Αναίτια εμπόδια στην εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νησιά θέτει η ΔΕΗ, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και αναφέρει ότι οι τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ δεν συνδέουν μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα σε αρκετά νησιά, κάνοντας αυθαίρετη ερμηνεία των σχετικών αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ, αποφάσεων πάντως που ξεκάθαρα ενθαρρύνουν την προώθηση των μικρών οικιακών συστημάτων και μάλιστα κατά προτεραιότητα. Ο Σύνδεσμος ζητά την άμεση παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ ώστε να συνεχιστεί δηλαδή η εγκατάσταση μικρών οικιακών φωτοβολταϊκών και στα νησιά.
Σύμφωνα με τον ΣΕΦ το πρόβλημα παρουσιάζεται τόσο στα νησιά με αυτόνομο ηλεκτρικό δίκτυο (τα λεγόμενα μη διασυνδεδεμένα νησιά), όσο και σε εκείνα τα νησιά που συνδέονται ηλεκτρικά με το ηπειρωτικό δίκτυο της ΔΕΗ (Εύβοια, Σποράδες, Ιόνια, νησιά Αργοσαρωνικού) παρόμοιο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί ακόμα και σε περιοχές του ηπειρωτικού δικτύου(π.χ.Κιλκίς).
Στις 29-7-2010, με απόφασή της η ΡΑΕ τόνιζε πως “τα περιθώρια ισχύος για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που είχαν προσδιορισθεί, ανά νησί, με την απόφαση 703/2008 στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, και είχαν διατεθεί σύμφωνα το καθεστώς που ίσχυε πριν τη θέση σε ισχύ του ν. 3851/2010 και ιδίως με την απόφαση 96/2007 της ΡΑΕ, δύνανται να αξιοποιούνται και από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει, έως εξαντλήσεως των περιθωρίων αυτών με βάση τη διαδικασία δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο ν. 3851/2010” (απόφαση ΡΑΕ 1251/2010).
Παρόλα αυτά, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ δεν χορηγεί όρους σύνδεσης για μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά (ισχύος έως 5 Κιλοβάτ) σε αρκετά νησιά (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μυτιλήνη), την ώρα που απέχουμε πολύ ακόμη από τον κορεσμό των δικτύων στην πράξη.
Προσθέτει ότι η τυχόν επίκληση του κορεσμού δεν ευσταθεί, αφού, σύμφωνα με την KΥA 18513/2010, “Συμπλήρωση του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις” (ΦΕΚ 1557Β’/22-9-2010), “ο Διαχειριστής του Δικτύου και των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, αναρτά στο δικτυακό του τόπο στοιχεία που αφορούν το σύνολο της ισχύος που αντιστοιχεί στα αιτήματα σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, νησί ή νησιωτικό σύμπλεγμα, την ήδη συμβασιοποιημένη ισχύ, καθώς και του χαρακτηρισμού των τοπικών δικτύων διανομής νησιών ή νησιωτικών συμπλεγμάτων ως κορεσμένα ή μη. Με την απόφαση της περίπτωσης α’ της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του ν.3468/2006, όπως ισχύει, διαπιστώνεται η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος για τις περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, ειδικά για τις εγκαταστάσεις που εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα αυτό”.
«Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ όφειλε να αναρτά στο διαδίκτυο στοιχεία για τον τυχόν κορεσμό των δικτύων στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και παρανόμως δεν το πράττει», σημειώνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.
Σε ότι αφορά τα διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο νησιά, ο Σύνδεσμος αναφέρει το πρόβλημα πηγάζει από την απόφαση της ΔΕΗ (19-5-2011) να δέχεται αιτήσεις για μικρά φωτοβολταϊκά του Ειδικού Προγράμματος από 6-6-2011 χωρίς όμως να προχωρά σε διατύπωση όρων σύνδεσης, αναφέροντας πως κάτι τέτοιο θα γίνει μόνο αν αποδεσμευτεί μελλοντικά ισχύς (στην περίπτωση δηλαδή που δεν υλοποιηθούν φωτοβολταϊκοί σταθμοί για τους οποίους έχουν υποβληθεί αιτήσεις μετά από τη σχετική πρόσκληση της ΡΑΕ).
Προσθέτει ότι η απόφαση αυτή της ΔΕΗ αντιβαίνει τη διακηρυγμένη θέση του ΥΠΕΚΑ να έχουν τα μικρά φωτοβολταϊκά του Ειδικού Προγράμματος απόλυτη προτεραιότητα έναντι άλλων αιτημάτων (εγκύκλιος YΑΠΕ/Φ1/οικ.28135, 27-12-2010) και σημειώνει ότι οι αποφάσεις αυτές της ΔΕΗ έχουν προκαλέσει ήδη προβλήματα σε μικρές τοπικές εταιρίες εγκαταστατών που δραστηριοποιούνται στα νησιά απειλώντας την ίδια τη βιωσιμότητά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου