Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ: Απογοήτευση με την απόφαση ΥΠΑΝ για επιστροφή της επιχορήγησης στα φ/β

Την απόσυρση ή βελτίωση της απόφασης της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε επενδυτές φωτοβολταϊκών που έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν επιχορήγηση από τον Αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 να υποβάλλουν αιτήματα ανάκλησης της απόφασης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου τους έως 30-11-2015, προκειμένου να μην ενταχθούν στη κατηγορία «Με Επιδότηση (ΜΕ)» και να αποφύγουν την περικοπή της τιμής της τιμής της kWh σύμφωνα με τον Ν.4254/2014 (New Deal), ζητούν οι Σύλλογοι Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από φ/β ΜΔΝ (ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ).

Για το λόγο αυτό και οι παραγωγοί απέστειλαν επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού αναφέροντας τα εξής:

Προς:                    Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού

Υπόψη:                Υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη

Κοιν.:                    Γενικό Γραμματέα κ. Λαμπριανίδη         

Θέμα:                   Ανακοίνωση 106971/20-10-2015 της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη και απογοήτευση δέχτηκαν οι παραγωγοί των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών την υπ’ Αρ. Πρωτ.: 106971/20-10-2015 ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε επενδυτές Φ/Β που έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν επιχορήγηση από τον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 να υποβάλλουν αιτήματα ανάκλησης της απόφασης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου τους έως 30-11-2015 προκειμένου να μην ενταχθούν στη κατηγορία «Με Επιδότηση (ΜΕ)» και να αποφύγουν την περικοπή της τιμής της τιμής της kWh σύμφωνα με τον Ν.4254/2014 (New Deal). 

Για να εξηγήσουμε πλήρως από πού πηγάζει η έντονη δυσαρέσκεια και η απογοήτευση των μελών μας υπενθυμίζουμε τα εξής:

Στις 27/5/2015 μας κάνατε την τιμή να δεχτείτε αντιπροσωπεία των συλλόγων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φ/β των ΜΔΝ (ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ) στο γραφείο σας. Κατά τη συνάντησή μας σας εξηγήσαμε με ποιο τρόπο οι παραγωγοί που είχαν την αφέλεια να εμπιστευτούν την Ελληνική Πολιτεία και να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου παγιδεύτηκαν από το New Deal το οποίο, εξαιτίας του γεγονότος ότι έλαβαν επιχορήγηση πάνω από το 20% του λογιστικά αποτυπωμένου κόστους κατασκευής, τους κατατάσσει στην κατηγορία "Με Επιδότηση (ΜΕ)" επιβάλλοντας τους, δίκην ποινής, τόσο χαμηλή τιμή που τους εξαναγκάζει σε απώλεια εσόδων τετραπλάσια και πενταπλάσια της επιχορήγησης που έλαβαν. Ακολούθως ζητήσαμε οδό διαφυγής από την παγίδευση αυτήν υποβάλλοντας το εξής αίτημα:

Παροχή δικαιώματος στους επενδυτές που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο αλλά δεν έχουν εισπράξει ακόμη την επιχορήγηση, να ολοκληρώνουν την επένδυση εισπράττοντας μέρος της επιχορήγησης, σε όποιο ύψος επιθυμούν, προκειμένου να επιτυγχάνεται η ένταξή τους στην κατηγορία «Χωρίς Ενίσχυση (ΧΕ)» του Ν. 4254/2014.

Παροχή δικαιώματος στους επενδυτές που έχουν ήδη εισπράξει μέρος ή το σύνολο της επιχορήγησης, να ολοκληρώνουν την επένδυση εισπράττοντας μέρος της δημόσιας επιχορήγησης, σε όποιο ύψος επιθυμούν, προκειμένου να επιτυγχάνεται η ένταξή τους στην κατηγορία «Χωρίς Ενίσχυση (ΧΕ)» του Ν. 4254/2014. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να παρέχεται δυνατότητα επιστροφής μέρους της επιχορήγησης με ρεαλιστικούς όρους.

Αναγνωρίζοντας το δίκαιο και εύλογο του αιτήματός μας (αυτό τουλάχιστο εισπράξαμε όλοι μας), μας παραπέμψατε στον Γ.Γ. κ. Λαμπριανίδη για περαιτέρω διερεύνηση και διευθέτηση του ζητήματος.

Όπως ευχερώς γίνεται από όλους αντιληπτό, η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ουδεμία σχέση έχει με το υποβληθέν αίτημά μας για τους εξής λόγους:

  • Κάνει επί της ουσίας λόγο για απένταξη και μη είσπραξη ή επιστροφή του συνόλου της επιχορήγησης και όχι μέρους αυτής.
  • Απαιτεί την επιστροφή εντόκως.
  • Βεβαιώνεται το ποσό της επιστροφής ως οφειλή που γίνεται άμεσα απαιτητή και η οποία με τα σημερινά δεδομένα μπορεί εν συνεχεία να ρυθμιστεί το πολύ σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις ως ληξιπρόθεσμη οφειλή (μη εφαρμόσιμο για νησιώτες παραγωγούς που πασχίζουν να επιβιώσουν).
  • Στην περίπτωση της μη είσπραξης, θέτει ως προϋπόθεση την συναίνεση των τραπεζών στις οποίες είναι εκχωρημένη η επιχορήγηση αντί να την εξασφαλίζει (καμία τράπεζα στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα δεν θα συναινέσει αν δεν υποχρεωθεί).

Συνεπώς εντέλει η εν λόγω ανακοίνωση:

Αντί απολογητικά να αποζημιώνει τους εξαπατημένους και παγιδευμένους από την πολιτεία παραγωγούς ενέργειας από Φ/Β που οικειοθελώς θα ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία μη εισπράττοντας ή επιστρέφοντας την επιχορήγηση για να αποφύγουν την πλήρη οικονομική καταστροφή, ουσιαστικά τους εξισώνει με τους ασυνεπείς επενδυτές που δεν εκπλήρωσαν τους όρους υπαγωγής και που καταχρηστικώς εισέπραξαν δημόσιο χρήμα. Θέτει δηλαδή στις δύο διαμετρικά αντίθετες κατηγορίες επενδυτών τους ίδιους ακριβώς όρους απένταξης και επιστροφής της δημόσιας ενίσχυσης επιβάλλοντάς τους αδίκως την ίδια, προβλεπόμενη και από τον ν.3299/2004, ποινή.

Προδήλως απευθύνεται μόνο σε περιορισμένο αριθμό πλούσιων παραγωγών που έχουν την οικονομική ευρωστία, δηλαδή τα μετρητά (!), να εκπληρώσουν τους όρους της απένταξης, και όχι σε νησιώτες παραγωγούς οι οποίοι μετά τα διαδοχικά οικονομικά πλήγματα που δέχτηκαν αιφνιδιαστικά, εκ των υστέρων και αναδρομικά (έκτακτη εισφορά, κούρεμα τιμών, υποχρεωτική έκπτωση στον τζίρο του 2013, δραματική αύξηση της φορολογίας), αγωνίζονται να πετύχουν βελτιωτικές παρεμβάσεις για να αποφύγουν τον όλεθρο που βρίσκεται προ των πυλών.

Για τους λόγους αυτούς, σας παρακαλούμε να αποσύρετε ή να βελτιώσετε την εν λόγω, ουσιαστικά και πρακτικά ανεφάρμοστη, ανακοίνωση, κάνοντας αποδεκτά τα δίκαια και λογικά αιτήματα των συλλόγων μας όπως αυτά διατυπώθηκαν παραπάνω, δηλαδή με την παροχή δικαιώματος είσπραξης μέρους της επιχορήγησης καθώς και την παροχή δικαιώματος επιστροφής μέρους της επιχορήγησης (σε όσους επενδυτές την έχουν ήδη εισπράξει) αλλά με ρεαλιστικούς όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου