Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Στη δημοσιότητα ο ενεργειακός σχεδιασμός με ορίζοντα το 2050


Τον οδικό χάρτη για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας ως το 2050 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα για διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει επενδύσεις ύψους μέχρι και 63 δισ. ευρώ σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ έως και 100% προβλέπει μεταξύ άλλων η έκθεση για τον ενεργειακό σχεδιασμό ως το 2050, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την έκθεση, εκτιμάται ότι η μείωση της ενεργειακής ζήτησης που παρατηρείται λόγω της οικονομικής κρίσης θα είναι προσωρινή και μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα στον τομέα του ηλεκτρισμού αναμένεται σημαντική αύξησή της. Η έκθεση εξετάζει τρία σενάρια για την εξέλιξη της ενεργειακής ζήτησης και τους τρόπους κάλυψής της τις επόμενες δεκαετίες:
-Το πρώτο σενάριο υποθέτει ότι συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι υφιστάμενες πολιτικές.
-Το δεύτερο (Σενάριο «Μέτρων Μεγιστοποίησης ΑΠΕ») στοχεύει σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60-70% και υποθέτει τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο επίπεδο του 100% στην ηλεκτροπαραγωγή.
- Το τρίτο (Σενάριο «Περιβαλλοντικών Μέτρων Ελαχίστου Κόστους», ΠΕΚ) έχει τις ίδιες παραδοχές με το προηγούμενο αλλά στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του επενδυτικού κόστους σε ανανεώσιμες πηγές.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η μελλοντική εικόνα του ενεργειακού συστήματος όπως προκύπτει από τα δύο βασικά σενάρια ενεργειακής πολιτικής μπορεί να συνοψισθεί στα παρακάτω 10 σημεία:
1. Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60-70 % έως το 2050 ως προς το 2005
2. Ποσοστό 85-100 % ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, με την αξιοποίηση όλων των εμπορικά ώριμων τεχνο¬λογιών
3. Συνολική διείσδυση ΑΠΕ σε ποσοστό 60-70% στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το  2050
4. Σταθεροποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης λόγω των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας
5. Σχετική αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω εξηλεκτρισμού των μεταφορών και με¬γαλύτερης χρήσης αντλιών θερμότητας στον οικιακό και τριτογενή τομέα.
6. Σημαντική μείωση της κατανάλωσης πετρελαιοειδών
7. Αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων στο σύνολο των μεταφορών στο επίπεδο του 31% - 34% μέχρι το 2050
8. Το μερίδιο του ηλεκτρισμού είναι κυρίαρχο στις επιβατικές μεταφορές μικρής απόστασης (45%) και σημαντι¬κή αύξηση του μεριδίου των μέσων σταθερής τροχιάς
9. Σημαντικά βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση για το σύνολο του κτιριακού αποθέματος και μεγάλη διείσ¬δυση των εφαρμογών ΑΠΕ στον κτιριακό τομέα
10. Ανάπτυξη μονάδων αποκεντρωμένης παραγωγής και έξυπνων δικτύων
Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης του κείμενου αυτού, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου,  δήλωσε:
“Η χώρα μας περνάει μία βαθύτατη οικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα πολλών ετών. Την ίδια στιγμή γίνεται μια τεράστια προσπάθεια ανασύνταξης της ελληνικής οικονομίας και των δημοσιονομικών της. Ήδη υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα με τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος. Γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες, για να αντιμετωπίσουμε διαρθρωτικά προβλήματα ετών, να ανακτήσουμε τη χαμένη μας ανταγωνιστικότητα, να βάλουμε μπροστά πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Όλοι, όμως, αντιλαμβανόμαστε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή από μόνη της δεν αρκεί. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, απαιτούνται σημαντικές πρωτοβουλίες για να απελευθερωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Σοβαρά σχέδια, τα οποία θα προσελκύσουν ξένα κεφάλαια σε ευρεία κλίμακα. Κι ο τομέας της ενέργειας αποτελεί κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Γιατί ο τομέας της ενέργειας καταλαμβάνει παγκόσμια πλέον ένα πολύ πιο κεντρικό σημείο σε όλες τις πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Και είναι από τους τομείς που τα επόμενα χρόνια, μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις και κεφάλαια, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να ενισχύσει την γεωστατική θέση και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.
Οι εξελίξεις της τελευταίας διετίας στον ενεργειακό τομέα διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όσους στην Ελλάδα βλέπουν μόνο τα αντικειμενικά μεγάλα προβλήματα της οικονομίας, και αρνούνται να δουν σημάδια ουσιαστικής προόδου.
Και όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα δουλειάς και πολιτικής βούλησης.
Κεντρικοί στόχοι της πολιτικής μας είναι:
• Η διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος, η σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα και η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.
• Η επέκταση των υποδομών και αξιοποίηση των δυνατοτήτων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), συμπεριλαμβανομένης και της εξαγωγής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ.
• Η εκπλήρωση των στόχων μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Σήμερα, μπορούμε και σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα στην πολιτική ενέργειας σε ένα νέο περιβάλλον, όπου υπάρχει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η ενσωμάτωση του τρίτου ενεργειακού πακέτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δίκαιο της χώρας μας, με την ψήφιση του Νόμου 4001. Ένα περιβάλλον στο οποίο ενδυναμώνονται οι Ρυθμιστικές Αρχές και στο οποίο γίνονται σημαντικά βήματα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ βελτιώνεται η θέση του καταναλωτή.
Όλες αυτές οι σημαντικές κινήσεις δείχνουν ότι η χώρα θέλει να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο που έχει, με ορθολογικό τρόπο, με απόλυτη διαφάνεια, αλλά αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει αποτέλεσμα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χάραξη του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού της χώρας μας, που θα αποτελέσει τον ολοκληρωμένο ενεργειακό οδικό χάρτη μας μέχρι το 2050.
Χρωστάμε στη χώρα μας να ανταποκριθούμε με πρωτοβουλίες, με σχέδιο και με όραμα, διότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τον τεράστιο φυσικό της πλούτο και να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην ευρύτερη περιοχή”.
----------------------------------
Δείτε  τη συνοπτική παρουσίαση του οδικού ενεργειακού χάρτη για το 2050 που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΚΑ: Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός 2050

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου