Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Κατακόρυφη πτώση αιτήσεων για ΑΠΕ τον Σεπτέμβριο


Τα πρόσφατα μέτρα και όσα ακόμη συζητούνται για τον τομέα των ΑΠΕ (αναστολή αδειοδοτήσεων, ταρίφες, φορολόγηση κ.λπ.), σε συνδυασμό με την συνέχιση των προβλημάτων στη χρηματοδότηση, έχουν μειώσει σημαντικά το ενδιαφέρον για επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα.
Έτσι, ενώ στον κύκλο Ιουνίου για υποβολή αιτήσεων προς τη ΡΑΕ, είχαν κατατεθεί 64 προτάσεις, στον κύκλο Σεπτεμβρίου οι προτάσεις περιορίστηκαν σε μόλις 19.
Η μείωση αυτή αντανακλά το αρνητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στο συγκεκριμένο τομέα που ενώ, μέχρι πρόσφατα, αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα δείχνει να επεκτείνεται και στις υπόλοιπες τεχνολογίες.
Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, η συζητούμενη παροχή εγγυητικών επιστολών ως προϋπόθεση για την χορήγηση ή την διατήρηση της δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης αιολικών μονάδων, θίγει αμέσως την προοπτική υλοποίησης ώριμων επενδύσεων σε αιολικά. Όπως δε επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η υλοποίηση των ώριμων αυτών επενδύσεων εν μέσω της παρούσας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι εξαιρετικά αναγκαία για να παραμείνει ο κλάδος ζωντανός και ισχυρός.
Σε ό,τι αφορά στις αιτήσεις του Κύκλου Σεπτεμβρίου, η συνολική ισχύς των μονάδων ανέρχεται σε 445 μεγαβάτ. Οι 6 αιτήσεις αφορούν αιολικά με ισχύ 312 μεγαβάτ (4 EdF Energies Nouvelles στη Φλώρινα 117 μεγαβάτ, 1 "Σοφράνο Ενεργειακή" στην Κάρυστο 165 μεγαβάτ και "1 Ε-R" στα Καλάβρυτα 30,32 μεγαβάτ).
Η τεχνολογία φωτοβολταϊκών περιορίζεται σε μία αίτηση της Brite Hellas για μεγάλη μονάδα ισχύος 100 μεγαβάτ στη Δράμα, η οποία επιπλέον έχει ενταχθεί στη διαδικασία fast track από τον περασμένο Μάιο.
Από τις άλλες τεχνολογίες, η γεωθερμία έχει παρουσία με μία αίτηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για μονάδα 5 μεγαβάτ στη Μήλο, η βιομάζα με μία αίτηση από την ΤΥΡΑΣ για μονάδα 5 μεγαβάτ στην Πύλη Τρικάλων, η Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας με 5 αιτήσεις συνολικής ισχύος 15,1 μεγαβάτ και τα μικρά υδροηλεκτρικά με 5 αιτήσεις για συνολική ισχύ 8 μεγαβάτ.
Ο «μύλος» με τη φέρουσα ικανότητα Δήμων
Εν τω μεταξύ, λύση στο πρόβλημα που προκάλεσε η σύμπτυξη των Δήμων (Καλλικράτης), στον προσδιορισμό της φέρουσας ικανότητας κάθε Δήμου σε ΑΠΕ, προσπαθεί να δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Με βάση τη νέα οριοθέτηση των ΟΤΑ, «δημιουργήθηκε ερμηνευτική αμφισημία σχετικά με το αν οι κανόνες του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ θα πρέπει να εφαρμόζονται στη γεωγραφική ενότητα των τέως Καποδιστριακών ΟΤΑ, ή των νυν Καλλικρατικών», όπως αναφέρει η Αρχή σε ανακοίνωσή της.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της για την άρση της αμφισημίας ως προς το εφαρμοζόμενο καθεστώς, και μετά την πάροδο δύο ολόκληρων ετών, το ζήτημα παραμένει, με αποτέλεσμα να καθίσταται πλέον αδύνατη η προώθηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για αιολικούς σταθμούς οι οποίοι αναπτύσσονται σε «Καποδιστριακούς» ΟΤΑ., όταν διαπιστώνεται υπέρβαση των μέγιστου επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης αιολικών εγκαταστάσεων.
Έτσι η ΡΑΕ αποφάσισε στις περιπτώσεις αυτές να ισχύουν οι κανόνες του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού στη γεωγραφική ενότητα των τέως Καποδιστριακών ΟΤΑ, για τον υπολογισμό της φέρουσας ικανότητας προκειμένου να χορηγηθούν άδειες για αιολικά.
Μιχάλης Καϊταντζίδης
(euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου