Τρίτη 19 Απριλίου 2011

>Αρχές Ιουνίου «καθαρίζει» η ΔΕΗ με τα παλαιά φωτοβολταικά

>

Όρους σύνδεσης το αργότερο σε ενάμισι μήνα από σήμερα, υπολογίζει να έχει δώσει η ΔΕΗ και στα παλαιά φωτοβολταικά, ισχύος 150 Kw και άνω, τα λεγόμενα έργα του «ειδικού καταλόγου».

Τα φωτοβολταικά του «ειδικού καταλόγου», που αφορούν σε αιτήσεις της περιόδου 2007-2008, έχουν προτεραιότητα να εξεταστούν έναντι όλων των άλλων, και «αθροίζουν» ένα δυναμικό ισχύος γύρω στα 800 MW, με τα περισσότερα να αφορούν σε μεγάλα έργα, του 1 μεγαβάτ έκαστο.

Τα περισσότερα λοιπόν εξ αυτών, το 50% τουλάχιστον, έχουν ήδη εξεταστεί από τη ΔΕΗ, σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης, αλλά δεν έχουν δοθεί σε όλα όροι σύνδεσης, κι αυτό για λόγους προτεραιότητας. Διότι ο νόμος προβλέπει ότι όροι σύνδεσης δίνονται με βάσει τη χρονολογική σειρά, που οι αιτήσεις είχαν κατατεθεί στη ΡΑΕ, και στη συνέχει απεστάλησαν στη ΔΕΗ. Από τη πλευρά τους οι υπηρεσίες της ΔΕΗ, τα εξετάζουν κατά περιοχές και κατά "γραμμές", όπως είναι και το φυσικό, ανεξάρτητα από τη χρονολογική σειρά βάσει της οποίας τα έστειλε η ΡΑΕ. Έτσι, για κάποια έργα, παρ’ ότι η εξέτασή τους έχει ολοκληρωθεί, δεν έχουν δοθεί ακόμη όροι σύνδεσης, αφού στη χρονολογική σειρά προηγούνται άλλα, παλαιότερα.

Σύμφωνα ωστόσο με τα όσα λένε στελέχη της επιχείρησης στο «EnergyPress», «υπολογίζουμε ότι σε περίπου 1,5 μήνα από σήμερα, θα έχουν δοθεί όροι σύνδεσης και στα 800 MW».

Όροι σύνδεσης και σε 2.600 αγροτικά φ/β…

Παράλληλα, με τα «ειδικού καταλόγου» οι άνθρωποι της ΔΕΗ έχουν εξετάσει και μεγάλο αριθμό αγροτικών αιτημάτων, τα οποία επειδή είναι μικρής ισχύος έργα εξετάζονται από τα τοπικά της γραφεία. Έτσι, σε όσα από τα «μικρά» έργα δεν «έπεφταν» πάνω σε γραμμές που δεσμεύονται από «μεγαλύτερα», η ΔΕΗ έχει ήδη δώσει όρους σύνδεσης. Πρόκειται συγκεκριμένα για 2.600 αγροτικά αιτήματα. Όσο για τις προμελέτες των δικτύων έχουν ανατεθεί σε υπεργολάβους, ωστόσο οι τελικές τεχνικές μελέτες μπορούν να γίνουν μόνον από τη ΔΕΗ που έχει τα στελέχη αλλά και την κατάλληλη υποδομή. Απαντώντας, δε στην κριτική που της έχει ασκηθεί ότι δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό, και ότι σε αυτό οφείλονται και οι πολύμηνες καθυστερήσεις, στελέχη της επιχείρησης απαντούν ότι έχουν ενισχύσει τα αρμόδια τμήματα με έκτακτους και με αποσπάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου