Σάββατο 23 Μαΐου 2015

10 λόγοι για τη συντήρηση και τον καθαρισμό φωτοβολταϊκών έργων

Αυτοί είναι 10 λόγοι για τους οποίους όλοι οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών έργων δε θα πρέπει να αμελούν τη συντήρηση και τον καθαρισμό του.
  1. Φυσιολογική γήρανση από  τις περιβαλλοντικές Συνθήκες: Οι ζημιές ή οι διαβρώσεις που προκαλούνται στην καλωδίωση και στις συνδέσεις λόγω της υγρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο για εκδήλωση φωτιάς
  2. Καθημερινός On - line έλεγχοςΜε τον καθημερινό on-line έλεγχο του έργου εντοπίζονται και επισκευάζονται άμεσα βλάβες, ώστε να μην έχουμε απώλεια παραγωγής και εσόδων.
  3. Ρύποι και ρωγμές στην επιφάνεια των πάνελΗ επιφάνεια των πάνελ χρειάζεται καθαρισμό σε τακτά διαστήματα ώστε να απομακρύνονται ρύποι που μπορεί να δημιουργήσουν μόνιμα στίγματα. Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται με ειδικές συσκευές που δεν προκαλούν φθορά στο πάνελ και δεν αφήνουν στίγματα από άλατα. Επίσης, πρέπει τα πάνελ να ελέγχονται για ρωγμές από πετραδάκια ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διείσδυση υγρασίας και βραχυκύκλωμα.
  4. Ηλεκτρολογικός ΈλεγχοςΟ έγκαιρος εντοπισμός ηλεκτρολογικών βλαβών ή φθορών στα καλώδια είναι σημαντικός για να εξασφαλίσουμε την ορθή λειτουργία του εργου στο πέρασμα του χρόνου.
  5. Αποφυγή απωλειώνΟ επιτόπιος έλεγχος του έργου συμβάλει στην πρόληψη βλαβών που προκαλούν μείωση κερδών (π.χ. φαινόμενο PID). Επίσης, ικανοποιεί τις απαιτήσεις των ασφαλιστικών εταιριών ώστε να μην αρνηθούν αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς.
  6. Εγγύηση προϊόντωνΣε ένα ελαττωματικό προϊόν (π.χ. πάνελ) ίσως ο κατασκευαστής ή η ασφαλιστική εταιρία ζητήσει πιστοποιητικά ελέγχου και συντήρησης του έργου ώστε να καλύψει τη βλάβη χωρίς κόστος.
  7. Σφάλματα γείωσηςΕλλιπής ή ελαττωματική γείωση συνεπάγεται την ανάπτυξη τάσης ως προς Γη στα μεταλλικά μέρη του έργου, με αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης του έργου και την αύξηση του κινδύνου ηλεκτροπληξίας
  8. Τεκμηρίωση έργουΕίναι πολύ σημαντικό ο επενδυτής να έχει πλήρη τεκμηρίωση όλων των εργασιών που έχουν εκτελεστεί στο έργο τόσο κατά την εγκατάσταση, όσο και κατά τη συντήρησή του.
  9. Έλεγχος απόδοσηςΟ έλεγχος της απόδοσης με τη χρήση θερμοκάμερας και άλλων ειδικών οργάνων εξασφαλίζει τα μέγιστα κέρδη του επενδυτή και την πρόληψη βλαβών
  10. Διεθνή πρότυπα και ευθύνηΑποτελεί νομική υποχρέωση κάθε κατόχου φωτοβολταϊκού έργου να το συντηρεί τακτικά, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο διεθνές και εθνικό πρότυπο IEC 62446
10 λόγοι για τη συντήρηση και τον καθαρισμό φωτοβολταϊκών έργων
10 λόγοι για τη συντήρηση και τον καθαρισμό φωτοβολταϊκών έργων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου