Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Οικιακά φωτοβολταϊκά: τι έγινε στην εκδίκαση της 1ης ομαδικής αγωγής

Στις 19/11/2015, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Δίκη που αφορά ομαδική Αγωγή 100 μελών του ΠΑΣΥΦΩΣ. Σε σχετική ενημέρωσή του, ο ΠΑΣΥΦΩΣ αναφέρει:

"Η ομαδική αυτή αγωγή στόχο έχει να κριθεί ότι η ΔΕΗ παρανόμως εφάρμοσε το Νόμο 4254/2014, που πρόεβλεπε κούρεμα των τιμών των Φωτοβολταικών Στέγης μέχρι και 42% και κατάργηση της Τιμαριθμκής ανπροσαρμογής. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να ισχύσουν οι όροι της σύμβασης που υπεγράψαν οι συμμετέχοντες στην αγωγή με τη ΔΕΗ πριν την ψήφιση του Νόμου 4254/2014. Η Δίκη αυτή είναι η πρώτη που γίνεται Πανελληνίως για το θέμα αυτό, μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου Νόμου.

Υπενθυμίζουμε ότι πολλοί ιδοκτήτες ΦΒ Στέγης και μέλη του ΠΑΣΥΦΩΣ, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα (πολύ υψηλά ποσοστά αναπηρίας, σοβαρότατα προβλήματα υγείας, ανεργία, πολύτεκνοι, πολύ χαμηλά εισοδήματα, δανειολήπτες). Λόγω του μεγάλου κουρέματος στις τιμές των Οικιακών ΦΒ (μέχρι και 42% μείωση) με το πρόσφατο Νόμο 4254/2014, οι επιπτώσεις αυτών των προβλημάτων στη ζωή των συμπολιτών μας καθίσταται ανυπόφορη και προκαλείται ανθρωπιστική κρίση.

Η αίθουσα του Δικαστηρίου ήταν ασφυκτικά γεμάτη από μέλη και φίλους του ΠΑΣΥΦΩΣ. Η δίκη αυτή δεν αφορούσε μόνο τα 100 μέλη μας που συμμετείχαν στην 1η αυτή Ομαδική Αγωγή, αλλά αφορά όλους τα μέλη ΠΑΣΥΦΩΣ καθώς και όλους τους ιδιοκτήτες ΦΒ Στέγης. Αυτό έχει γίνει κατανοητό από όλα τα μέλη του ΠΑΣΥΦΩΣ, γι' αυτό και σε κάθε κινητοποίση του συλλόγου μας στα Δικαστήρια, ανταποκρίνονται άμμεσα, μαζικά με πάθος και αγωνιστικότητα.

Καλούμε όλους τους ιδιοκτήτες ΦΒ Στέγης/ Οικιακού ΦΒ να εγγραφούν και να συμμετάσχουν στο σύλλογο, να συμμετάσχουν στο Νομικό και Πολιτικό Αγώνα που δίνουμε, να αγωνιστούμε μαζί για ένα Δίκαιο Σκοπό.

Συνείδηση και πεποίθηση αποτελεί πιά ότι το Δίκιο είναι με το μέρος μας.

Στη διάρκεια της Δίκης, η ΔΕΗ παρουσίασε τις θέσεις της για το θέμα και ανέπτυξε τα επιχειρήματά της. Η θέση της ΔΕΗ, εν συντομία, είναι ότι εφαρμόζει το Νόμο που ψηφίστηκε και άρα καμία ευθύνη δεν φέρει για τις νέες τιμές. Η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι πληρώνει με δικά της κεφάλαια τους ιδιοκτήτες Οικιακών ΦΒ, καθότι αργεί 5-6 μήνες να εισπράξει αυτά τα ποσά από τον ΛΑΓΗΕ. Επίσης ισχυρίστηκε ότι οι τιμές στα ΦΒ εν γένει, ήταν υψηλές και γι' αυτό ο ειδικός λογαριασμός παρουσίασε έλλειμμα.

Όλα τα επιχειρήματα της ΔΕΗ αντικρούστηκαν από πλευράς ΠΑΣΥΦΩΣ δια του Δικηγόρου του Συλλόγου κ Κολλύρη καθώς και από την κατάθεση ως μάρτυρα του Προέδρου του ΔΣ ΠΑΣΥΦΩΣ, κ Νταλάκα Γιώργου.

Η συμμετοχή των μελών μας σε αυτή τη Δίκη ήταν μεγάλη κι έντονη. Από πολύ νωρίς μέλη και φίλοι του ΠΑΣΥΦΩΣ συγκεντρώθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και με ήρεμο αλλά αποφασιστικό τρόπο δήλωσαν την αντίθεσή τους στη μεγάλη Αδικία που έγινε με το Νόμο 4254/2014 στα Οικιακά ΦΒ. Μέλη μας εξήγησαν αναλυτικά σε παριστάμενους Δημοσιογράφους τους λόγους για τους οποίους αυτό που έγινε στα Οικιακά ΦΒ με το Νόμο 4254/2014 τους έχει φέρει σε τόσο άσχημη οικονομική και κοινωνική θέση.

Στο Δικαστήριο παρευρέθη, έκανε δηλώσεις υπέρ του Δίκαιου των αιτημάτων μας και παρακολούθησε τη Δίκη, ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, κ Λεβέντης Βασίλης. Ευχαριστούμε τον κ Λεβέντη για την παρουσία του και τη συμπαράστασή του.

Ο ΠΑΣΥΦΩΣ καλεί τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ), (κ Σκουρλέτη Πάνο) να προβεί στην πλήρη και άμεση ανάκληση της αυθαίρετης μείωσης έως και 42% στην εγγυημένη τιμή πώλησης ρεύματος από τα Οικιακά ΦΒ καθώς και στην επαναφορά της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία της σημερινής Βουλής, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ, προεκλογικά υποσχόταν και δεσμευόταν για την αποκατάσταση της Αδικίας στα ΦΒ Στέγης .

Επιτέλους τα συμφωνηθέντα μεταξύ Πολιτείας και Πολιτών πρέπει να είναι σεβαστά και από τη μεριά της Πολιτείας. Αξιοπιστία και Εμπιστοσύνη, κινητήριες δυνάμεις για όποια Οικονομική ανάπτυξη και Κοινωνική συνοχή, κατοχυρώνονται μόνο όταν τα υπογεγραμμένα εφαρμόζονται στην πράξη.

Ο ΠΑΣΥΦΩΣ συνεχίζει τον αγώνα του για δικαίωση σε Νομικό και Πολιτικό επίπεδο, με στόχο την Πλήρη και Άμεση Αποκατάσταση της Αδικίας στα Οικιακά ΦΒ.

Για περαιτέρω Νομική ανάλυση της Δίκης 19_11_2015 καθώς και τις άλλες Νομικές ενέργειες του ΠΑΣΥΦΩΣ, παρακαλούμε ακούστε παρακάτω το νομικό σύμβουλο του συλλόγου, Δρ Ηλία Κολλύρη."

(www.b2green.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου