Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΗΕ: Η επιστροφή της επιχορήγησης στα φ/β, θα αυξήσει το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ

Πληθαίνουν οι φωνές ανησυχίας στον κλάδο των ΑΠΕ αναφορικά με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του ΥΠΟΙΚ, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε επενδυτές φ/β που έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν επιχορήγηση από τον Αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 να υποβάλλουν αιτήματα ανάκλησης της απόφασης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου τους έως 30-11-2015, προκειμένου να μην ενταχθούν στη κατηγορία «Με Επιδότηση (ΜΕ)».

Αυτή τη φορά η Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΠΗΕ), με επιστολή της προς τον κ. Λαμπριανίδη, διατυπώνει τους φόβους της για την απόφαση αυτή, καθώς όπως επισημαίνει υπάρχει φόβος για νέα αύξηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Αναλυτικότερα, η επιστολή της ΕΠΗΕ έχει ως εξής:

Προς:    Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων

Υπ΄ όψιν: Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Θ. Λαμπριανίδη

Κοιν.: Γρ. Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη,

Γρ. Υπουργού  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτη,

Διευθύνων  Συμβούλου ΛΑΓΗΕ κ. Α. Γκαρή

Αξιότιμε κ. Λαμπριανίδη,

με την εν λόγω ανακοίνωση, δίνεται η δυνατότητα σε φορείς επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων να αιτηθούν την ανάκληση της απόφασης υπαγωγής τους στις ευεργετικές διατάξεις του ν.3299/2004 και να ενταχθούν στην κατηγορία Χ.Ε της Υποπαραγράφου ΙΓ.1 του ν. 4254/2014.

Οι βασικές αρχές στο σκεπτικό του ν.4254, με βάση και την αιτιολογική έκθεση, ήταν
  • η διασφάλιση ασφαλούς και "φθηνής" ηλεκτρικής ενέργειας,
  • η αντιμετώπιση του συσσωρευμένου χρέους του Ειδικού Λογαριασμού του ν 2773/1999 (εφεξής ΕΛΑΠΕ),
  • η διασφάλιση βιωσιμότητας του χωρίς την δημιουργία ελλειμάτων σε μακροχρόνια βάση και
  • η προστασία των καταναλωτών από υπέρμετρες αυξήσεις του Ειδικού Τέλους Εκπομπής Αερίων Ρύπων.

Παράλληλα προβλέπεται, στην εν λόγω ανακοίνωση, ότι οι ευεργετηθέντες από τις διατάξεις του ν.3299/2004 εφόσον επιλέξουν την ανάκληση της απόφασης υπαγωγής τους και εκδοθεί η σχετική απόφαση αυτομάτως θα ενταχθούν στις αυξημένες τιμές Χ.Ε τις οποίες επιφυλάσσει ο ν.4254/2014. Ως φυσικό επακόλουθο αυτού προκύπτει η αύξηση των εκροών του ΕΛΑΠΕ και η ανάγκη αύξησης των εισροών ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία τυχόν νέου ελλείματος.  Το πλήθος των αιτήσεων ανάκλησης οι οποίες θα γίνουν αποδεκτές θα ορίσουν το μέγεθος των πρόσθετων απαιτούμενων πόρων οι οποίοι θα πρέπει να νομοθετηθούν για να καλύψουν το τυχόν νέο έλλειμα.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τα παρακάτω:
  • Ποιο είναι το προ υπολογιζόμενο ποσό πόρων του ν.3299/2004, το οποίο στοχεύει να εξοικονομηθεί με την εν λόγω απόφαση;
  • Έχει προβλεφθεί ότι η εξοικονόμηση των πόρων αυτών, θα δημιουργήσει έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ το οποίο κάποιοι θα κληθούν να πληρώσουν;
  • Έχει προβλεφθεί ο μηχανισμός ο οποίος θα χρηματοδοτήσει το τυχόν νέο έλλειμμα;
  • Υπήρξε ενημέρωση των αρμοδίων φορέων Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος, ΛΑΓΗΕ για την δυσμενή προοπτική δημιουργίας νέου ελλείματος στον ΕΛΑΠΕ και ποια ήταν η θέση τους;
  • Θα παρακαλούσαμε για την άμεση τοποθέτηση σας στα προαναφερόμενα καθώς οι παραγωγοί από φωτοβολταϊκά έχουν ήδη πληρώσει πολύ ακριβά με τους ν.4093/2012, ν.4152/2013 και με τον ν.4254/2014 προγενέστερες ανάλογες πολιτικές αποφάσεις.

Τέλος σας υπενθυμίζουμε ότι,  η  διασφάλιση της ισορροπημένης λογιστικής κατάστασης και η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ συνιστούν επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος για την επίτευξη των νομικά δεσμευτικών στόχων του 2020.

Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της

Ένωσης Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου