Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Δ. Τελάκη (ΔΕΔΔΗΕ): Αναθέρμανση της αγοράς φωτοβολταϊκών από το net-metering

Η Τομεάρχης Ρυθμιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Χρηστών Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, κυρία Δήμητρα Τελάκη, επισήμανε χθες στα πλαίσια του συνεδρίου της A-Energy, ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι πολύ ισχυρό για το net metering, καθώς περίπου 1,5 μήνα από την έναρξη της περιόδου υποβολής, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 1.000.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι κυρίως επιχειρήσεις με υψηλές καταναλώσεις, όπως για παράδειγμα τα ξενοδοχεία, και οι αιτήσεις αφορούν εγκατεστημένη ισχύ από 25 ως 50 KW.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το net-metering θα οδηγήσει στην αναθέρμανση της αγοράς Φ/Β, εκτίμησε ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών θα ενισχυθεί εφόσον αυξηθεί η λιανική τιμή του ρεύματος, ενώ είπε ότι μελλοντικά υπάρχει και η προοπτική χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, για την οποία άλλωστε ελπίζουν και οι αυτοπαραγωγοί.

Επιπλέον, εξέφρασε τον προβληματισμό της για τα προβλήματα, οικονομικής και τεχνικής φύσης, που μπορεί να δημιουργηθούν από μία εφαρμογή μεγάλης κλίμακας του net-metering. Όπως είπε, σε μία τέτοια περίπτωση ίσως οδηγήσει σε απώλειες εσόδων για τους Διαχειριστές των Δικτύων και το κράτος, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει και σε αύξηση των μοναδιαίων τιμών χρέωσης, όπως για παράδειγμα του ΕΤΜΕΑΡ.

Τα τεχνικά θέματα αφορούν, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση τάσης, τα θερμικά όρια και τη λειτουργία των προστασιών του δικτύου.

Η κυρία Τελάκη αναφέρθηκε, επίσης, στη συμμετοχή του ΔΕΔΔΗΕ στο πρόγραμμα TILOS, που αφορά στη μετατροπή της Τήλου σε πρότυπο «πράσινο» νησί, με την εφαρμογή ενός πρωτοπόρου υβριδικού συστήματος παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας που θα προέρχεται αποκλειστικά από ΑΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου