Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Επανενεργοποίηση της υποβολής δηλώσεων αγροτών ζητά από Λαφαζάνη ο ΠΣΑΦ



Επιστολή προς τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, κ. Λαφαζάνη απέστειλε ο σύνδεσμος αγροτικών φωτοβολταϊκών, ΠΣΑΦ, ζητώντας την επανενεργοποίηση της υποβολής δηλώσεων για τους κατ'επάγγελμα αγρότες.

Πιο αναλυτικά, ο ΠΣΑΦ σημειώνει τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Ο Π.Σ.Α.Φ. είναι ο μεγαλύτερος Σύνδεσμος Α.Π.Ε. μιας και αριθμεί 1.370 εγγεγραμμένα και ταμειακώς τακτοποιημένα Μέλη. Είναι δε ο μικρότερος σε MW μιας και αριθμεί μόλις 273MW, έναντι του στόχου του 2020 που ήταν 750MW

Η διαφορά των 500 MW από το πλαφόν των αγροτών δυστυχώς διενεμήθη με –κατά την κρίση μας- γκρίζες διαδικασίες, στις «Λοιπές Εγκαταστάσεις» (μεγάλες φ/β μονάδες) με αποτέλεσμα, αυτές να ξεπεράσουν το στόχο ακόμα και του 2020 (πηγή: μηνιαίο δελτίο ΛΑΓΗΕ).

Το αποτέλεσμα της απόκλισης αυτής αλλά και άλλων στρεβλώσεων (ΑΔΙ, ΜΑΜΚ, ΟΤΣ κλπ) δημιούργησαν ένα μεγάλο έλλειμμα στο ταμείο του ΛΑΓΗΕ, όπου οι μόνοι που δεν έφταιγαν ήταν οι αγρότες με φωτοβολταϊκό.

Τελικά, το αποτέλεσμα ήταν με το Ν.4254/7-4-2014 οι αγρότες να δωρίσουν 27 εκ. ευρώ για το έτος 2013 συν τα 21 εκ. ευρώ κατ’ έτος, από την μείωση της τιμής πώλησης. Ήτοι 420 εκ. ευρώ με την ολοκλήρωση της σύμβασης.

Εκτός των παραπάνω εισφορών, οι επαγγελματίες αγρότες φ/β έχουν μια σειρά δεσμεύσεων και κυρίως το να υποβάλουν στο ΛΑΓΗΕ υπεύθυνες δηλώσεις το πρώτο τρίμηνο εκάστου έτους (Ν. 4254-7/4/2014 παραγρ. ΙΓ.1.1.α)

- Επειδή μερικοί αγρότες έγιναν Μέλη του Συνδέσμου μας, μετά την 1/4/2015 και δεν είχαν τη σωστή ενημέρωση

- Επειδή το ίδιο συνέβη και το έτος 2014 με την υπεύθυνη δήλωση του επαγγελματία αγρότη

- Επειδή κανένας αγρότης δεν είχε το δικαίωμα να ενταχθεί σε επιδοτούμενο πρόγραμμα ή αναπτυξιακό νόμο και δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ επιδότηση (Ν. 3851/2010)

- Επειδή ο στόχος του φ/β ως δευτερεύουσα δραστηριότητα ήταν να δίνεται στον αγρότη η δυνατότητα ενός συμπληρωματικού εισοδήματος, για την αγορά αγροτικών εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα, καύσιμα, φάρμακα, ζωοτροφές), καθώς και να μην πουλά πρόωρα (αναγκαστικά) επ’ ωφελεία των μεσαζόντων τα προϊόντας τους από το χωράφι.

- Επειδή η αγροτική δραστηριότητα, δημιουργεί προστιθέμενη αξία (εμπλέκονται πάνω από 120 επαγγέλματα), διατηρώντας αλλά και συγχρόνως ανοίγοντας πολλές θέσεις εργασίας κρατώντας την ύπαιθρο ζωντανή.

- Επειδή ο δευτερογενής τομές (βιομηχανία), άμεσα ή έμμεσα στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα (επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, πώληση εξοπλισμού για αγροτική χρήση κλπ)

Κύριε Υπουργέ,

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω και έχοντας πλέον οικεία και την αρμοδιότητα του πρωτογενούς τομέα σε συνδυασμό με τον τομέα της ενέργειας…

Προτείνουμε και παρακαλούμε να δώσετε:

- Την δυνατότητα επανεργοποίησης της υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης του κατ’ επάγγελμα αγρότη για το έτος 2014

- Την δυνατότητα εφαρμογής της ηλεκτρονικής δήλωσης «χωρίς επιδότηση» με αναδρομική ισχύ, από τους μήνες: Απρίλιος 2014 και μετέπειτα.

- Την προοπτική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα με την μείωση του κόστους στην ενέργεια (αυτοκατανάλωση) καθώς και την άμεση στήριξη της αγροτικής παραγωγής από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με φωτοβολταϊκό ως 100KW, χωρίς να εμπλέκονται στο μέτρο της διακοψιμότητας. Δεν είναι δυνατόν ούτε καν να σταθεί ως σκέψη, αγρότες να πληρώνουν το ρεύμα βιομηχάνων.

Μετά την τελευταία σύσκεψη θεωρούμε αυτονόητη τη συνεργασία και αναμένουμε συνάντηση μαζί σας για την άρση στρεβλώσεων και επίλυση καίριων θεμάτων, για την βιωσιμότητα του αγροτικού κόσμου.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Κων/νος Σπανούλης Κώστας Γιωτάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου