Ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής στο σύνολό του και κατ' άρθρο το σχέδιο Νόμου για τα αποθέματα πετρελαίου, το οποίο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις για την παράταση ισχύος των συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης των αγροτικών φωτοβολταϊκων έως τις 6/5/2013 και τη δυνατότητα επιστροφής των εγγυητικών σε αγρότες που θα δηλώσουν ότι δεν θα υλοποιήσουν το πάρκο τους. Δύο άρθρα, το 8 και το 19, που αφορούξν τα αποθέματα, θα έρθουν για ψήφιση την Τρίτη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.
Με το νέο νόμο δίνεται επίσης στους κατ' επάγγελμα αγρότες η δυνατότητα διασφάλισης της τιμής αναφοράς, στην περίπτωση εκείνη που είχαν ζητήσει δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα αλλά η έγκριση/εκταμίευση καθυστέρησε λόγω της συγχώνευσης με την Τράπεζα Πειραιώς.
Με άλλο άρθρο του νομοσχεδίου απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά του 10% που τους επιβλήθηκε με το Ν4093/2012 οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΣΗΘΥΑ που έχουν κύρια δραστηριότητα την παραγωγή αγροτικών προϊόντων,
Τίθεται, τέλος, πλαφόν 1 εκατ. ευρώ στο ύψος του τέλους υπέρ ΑΠΕ ή ΕΤΜΕΑΡ, όπως έχει μετονομαστεί, που πληρώνουν οι βιομηχανίες και οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος.
Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την τήρηση αποθεμάτων πετρελαίου
Στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, τώρα, στη σύγκρουση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης οδήγησε η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τις υποχρεώσεις τήρησης αποθεμάτων πετρελαίου για συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά στην ενσωμάτωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας (119/2009) η οποία παρέχει την δυνατότητα στους υπόχρεους τήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης οικονομικούς φορείς (εισαγωγείς αργού πετρελαίου, πετρελαιοειδών κλπ.) να μεταβιβάζουν ένα μέρος των υποχρεώσεών τους σε άλλον οικονομικό φορέα ή Κεντρικό Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων (ΚΦΔΑ) άλλων κρατών μελών και συγκεκριμένα ποσοστό 10% που θα φτάσει μέχρι το 2017 στο 30%. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε σφοδρή κριτική, καθώς με την επίμαχη ρύθμιση το ελάχιστο ποσοστό ορίζεται στο 10% και το ανώτερο στο 30%, κάτι που «δεν διασφαλίζει το επίπεδο των αποθεμάτων αργού πετρελαίου, ούτε την διαφάνεια, αλλά ούτε την ίδια την φιλοσοφία της Οδηγίας», όπως είπε η εισηγήτρια του κόμματος, Ευγενία Ουζουνίδου.
Επιπλέον, την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε και η διάταξη που προβλέπει ότι ο έλεγχος της τήρησης των αποθεμάτων πετρελαίου ανήκει στον εκάστοτε υπουργό ΠΕΚΑ, ο οποίος με απόφασή του –έπειτα από σύμφωνη γνώμη της ΡΑΕ- θα μπορεί να εκδίδει τον απαιτούμενο Κανονισμό Τήρησης Αποθεμάτων, ορίζοντας εκείνος το ποσοστό των αποθεμάτων που θα διατηρούνται, ενώ προβλέπεται η σύσταση του κεντρικού φορέα να έχει την μορφή Α.Ε., κάτι, που όπως υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προκύπτει από την κοινοτική οδηγία η αναγκαιότητα αυτή.
Όσον αφορά τη θέση τήρησης των αποθεμάτων, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίστηκε ότι δεν προκύπτει καμία υποχρέωση της χώρας να τηρούνται τα ελάχιστα αποθέματα πετρελαίου εκτός της επικράτειάς της. Για τους λόγους αυτούς, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί των επίμαχων άρθρων.
Πάντως, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι «η διασπορά των αποθεμάτων δεν υπονομεύουν σε περιόδους κρίσης την ασφάλεια εφοδιασμού και την απρόσκοπτη ροή προς οποιαδήποτε χώρα».
(energypress.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου