Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Θα εφαρμοστεί η διακοψιμότητα με τις ΑΠΕ να αναλαμβάνουν το κόστος

Χωρίς σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το μοντέλο που είχε εκπονήσει το ΥΠΕΚΑ και είχε λάβει την έγκριση της Κομισιόν θα εφαρμοστεί, το μέτρο της διακοψιμότητας για τους βιομηχανικούς καταναλωτές ρεύματος.

Αυτό φέρεται να συμφώνησε η ελληνική πλευρά με το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών στις συζητήσεις που είχαν την περασμένη Πέμπτη στο ΥΠΕΚΑ, Αυτό συνεπάγεται ότι σύντομα θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Πρόκειται για μέτρο ανακουφιστικό για τη βιομηχανία η οποία χάνει την έκπτωση 20% στο ρεύμα που της παρείχε η ΔΕΗ, αλλά θα δημιουργήσει νέο πονοκέφαλο στους επενδυτές ΑΠΕ, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος. Το σχέδιο προέβλεπε εισφορά 3,6% επί του τζίρου για όλα τα φωτοβολταϊκά και 1,8% επί του τζίρου για τα αιολικά, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα αντιδράσεων.

Βέβαια, πρέπει να αναφερθεί ότι η εφαρμογή της διακοψιμότητας είναι μεν ένα βήμα δεν είναι όμως αρκετό για να έρθει στα σημερινά επίπεδα το βιομηχανικό κόστος ρεύματος. Υπάρχει πάντα το πρόβλημα που αφορά στα κόστη της ΔΕΗ που έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και τα οποία δεν έχουν περάσει στην κατανάλωση. Παράδειγμα αποτελούν η κατάργηση των ΑΔΙ και του ΜΑΜΚ αλλά και ηδραματική μείωση του κόστους καυσίμου. 

Υπάρχουν επίσης «ανοιχτές πληγές» του ενεργειακού όπως η εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών της Ε.Ε., η απαλλαγή από τον ΕΦΚ, η κλιμακωτή εφαρμογή του φόρου στο φυσικό αέριο και μια σειρά από άλλα μέτρα που θα πρέπει να λειτουργήσουν επικουρικά στη διακοψιμότητα.

«Εμείς στις επιχειρήσεις μας βλέπουμε το ενεργειακό κόστος ως ένα συγκεκριμένο νούμερο. Δεν θέτουμε ειδικά θέμα διακοψιμότητας ή NOME ή έκπτωσης στα τιμολόγια. Αυτό είναι θέμα της πολιτείας. Ας χρησιμοποιήσει όποιο νόμιμο τρόπο θέλει, αρκεί να εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος γιατί αλλιώς οι λιγοστές βιομηχανίες που συνεχίζουν να λειτουργούν στην Ελλάδα θα πάψουν να λειτουργούν» επισημαίνει, μιλώντας στο energypress, παράγοντας της βιομηχανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου