του εσόδου δεν θα υπάρξει οριζόντια απόφαση, αλλά θα συνυπολογίζονται βασικές παράμετροι των επενδύσεων όπως τούψος της κλειδωμένης ταρίφας, ο χρόνος κατασκευής, το αν έχει πάρει επιδότηση από τον αναπτυξιακό, το κόστος του εξοπλισμού, ο χρόνος απόσβεσης κ.λπ.

Ειδική κατηγορία αποτελούν εκείνοι που δεν έχουν τραπεζικό δανεισμό και έφτιαξαν τα πάρκα τους με ίδια κεφάλαια (είναι περίπου το 10% των επενδυτών).

(energypress.gr)

Καταγγελίες για αποκλεισμό από τη σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά

Τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν από το ΥΠΕΚΑ στη σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα μεταξύ του υπουργείου και εκπροσώπων του κλάδου των φωτοβολταϊκών εκφράζουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά.
Σε ανοιχτή επιστολή τους προς το γραφείο του υπουργού ΠΕΚΑ,  Γιάννη Μανιάτη, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τονίζουν ότι στη σημερινή σύσκεψη ουσιαστικά εκπροσωπείται μόνο μία μερίδα των παραγωγών καθώς και ότι χωρίς τη συμμετοχή της ομοσπονδίας δεν μπορεί να παρθεί καμία απόφαση.
Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρεται:
«Στις 12/3/13 εκπρόσωποι των συλλόγων παραγωγών βορείου Ελλάδος συναντήθηκαν με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κο Παπαγεωργίου. Στην σύσκεψη ήταν παρόντες και βουλευτές των νομών Πιερίας και Ημαθίας. Τότε παραδόθηκε στον κύριο υφυπουργό μια μελέτη για την πορεία του χρέους του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, που εκπόνησε το πανεπιστήμιο Κρήτης μετά από παραγγελία των συλλόγων Πιερίας,Ημαθίας και Σερρών.
Στις 12/6/2013 εκπρόσωποι της ομοσπονδίας μας καλέστηκαν από το ΥΠΕΚΑ σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με εκπροσώπους της τρόικας. Στην σύσκεψη αυτή παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των συλλόγων ΣΕΦ, ΠΑΣΥΦ, ΣΠΕΦ, ΕΛΕΤΑΕΝ και ΕΣΑΗ. Το αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν ότι εντός του καλοκαιριού το ΥΠΕΚΑ θα συγκροτούσε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των παραπάνω φορέων καθώς και του ΛΑΓΗΕ και της ΡΑΕ.
Το πρόβλημα που δημιουργεί το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ είναι γνωστό από την αρχή της προηγούμενης δεκαετίας σε θεωρητικό επίπεδο και άρχισε να γίνεται αντιληπτό και σε πρακτικό επίπεδο τα τελευταία 3-4 χρόνια. Τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπισή του ήταν οι σταδιακές μειώσεις των τιμών για τα έργα που θα γίνονταν στο μέλλον. Τα μέτρα αυτά συνοδεύτηκαν από νέες μεγαλύτερες μειώσεις πάλι για τα έργα που θα έμπαιναν στο σύστημα σε βάθος τριετίας. Όλα αυτά τα μέτρα δεν απέδωσαν άμεσα (λογικό), και το πρόβλημα συνεχίζοντας να υπάρχει διόγκωνε συνεχώς το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Ξαφνικά έγινε αντιληπτό ότι έπρεπε να παρθούν μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και έτσι επινοήθηκε η έκτακτη εισφορά, οριζόντια και άρα άδικη. Και όταν και πάλι φάνηκε ότι και το μέτρο αυτό δεν επαρκεί, αποφασίστηκε (επιτέλους) να αντικατασταθεί η Οριακή Τιμή Συστήματος από το Μέσο Μεταβλητό Κόστος, όχι όμως το πλήρες κόστος που περιλαμβάνει και τα ΑΔΙ.
Τα τελευταία χρόνια που η διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα ήταν μεγάλη, κάποια χρονικά διαστήματα η ΟΤΣ προέκυπτε να είναι μηδέν. Δηλαδή οι εταιρείες προμήθειας αγόραζαν τότε, την ενέργεια σε μηδενική τιμή, και τότε όλο το κέρδος των εταιρειών προμήθειας χρεώνονταν ως έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ. Άρα ένα μεγάλο ποσοστό του ΕΤΜΕΑΡ κατέληγε έμμεσα στις εταιρείες προμήθειας.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι αν η αντικατάσταση της ΟΤΣ από το ΜΜΚ συμπεριλαμβανομένων και των ΑΔΙ γινόταν μερικά χρόνια πριν, πριν γίνει τόσο μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, σήμερα το έλλειμμα δεν θα υπήρχε και σήμερα το ΕΤΜΕΑΡ θα ήταν σε πολύ χαμηλότερες τιμές .
Άρα για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ δεν ευθύνονται οι ΑΠΕ, ευθύνονται οι κακοί χειρισμοί από πλευράς ΥΠΕΚΑ, ευθύνεται η καθυστέρηση αρκετών ετών στην αλλαγή του στρεβλού τρόπου υπολογισμού του κόστους αγοραπωλησίας της ενέργειας παρά τις σχετικές εισηγήσεις από την ΡΑΕ.
Ήταν άραγε λάθος λόγω άγνοιας των αρμοδίων; Αν ναι τότε δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται αρμόδιοι και να κατέχουν τέτοιες θέσεις. Αν όχι, τότε ήταν σκόπιμη επιλογή με διπλό στόχο, αφενός να γράψουν υπερκέρδη οι εταιρείες προμήθειας και αφετέρου να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ και έτσι στην κοινή γνώμη να φανούν οι ΑΠΕ ως υπεύθυνες για την ακριβή ενέργεια που πληρώνει ο Ελληνικός λαός. Γιατί; Ποιοι δεν θέλουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα; Οι εκπρόσωποι της  τρόικας πάντως δήλωσαν ότι δεν έβαλαν τέτοιο όρο.
Όλα αυτά τα εκθέσαμε στην σύσκεψη με την τρόικα και η υπόσχεση που πήραμε από τους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ ήταν ότι : «τώρα το ΥΠΕΚΑ θα δουλέψει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το θέμα των μέτρων για την αγορά ενέργειας. Σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα κληθούν όλοι οι φορείς των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και εκπρόσωποι της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ, με σκοπό να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που θα δουλέψει πάνω στο θέμα αυτό»

Χθες 22/7/13 ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ !!!  ότι στις 23/7/13 πρόκειται να γίνει σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ με την συμμετοχή των παραπάνω φορέων πλην των εκπροσώπων της νεοσυσταθείσας ομοσπονδίας, η οποία εκπροσωπεί χιλιάδες παραγωγούς.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία το ΥΠΕΚΑ προσπάθησε να υποβαθμίσει την σημασία της σημερινής σύσκεψης. Για μας έχει μεγάλη σημασία οποιαδήποτε σύσκεψη γίνεται για το θέμα αυτό και πρέπει να γίνεται με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Με την στάση του ΥΠΕΚΑ σήμερα απαξιώνουμε και εμείς την σύσκεψη αυτή αφού απουσιάζει ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος ΦΒ παραγωγών.

Κύριε υπουργέ,
Η μη πρόσκληση εκπροσώπων της ομοσπονδίας δείχνει ότι συμβαίνει κάτι από τα δύο: ή έγινε από αμέλεια ή έγινε σκόπιμα.
Αν έγινε από αμέλεια δείχνει ότι  μάλλον για μια ακόμη φορά το υπουργείο δεν θα «δουλέψει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το θέμα» αφού δεν μπορεί να διαχειριστεί το πιο απλό θέμα που είναι η πρόσκληση των εκπροσώπων.
Αν έγινε σκόπιμα τότε καταγγέλλουμε τα εξής :
1. Οι παραγωγοί από ΦΒ δεν εκπροσωπούνται στην σημερινή σύσκεψη εκτός από μία μόνο μερίδα.
2. Δεν δεσμευόμαστε για τα όσα ειπωθούν στη σημερινή σύσκεψη.
3. Δεν μπορεί να παρθεί καμία απόφαση χωρίς την συμμετοχή της ομοσπονδίας.
4. Ποιος παρέχει στήριξη στον κύριο Παπαγεωργίου για τέτοιου είδους ενέργειες  και μεθοδεύσεις που στόχο έχουν τον αποκλεισμό των πραγματικών παραγωγών ΦΒ στην προσπάθεια να βρεθεί βιώσιμη και δίκαιη λύση του προβλήματος.

Η διοικούσα επιτροπή.
Τα μέλη της ομοσπονδίας σήμερα είναι οι σύλλογοι των νομών:
Κομοτηνής
Δράμας
Καβάλας
Σερρών
Θεσσαλονίκης
Πιερίας
Ημαθίας
Πέλλας
Άρτας»

(energypress.gr)

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Εναρκτήριο λάκτισμα για το «New Deal» των φωτοβολταϊκών

Μετά και τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στο τέλος χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επανέρχεται στο προσκήνιο το περιβόητο εθελοντικό κούρεμα στις ταρίφες των εν λειτουργία φωτοβολταικών έργων (γνωστό και ως «New Deal»).
Σύμφωνα με πληροφορίες, για αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και εκπροσώπων των φωτοβολταϊκών προκειμένου να συζητηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των υφιστάμενων έργων, τα οποία και απολαμβάνουν τις πιο υψηλές εγγυημένες τιμές (ταρίφες).
Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο, σε συνάντηση που είχαν οι φορείς της αγοράς φωτοβολταικών με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, τους έγινε σαφές ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, και ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα «μοντέλο εθελοντικό, μόνιμο, δίκαιο και όχι οριζόντιο».
Με λίγα λόγια, η τρόικα περιέγραψε στους εκπροσώπους της αγοράς τις βασικές γραμμές του λεγόμενου «New Deal», της εθελοντικής δηλαδή συμμετοχής παραγωγών με εν λειτουργία έργα σε ένα πρόγραμμα με μειωμένες ταρίφες. Παρόμοιου τύπου με εκείνο που έχει περιγράψει τους προηγούμενους μήνες στους φορείς του κλάδου ο υφ. ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου.
Επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων
Όπως έχει γράψει παλαιότερα το «Energypress», η εθελοντική αναμόρφωση των συμβάσεων όσων έχουν εν λειτουργία φωτοβολταικά, θα συνδυαστεί απαραίτητα με μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουν πάρει οι «παλιοί» επενδυτές από τις τράπεζες.
Εδώ και μήνες, το ΥΠΕΚΑ περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου να προχωρήσει σε τελικές συζητήσεις με τις διοικήσεις τους για μια μόνιμη λύση σε βάθος χρόνου. Οι επαφές και συζητήσεις με τις τράπεζες, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν δώσει και τα μεγαλύτερα ποσά σε δάνεια για την κατασκευή φωτοβολταϊκών, είχαν ξεκινήσει προ τριμήνου, στις αρχές Μαρτίου.Είχαν προχωρήσει σημαντικά, ωστόσο από τις τράπεζες ζητήθηκε να υπάρξει ένα «διάλειμμα» ώστε να τελειώσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη συνέχεια.
Η στάση των τραπεζών
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες είναι πλέον πολύ θετικές στο να υπάρξει επιμήκυνση, ελάφρυνση των δόσεων, αλλά και κάθε είδους ρύθμιση των δανείων, καθώς φοβούνται ότι, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, ο κίνδυνος μαζικών «κόκκινων» δανείων από τους επενδυτές φωτοβολταϊκών είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
Μικρότερες ταρίφες, μεγαλύτερης διάρκειας συμβάσεις
Σε συνδυασμό με την τραπεζική ρύθμιση, η δεύτερη βασική παρέμβαση του «New Deal» θα αφορά τη διεύρυνση του χρόνου των συμβάσεων, έναντι μείωσης της εγγυημένης τιμής. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανόν οι παραγωγοί να κληθούν να αποδεχθούν μια «λογική» μείωση του συνολικού εσόδου που θα είχαν με την «παλιά» υφιστάμενη σύμβαση.
Όχι «οριζόντια» απόφαση
Για το «κούρεμα» του εσόδου δεν θα υπάρξει οριζόντια απόφαση, αλλά θα συνυπολογίζονται βασικές παράμετροι των επενδύσεων όπως τούψος της κλειδωμένης ταρίφας, ο χρόνος κατασκευής, το αν έχει πάρει επιδότηση από τον αναπτυξιακό, το κόστος του εξοπλισμού, ο χρόνος απόσβεσης κ.λπ.
Ειδική κατηγορία αποτελούν εκείνοι που δεν έχουν τραπεζικό δανεισμό και έφτιαξαν τα πάρκα τους με ίδια κεφάλαια (είναι περίπου το 10% των επενδυτών).
Εξυπακούεται ότι με το «New Deal» θα καταργηθεί η σημερινή έκτακτη εισφορά, η οποία, ως έκτακτη, δεν θα μπορούσε να επιβληθεί στο σύνολο της διάρκειας της παλιάς σύμβασης.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΣΕΦ: Πως Θα Αυξηθεί η Διείσδυση των Φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα

Και Αναδρομικό «Κούρεμα» Ταριφών στα Παλαιά Φωτοβολταϊκά Επί Τάπητος;

Καταναλωτές και απασχόληση οι κερδισμένοι από την επανεκκίνηση της αγοράς φ/β

ΣΠΕΦ: Να μην φορολογούνται τα φωτοβολταϊκά για χρήματα που δεν εισπράχθηκαν